Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Speciālisti skaidro, kā atpazīt suņa ķermeņa valodu

Redakcija
Redakcija

Vai kādreiz esi iedomājies, ko tavs suns vēlas pastāstīt ar savu ķermeņa valodu? Labam suņu saimniekam jāspēj iztulkot šo valodu, lai labāk saprastu savu četrkājaino draugu. Praktizējoša veterinārārste Aelita Baumane un Latvijā populārās suņu barības DOGO zīmola vadītāja Ligita Strode sniedz īsu pamācību, kas palīdzēs atšifrēt tava suņa dotos signālus.

Satraukums/Bailes

Tavs suns bieži izmantos ķermeņa valodu, ja ir nobijies vai satraukts, kontaktējoties ar citiem suņiem vai cilvēkiem. Ir svarīgi saprast šo ķermeņa valodu, lai tu varētu veikt pasākumus suņa nomierināšanai. Par satraukumu un bailēm liecina:

- Nolaista aste, ko suns, iespējams, luncina stīvi un ātri
- Pacelti pleci
- Nolaista galva; ātra lūkošanās apkārt
- Uz muguras ir sacēlusies spalva

Pēc veterinārārstes Baumanes teiktā, dažkārt tavs suns ne tikai izmanto ķermeņa valodu, lai izrādītu bailes – viņš var arī mēģināt nomierināt citu suni vai cilvēku. Šīs ir pazīmes, ka jūsu suns cenšas parādīt, ka cenšas būt rāms un nav bīstams:

- Ošņā zemi
- Laiza savu degunu
- Žāvājas

Pārliecinātība

Pārliecināts suns to parādīs ar savu ķermeņa valodu. Lūk, dažas pazīmes, kas liecina par suņa pārliecinātību:

- Augsta stāja
- Pacelta aste, kas dažkārt tiek lēni un plati luncināta
- Paceltas ausis

Laime/Rotaļīgums

Ķermeņa valoda, kas liecina par rotaļīgumu, ir viena no visvieglāk saprotamajām. Vairākums cilvēku zina, ka plaša astes luncināšana ir laimes pazīme. Ja tavs suns vēlas spēlēties, viņš var noliekt galvu un ķermeņa priekšgalu, pacelt muguru un izskatīties ieinteresēts.

Suņa agresija/dominance

Dominējošs suns liks savas emocijas saprast ar savu stāju. Viņš stāvēs taisni un augstu un skatīsies citiem suņiem acīs. Agresīvs suns demonstrēs atšķirīgas pazīmes. Tās ir svarīgi zināt, lai tu pasargātu savu suni no pārliecīga nemierīguma. Tavs suns, iespējams, izrāda agresiju pret pretinieku, ja viņš izskatās šādi:

- Nolaista galva
- Atpakaļ atglaustas ausis
- Šauras fokusētas acis
- Mute sašķiebta grimasē, iespējama rūkšana
- Taisni pacelta aste
- Uz muguras ir sacēlusies spalva

Ja tavs suns izrāda šāda veida uzvedību pret citu suni, jums viņi ir jāizšķir. Vislabāk ir suni izolēt no situācijām, kas padara viņu agresīvu.