Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Kā uzzināt vai tavs kaķis tevi mīl?

Redakcija
Redakcija

Suņi emocionālāk un skaidrāk pauž padevību un mīlestību pret saimnieku, kaķiem veidi, kā paust savas jūtas, ir mazāk acīmredzami. Turklāt katram kaķim ir savs temperaments, raksturs un izturēšanās. Sava nozīme būs arī audzināšanai. Nav teikts, ka visiem kaķiem rodas īpašas attiecības ar vienu cilvēku.

Par spīti plaši izplatītajam uzskatam, ka kaķi pieķeras savai vietai, mājai un dzīvo kopā ar cilvēkiem tikai tāpēc, ka viņiem tas ir izdevīgi, šie dzīvnieki, neraugoties uz savu neatkarīgo raksturu, izjūt vajadzību pēc mīlestības, uzmanības un pieķeršanās. Noteikt sava kaķa mīlestību un simpātijas var pēc viņa uzvedības un ieradumiem.

16 vienkāršas pazīmes, ka kaķis tevi mīl

1. Priecīga sagaidīšana

Ja cilvēkam atgriežoties mājās, kaķis priecīgs izskrien satikties ar saimnieku, apmierināti murrā un glaužas gar kājām, tas norāda, cik ļoti viņš gaidījis un noilgojies.

2. Jaukas dāvanas

Kaķiem patīk rūpēties par saimniekiem un iepriecināt viņus ar dāvanām. Parasti tās ir ar lepnumu atnestas noķertās peles, putniņi vai vēl kāds medījums (ja kaķis uzturas tikai dzīvoklī, tad medījums – gaļas gabaliņš u.tml., iespējams, nočiepts no virtuves galda). Saimniekam vajadzētu iemācīties pareizi novērtēt šo žestu un sirsnīgi pateikties savam mīlulim, pat ja “dāvana” nemaz nepatīk.

3. Kopīga atpūta

Labi zināms, ka kaķi lielāko dienas daļu guļ un miegā var pavadīt līdz 20 stundām. Miegā viņi jūtas visneaizsargātākie, tāpēc gulēšanai izvēlas drošākās vietas. Ja kaķis izvēlas atpūtas vietu netālu no tevis, mēģina ierāpties klēpī, nešaubies - tas ir vēl viens veids, kā parādīt neierobežotu mīlestību. Kopā ar tevi dzīvnieks jūtas pilnīgā drošībā. Dažreiz dzīvnieks, kam nepieciešama uzmanība, gatavs sēdēt un pat gulēt neērtā stāvoklī, tikai lai būtu tuvu savam mīļotajam saimniekam.

4. Centieni iekļūt saimnieka istabā

Protams, izskaidrojams var būt arī - dzīvnieks vienkārši nevēlas būt viens, viņam vajadzīga kompānija. Tomēr prakse rāda, ka pat tad, ja dzīvoklī dzīvo vairāki kaķi, viens no viņiem izrāda vēlmi iekļūt saimnieku guļamistabā. Tāda uzvedība liecina, ka mājdzīvnieks ļoti pieķēries šim cilvēkam, skumst pēc viņa un vēlas pavadīt pēc iespējas vairāk laika kopā.

5. Vēlme atrasties tuvumā

Protams, kaķi nav suņi, viņi reti seko saimniekam pa pēdām un cenšas saglabāt savu personīgo telpu. Tomēr gadās, ka mincis izmanto jebkuru izdevīgu iespēju, lai saritinātos saimnieka klēpī, sēž uz pleca vai vienkārši mēģina atrasties vienā telpā ar viņu. Tāda izturēšanās apliecina ne tikai patiesu kaķa mīlestību, bet arī nepieciešamību pēc saskarsmes, uzmanības, rūpēm. Visticamāk, mājdzīvniekam nepārprotami pietrūkst mīļotā saimnieka glāstu un maiguma.

6. Gulēšana uz drēbēm

Daudzi cilvēki pamana, ka viņu kaķis izvēlas atpūsties nevis savā guļvietā vai ērtā krēslā, bet gan uz istabā saliktām lietām, dažreiz pat ielien skapī un ērti novietojas uz drēbēm. Šāda rīcība nav kaprīze, bet gan demonstrācija, cik tuva dzīvniekam ir saimnieka smarža. Atpūšoties uz saimnieka lietām, kaķis jūtas visvairāk atpūties un aizsargāts. Parasti to dara mājdzīvnieki, kuru saimnieki lielāko daļu laika pavada ārpus mājas un nespēj saviem mīluļiem pievērst pienācīgu uzmanību.

7. “Badīšana” ar galvu

Kaķis piebāž savu purniņu saimnieka sejai, vai arī mēģina ar galvu “sabadīties”? Tā nav tikai rotaļa, bet arī mēģinājums nodot specifisku feromonu. Tā dzīvnieks izrāda simpātijas un parāda, ka pilnībā uzticas savam saimniekam.

