Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Kāpēc kaķi un citi mājdzīvnieki kļūst agresīvi?

Redakcija
Redakcija

Mājdzīvnieka audzināšana ir darbietilpīgs process. Tikai esot uzmanīgam un pacietīgam, var iegūt labi audzinātu mājas mīluli. Taču gadās, ka kaķis kļūst agresīvs. Kādi tam mēdz būt iemesli?

Bailes. Mājās atnestais mazais kaķēns izjūt stresu. Gan apkārtne, gan tās smakas viņam ir svešas un biedējošas. Dzīvnieks iepazīstas ar jauno dzīvesvietu un baidās no nezināmā. Ja mēģina paņemt rokās, kaķēns var sākt skrāpēt vai kost.

Kairinātāja klātbūtne. Ja kaķis jūt, ka mājā parādījies jauns dzīvnieks, it īpaši tāds, kurš izraisa medību instinktu, viņš var satraukties, justies aizkaitināts. Tas ietekmē mājdzīvnieka izturēšanos un kaķis spēlējoties var sākt kost rokās.

Nerealizēts medību instinkts. Kā plēsēju kārtas pārstāvjiem tāds piemīt arī mājas kaķiem. Kaķis var aizrauties un noturēt rotaļas par medībām, tā nodarot kaitējumu cilvēkiem.

Neiztērēta enerģija. Kad saimnieks pastāvīgi ir aizņemts un nespēlējas ar savu mīluli, kaķis var viņam uzbrukt.

Nokavēts labo manieru ieaudzināšanas brīdis. Ja spēles laikā tu nepārtrauc kaķēna mēģinājumus kost kājās, viņš vienkārši nesapratīs, ka tā darīt nedrīkst. Problēma ir tā, ka kopā ar dzīvnieku aug arī viņa nagi un zobi un vēlāk saimniekam nākas sūdzēties par agresīvu pieaugušo kaķi, kurš citādi neprot.

Teritorijas aizsardzība vai personiskās telpas pārkāpšana. Visbiežāk tā gadās, ja mājā ir bērni. Viņi neliek kaķim mieru, un mājdzīvniekam nav pat vietas, kur mierīgi atpūsties. Bērni var izpelnīties sakošanu, jo kaķis nevar runāt, nagi un zobi ir vienīgie, kas paredzēti aizsardzībai.

Asocialitāte. Kaķis jau pieaudzis un pirms ienākšanas cilvēka mājā viņam nebija nekāda kontakta ar cilvēkiem. Viņš uztver cilvēku kā citu dzīvnieku un attiecīgi pret viņu izturas. Ja pievērsīsit uzmanību kaķēnu rotaļām, pamanīsit, ka to laikā viņi kož viens otram.

Saimnieku uzvedības kopēšana. Ja mājā valda agresija, kaķis rīkojas tāpat. Šo uzvedības modeli viņš uzskata par normu.

Šķirnes iezīmes. Katrai šķirnei ir savs temperaments. Ne visi kaķi mīl glāstus. Daži dod priekšroku mīlestībai no attāluma un nedodas rokās – uzreiz skrāpē.

Kaķis - audzinātājs. Daži mājas kaķi (piemēram, skotu) vienkārši mīl audzināt savus saimniekus, parādot agresiju. Uzskata sevi par saimnieku mājās.

Zobu maiņa kaķēniem. Tāpat kā cilvēku mazuļiem, arī kaķēniem šī procesa laikā niez un gribas iekost, kaut ko pazelēt. Tā ir īslaicīga parādība, taču nevajadzētu pieļaut ieraduma izveidošanos. Pēc tam kaķēnu atradināt no košanas rokās nebūs viegli.

Izlutināšana. Dzīvnieks spēlējoties kož saimnieka pirkstos. Dažreiz pat sāk uzbrukt un mesties virsū. Tas parāda, ka dzīvnieks nav pietiekami labi audzināts.

Veselības problēmas. Ja kaķis iepriekš bija labi audzināts, bet pēkšņi kļūst agresīvs, ja viņu mēģina noglaudīt vai paņemt rokās, jāsazinās ar veterinārārstu. Kaķis var skrāpēt cilvēka rokas, jo viņam kaut kas sāp vai no paņemšanas rokās rodas diskomforts.

Pēc ārzemju preses materiāliem