Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Ar suņu un kaķu priekštečiem iepazīstina izstāde “Latvijas uzvarētājs 2017”!

Redakcija
Redakcija

Ar suņu un kaķu priekštečiem iepazīstina izstāde “Latvijas uzvarētājs 2017”!
Pekinietis
Foto LKF arhīvs

Par titulu “Latvijas uzvarētājs 2017” 10. un 11. jūnijā Ķīpsalā cīnīsies dažādu šķirņu suņi un kaķi. Konkursantus izvērtēs pēc konkrēto šķirņu standartiem, taču, ja sacensības notiktu simts gadus senā pagātnē, kritēriji būtu pavisam citi. Kā mainījušās suņu un kaķu šķirnes?

Līdz tagadējiem mīlīgajiem purniņiem un krāšņajiem kažokiem mūsu mājdzīvnieki ir nonākuši vairāk nekā simts gadu laikā. Atkarībā no konkrētā pasaules reģiona un cilvēku vajadzībām mainījās arī katra dzīvnieciņa izskats. Piemēram, suņus galvenokārt selekcionēja kā palīgus dažādu zvēru medībām. Izstāde “Latvijas uzvarētājs 2017” piedāvā ieskatu vācu dogu, pekiniešu, afgāņu vējasuņa, sanbernāru, kā arī meinkūnu un siāmas kaķu pārvērtībās.

19. gadsimta suņu Apollons – vācu dogs
Vācu dogi ir viena no šķirnēm, kas vizuāli ir mainījusies visvairāk. 19. gadsimta otrajā pusē viņus uzskatīja par suņu Apolloniem – tie bija tik skaisti un harmoniski veidoti! Simpātijas pret šiem suņiem juta arī Vācijas kanclers Oto fon Bismarks, kuram piederēja vairāki vācu dogi. Arī šodienas dogs ir harmoniski veidots un cēls, taču viņa ķermenis ir īsāks, bet muskuļu masa – pieaugusi. Vislielākās pārmaiņas skar galvu – ir palielinājies purna apjoms un pāreja no pieres uz purna daļu ir kļuvusi izteiktāka. Sākotnēji vācu dogu ausis tika kupētas ļoti īsas, bet ar laiku audzētāji sāka dot priekšroku daudz garākām ausīm – un kupēja tikai aptuveni trešdaļu.

No dekoratīvā sunīša līdz sunim ar lauvas sirdi
Spilgtas pārmaiņas ir piedzīvojis arī pekinietis! Sākotnēji tas bija tikai neliels dekoratīvs sunītis, kuru varēja ērti pārnēsāt padusē un kurš pēc izskata nedaudz atgādināja šodienas Tibetas spanielu. Tagad, piemēram, galva ir kļuvusi apjomīgāka, kājas – īsākas un spēcīgākas, bet ķermeņa apmatojums – krāšņāks un bagātīgāks. Vienīgais, kas laika gaitā nav mainījies, ir pekinieša raksturs. Šie suņi joprojām ir neatkarīgi, drosmīgi cīnītāji ar pietiekami stūrgalvīgu raksturu. Ne velti viņus sauc par suņiem ar lauvas sirdi!

No sportista par modeli – afgāņu vējasuns
Arī afgāņu vējasuņi savulaik bija pavisam citādāki. Tā bija darba suņu šķirne, kas tika izmantota medībām tuksnesī, visbiežāk Vidējos Austrumos. Tādēļ vējasuņi bija apveltīti ar īpašībām, kas ļauj attīstīt lielu ātrumu, – viegliem kauliem un pludlīnijās veidotu ķermeņa uzbūvi, taču apmatojums bija īss, lai netraucētu medībās. Selekcijas rezultātā šodienas afgāņu vējasuns jeb afgānis ir krāšņs suns, kura spilgtākā iezīme ir gara, zīdaina un skrējienā plandoša spalva, kas savaldzina ikvienu dzīvniekmīli.

No liela suņa par vislielāko – sanbernārs
Pirmie sanbernāri ievērojami atšķīrās no tiem varenajiem suņiem, kurus mēs pazīstam šodien. To augums bija mazāks, tādēļ viņi bija kustīgāki, tiem piemita izcila oža un spēja sajust sniega vētras tuvošanos. Tīršķirnes sanbernāru audzēšana sākās tikai deviņpadsmitā gadsimta beigās. Šobrīd Šveicē selekcionētais sanbernārs ir kļuvis vēl lielāks un masīvāks nekā gadsimta sākumā. Tikai glītais purniņš ir kļuvis īsāks. Sanbernāru priekštečiem 18. un 19. gadsimtā bija tumšāks kažoks, bet tagad Šveices kalnu glābēju kažokā dominē baltā krāsa.

No liela kaķa par vislielāko – meinkūns
Vislielākie kaķi pasaulē ir Menas jenotveidīgie kaķi jeb meinkūni. Vēl 90. gados kaķu galvas forma stipri atšķīrās no šodienas meinkūna. Tā bija ar paplatinātiem vaigu kauliem, izteiktiem lūpu spilventiņiem un spēcīgu zodu, bet pats purns bija daudz īsāks. Ausis bija vidēji lielas un zemāk novietotas, arī ķermeņa apjoms laika gaitā ir mainījies. Ja iepriekš meinkūni sasniedza 6 līdz 8 kg svaru, tad šodienas kaķi sver 7 līdz 14 kilogramus.

Siāmas kaķu priekšteči – Tajas kaķi
1965. gadā bijušajā Padomju Savienībā parādījās Tajas kaķi, kas pavisam nedaudz atgādina šodienas siāmas kaķus. Vienīgā kopējā iezīme bija kažoka krāsojums un zilās acis. Viņu priekšteči bija ar druknu, muskuļotu ķermeni, ķīļveida galvu un vidēji garu asti. Mūsdienu siāmas kaķis ir viens no elegantākajiem pasaules kaķiem, kuru raksturo smalks ķermenis ar garām un slaidām kājām. Viņus labi var pazīt pēc trijstūrveida galvas ar garu, taisnu degunu, lielām, zemu novietotām ausīm un mandeļveida acīm. Starp citu, Tajas kaķi eksistē arī šodien, bet krasi atšķiras no saviem pēctečiem – siāmas kaķiem.

Dižciltīgākie mūsdienu šķirņu suņi un kaķi no visas Eiropas būs sastopami 10. un 11. jūnijā Ķīpsalā, kur notiks starptautiskā suņu un kaķu izstāde “Latvijas uzvarētājs 2017”.