8. Murrāšana un murkšķēšana

Klusāka vai skaļāka murrāšana vai tāda kā murkšķēšana saimnieka klātbūtnē, kas pastiprinās glāstot, citādi kontaktējoties vai spēlējoties ar kaķi - visbiežāk sastopamā kaķu mīlestības valoda. Turklāt iespējams plašs skaļuma diapazons. Tā kaķi pauž ne tikai noskaņojumu, bet arī visu sajūtu un emociju gammu, ko viņi izjūt pret saimnieku.

9. Acu kontakts

Ciešs skatiens bez acu mirkšķināšanas bieži vien ir agresijas izpausme vai cīņa par vadību pēc principa - kurš ilgāk izturēs skatienu. Toties maigs un silts skatiens ar nesteidzīgu acu mirkšķināšanu ir sava veida “kaķa buča”, kas adresēta tikai tiem, kurus dzīvnieks mīl. Pēc speciālistu domām, kaķi spēj uzturēt ilgstošu acu kontaktu tikai ar tiem cilvēkiem, kuriem viņi bezgalīgi uzticas.

10. Laizīšana

Aplaizīšana ir kaķu mīlestības un pieķeršanās visaugstākā izpausmes pakāpe, kas kaķiem ieaudzināta kopš bērnības, kad kaķu mamma tos mazgāja. Ja dzīvnieks cenšas mazgāt saimnieku, laizot viņa rokas vai citas atklātās ķermeņa daļas, tas nozīmē, ka viņš uzskata viņu par tuvāko un dārgāko radību, ģimenes locekli.

11. Mīcīšanās ar ķepām

Pieaugušais kaķis izrāda savu mīlestību, iekārtojoties uz saimnieka un, izlaižot un ievelkot nagus, ar ķepām mīcot viņu. Šis paņēmiens kaķim palicis atmiņā no bērnības, kad ar līdzīgām kustībām, mīcot kaķa mātes vēderu, kaķēns saņēma pienu. Tāda darbošanās kaķim saistās ar drošības sajūtu un uzticēšanos cilvēkam.

12. Poza, kas demonstrē mīlestību

Vēders ir viena no visneaizsargātākajām kaķa ķermeņa vietām, un parasti dzīvnieki to aizsargā, vadoties pēc dabiskā pašsaglabāšanās instinkta. Ja mīlulis tavā priekšā apveļas uz muguras un ļauj pabužināt vēderu, tā ir augstākā mīlestības un uzticēšanās izpausme.

13. Rotaļas

Ja kaķis spēlējas ar saimnieku - tā arī ir mīlestības pazīme. Pierādīts, ka šie piesardzīgie un neatkarīgie dzīvnieki nekad nespēlēsies, neizklaidēsies ar cilvēkiem, kuriem viņi neuzticas vai tie ir vienaldzīgi. Turklāt košana, skrāpēšana, draudīga ņaudēšana un kūkuma uzmešana rotaļas laikā nenozīmē agresiju no mājdzīvnieka puses. Gluži pretēji, tas ģimenes loceklis, kuru dzīvnieks izvēlējies kā rotaļu biedru, ir dzīvnieka iemīļotākais. Par pilnīgu uzticēšanos var runāt tad, ja kaķis atnes savas rotaļlietas, organizē improvizētas medības, uzbrūkot tev no slēpņa.

14. Viegla iekošana

Ļoti bieži viegla iekošana nekādā ziņā nav agresijas izpausme, bet gan metode, kuru kaķis izmanto, lai izpaustu savas pāri plūstošās pozitīvās emocijas. Lai saprastu kodiena nozīmi, jānovērtē tā pakāpe. Draudzīgi kodieni nekādā gadījumā nav sāpīgi un izraisa tikai nelielu kutinošu sajūtu. Ja kaķis turklāt ir atslābinājies, mierīgs, apmierināti murkšķ, tad diez vai kodiens bija agresijas un neapmierinātības izpausme. Mazi kaķēni jo īpaši uztver košanu un skrāpēšanu kā jautru rotaļu.

15. Astes kustības

Aste, kā zināms, ir lielisks kaķu garastāvokļa rādītājs. Visi zina, ka neapmierināts kaķis dusmīgi vicina asti. Bet, izrādās, viegla astes galiņa kustēšanās norāda uz ārkārtīgu labu garastāvokli un siltām jūtām pret cilvēku. Saslieta aste liecina par labu garastāvokli, gandarījumu par notiekošo, kā arī veidu, kā izteikt tikšanās un komunicēšanas prieku.

16. Pieglaušanās un berzēšanās

Ja kaķis spēlējas ar cilvēka matiem, ar savu purniņu un ķermeni berzējas gar seju, rokām vai kājām – tā nepārprotami ir simpātiju un maiguma izpausme. Turklāt savas smaržas atstāšana uz labi izpētītiem objektiem, cilvēkiem, kuri nav bīstami, ļauj dzīvniekam apkārtnē justies pārliecinātam.