Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


6 lietas, kas jāzina katram velobraucējam

Redakcija
Redakcija

Velobraucēji uz ceļiem redzami katru dienu, jo velosipēds ir lielisks sabiedrotais, kas atvieglo pārvietošanos un paver jaunas izklaides iespējas. Kā visiem transportlīdzekļiem, arī pārvietojoties ar velosipēdu ir nianses, kas jāzina un jāņem vērā. Daudzos gadījumos tie ir vienkārši piesardzības pasākumi, taču, ja pirms izbrauciena neesi pietiekami informēts un sagatavojies, Tu pamatīgi riskē.

Lai katrs Tavs izbrauciens būtu drošs, esam apkopojuši 6 lietas, kas jāzina katram velobraucējam!

1. Velosipēdam jābūt tehniskā kārtībā

Katru reizi, pirms dodies ceļā, noteikti pārliecinies, ka Tavs velosipēds ir tehniskā kārtībā. Galvenokārt ieteicams pārbaudīt gaisa spiedienu riepās un bremžu darba kārtību, tomēr ne vienmēr problēmas rada tieši tas.

Lai brauciens nepārvērstos nepatīkamā pārsteigumā un netiktu izraisīts negadījums vai gūtas traumas, labāk veltīt papildu laiku un apskatīt katru velosipēda detaļu. Ja kaut kas šķiet aizdomīgs, iespējams, braucienu labāk atlikt uz citu laiku.

2. Jāievēro ceļu satiksmes noteikumi

Pārvietojoties ar velosipēdu, vienmēr jāievēro ceļu satiksmes noteikumi! Tas nozīmē, ka jārāda pagrieziena signāli, kur nepieciešams ir jāapstājas, kā arī nepieciešama vadītāja apliecība. Velosipēda vadītāja apliecību var iegūt no 10 gadu vecuma, taču, ja Tev ir kādas citas kategorijas vadītāja tiesības, velosipēda apliecību kārtot nav nepieciešams.

Jo vairāk pazīsti apkārtni, pa kuru pārvietojies, jo precīzāk vari paredzēt, ka kāds autovadītājs uz ceļa nepamanīs Tevi, tomēr velo braucieniem ne vienmēr ir laimīgas beigas. Apskati šajā bloga rakstā apkopotos galvenos noteikumus, kas jāzina velobraucējiem - kad dosies ceļā, tie noteikti noderēs!

3. Gan velosipēdam, gan velobraucējam jābūt redzamam

Arvien biežāk ceļu satiksmes negadījumi saistīti ar to, ka velobraucēji nav redzami. Pārvietojoties ar velosipēdu diennakts tumšajā laikā un tad, kad ir apgrūtināta redzamība, noteikti jāieslēdz lukturi.
Ikvienam velosipēdam jābūt aprīkotam arī ar atstarotājiem. Velobraucējam vajadzētu tērpties spilgtās drēbēs, tādējādi viņš būs vieglāk pamanāms.

Nedomā, ka mašīna, kas tuvojas, vienmēr zina, ka Tu tur esi un redz Tevi! Ikvienam no šiem ieteikumiem var būt izšķiroša nozīme, tādēļ esi apzinīgs.

4. Jābūt aprīkotam ar visu nepieciešamo

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam, pārvietojoties ar velosipēdu, obligāti jālieto aizsargķivere. Vecākiem cilvēkiem tas nav obligāti, bet ieteicami, taču eksperti iesaka lietot ķiveri ikvienam.

Lai ķivere efektīvi pildītu savas funkcijas, pirmkārt, tai jāatbilst braucēja galvas izmēram. Otrkārt, brauciena laikā ķiverei jābūt stingri piekļautai pie galvaskausa – jānoregulē aizdares siksna un abi savienojuma gali jāsasprādzē. Tikai tā vari būt drošs, ka ķivere brauciena laikā nenokritīs un vajadzības gadījumā pasargās Tavu galvu.

5. Jāizvēlas pareizo ielas daļu

Ceļu satiksmes noteikumos noteikts, ka vietās, kur nav izveidota īpaša veloinfrastruktūra, velosipēdistiem jāpārvietojas pa ielu vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves labajai malai. Ar velosipēdu pārvietoties pa ietvi atļauts vien bērniem līdz 12 gadu vecumam un viņu pavadošajām personām.

Ņem vērā – ja kāda iemesla dēļ uz ceļa nejūties droši, Tu drīksti ar velosipēdu pārvietoties pa ietvi. Tomēr šādā gadījumā jāņem vērā, ka uz ietves priekšroka vienmēr būs gājējam, ja vien nav norādīts citādi.

6. Gājēju pārejas jāšķērso pareizi

Velobraucējiem, nenokāpjot no velosipēda, atļauts šķērsot regulējamas gājēju pārejas, kas aprīkotas ar luksoforu. Ņem vērā - šādas pārejas jāšķērso ar ātrumu 4-5 km stundā, netraucējot gājējus. Savukārt neregulējamas gājēju pārejas jeb pārejas, kas nav aprīkotas ar luksoforu, jāšķērso, nokāpjot no velosipēda.