Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


9 padomi, ko darīt, lai mājoklis būtu drošs arī bērnam

Redakcija
Redakcija

Kamēr mazi bērni cenšas iepazīt apkārtni, svarīgi, lai pieaugušie būtu parūpējušies par tās drošību un atbilstību mazajiem pētniekiem. Diemžēl skaudrā statistika liecina, ka katru gadu slimnīcu uzņemšanas nodaļās nonāk tūkstošiem bērnu, kas piedzīvojuši dažādas mājās gūtas traumas. Tālāk sekos 9 svarīgi padomi, lai veicinātu pieaugušo izpratni par to, kas ir droša vide bērnam. Īpaši jāievēro, ka tieši pirmskolas vecuma bērni nespēj adekvāti izvērtēt apkārtējo vidi ap sevi un paredzēt apkārt esošos riskus.

1. Virtuve – viena no galvenajām vietām, kura jāpielāgo bērnam
Virtuvē atrodas dažādi karsti trauki, tostarp – tikko no uguns noņemti katliņi vai uz galda uzliktas zupas bļodas. Obligāti jānovērtē, cik drošā attālumā atrodas bērns no potenciāli bīstamiem applaucējuma riskiem. Bieži virtuve ir tā vieta, kur tiek glabāta sadzīves ķīmija. Esi drošs, ka tā atrodas skapju augšējos plauktos vai aiz atslēgas. Īpaši pievērs uzmanību, lai virtuvē zemajos plauktos neatrodas skābes un sārmus saturošie tīrīšanas līdzekļi.

2. Lai karstie dzērieni ir nesasniedzamā augstumā
Mazulis jau sākot ar pusgada vecumu, intensīvi sāk izrādīt interesi par visu rokas stiepiena attālumā. Ja bērns ir klēpī, noteikti ir jāskatās, cik tālu atrodas tikko ielieta karstā dzēriena krūzīte. Rāpojot bērni var noraut arī galdautus. Kad bērns iemācās staigāt, viņš var apgāzt uz galda virsmas uzliktu ikvienu trauku, nenojaušot par tā saturu.

3. Labāk mēbeles ar noapaļotiem stūriem
Visdrošākie ir galdi ar noapaļotiem stūriem. Ir iespēja pasūtīt īpašas aizsarguzlikas, kas jebkuru aso kantaino stūri padarīs apaļu un drošu. Aktīviem un skriet mīlošiem bērniem būs mazāks risks gūt nepatīkamās traumas.

4. Rozetēm ir jābūt noslēgtām
Īpaši pievērs uzmanību, vai Tavā mājoklī elektrības rozetes ir apslēptas vai arī tām ir aizsargmehānismi. Visām elektroierīcēm ir jābūt nostiprinātām, lai bērni nevarētu tās izkustināt vai pašrocīgi sabojāt. Virtuves elektroierīcēm jāatrodas bērniem nepieejamā vietā.

5. Jaunas mēbeles – drošas un stabilas
Šodien ikvienam gan bērnu istabas iekārtošanai, gan arī pielāgotu mēbeļu iegādei ir iespējams aizdevums, lai viss norit ātri un bez kavēšanās. Tomēr svarīgi ir apsvērt, kādas mēbeles tiek iegādātas un cik ļoti tās būs piemērotas mazuļa pirmajiem dzīves gadiem. Ikvienai mēbelei ir jābūt drošai un stabilai, piemēram, klubkrēsliem, galdiņiem, maziem skapīšiem.

6. Cik tālu ir baterijas?
Līdzīgi kā jāseko līdzi muzikālajām spēļu grāmatiņām un attīstošajām rotaļlietām, lai tajās esošās baterijas nenonāktu mazuļa mutē, drošā vietā jātur arī TV pultis. Norīta baterija ir ļoti bīstama dzīvībai.

7. Ja kamīns – tad ar aizsargsietu
Bērni pārvietojoties var piedurties kamīnam vai apdedzināties ar oglēm, tādēļ obligāti pieaugušajiem jāiegādājās aizsargsiets un jāseko līdzi, lai bērns tam netuvotos.

8. Svētkus svinēt apdomīgi un droši
Gan dzimšanas dienās, gan Ziemassvētkos jāseko līdzi svētku atribūtiem. Jābūt drošiem, vai egle ir nostiprināta un izmantotās sveces drošā augstumā.

9. Ārdurvīm jābūt aizslēgtām vienmēr
Bērniem ļoti patīk durvis vērt ciet un vaļā. Atverot ārdurvis, bērns var doties laukā no mājas, nenojaušot potenciālos apdraudējumus. Pārliecinies, lai ārdurvis būtu vienmēr aizslēgtas un atslēga nebūtu bērnam pieejamā vietā.

Atceries, ja ir gadījies nelaimes gadījums, tad nekavējoties jāsāk pirmās palīdzības sniegšana un jāzvana uz numuru 113, lai izsauktu profesionālu mediķu komandu.