Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Sievietes visvairāk novērtē suņa paklausību, bet vīrieši – uzticību

Redakcija
Redakcija

Četrkājainā mīluļa – suņa vissvarīgākā raksturiezīme sievietēm šķiet paklausība (57%), savukārt vīrieši augstāk par visu vērtē to, vai suns ir uzticīgs (53%), liecina Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) un pētījumu aģentūras “Gemius” veiktais pētījums par tendencēm suņu iegādē. Kā izrādās, izvēloties uzticamāko mājdzīvnieku, visai atšķirīgām niansēm uzmanību pievērš ne tikai privātmāju un dzīvokļu īpašnieki, bet arī dažādu vecuma un ienākuma līmeņu grupu pārstāvji. Tajā pašā laikā pētījums apliecina – cilvēki arvien atbildīgāk izturas pret lolojumdzīvnieka iegādi.

Visai interesantas īpatnības iezīmējas starp privātmāju un dzīvokļu īpašniekiem. Iegādājoties suni, privātmāju saimnieki visvairāk uzmanības pievērš mājdzīvnieka iedzimtajiem veselības parametriem, piemēram, dažādām sugām raksturīgām slimībām (55%). Otrs nozīmīgākais mājdzīvnieka izvēles kritērijs privātmāju īpašniekiem ir suņa dzīves ilgums (25%). Tikmēr tie aptaujātie, kuri mitinās dzīvokļos, suņa iegādes procesā īpašu uzmanību pievērsuši mājas mīluļa augumam un izmēram (43%), kā arī tam, vai izvēlētā suņu šķirne pārmērīgi nemet spalvu (18%) un nesiekalojas (17%).

“Prieks, ka cilvēki suņa iegādi uztver aizvien atbildīgāk un pirms dzīvnieka iegādes veic rūpīgu izpēti, pārliecinoties par izvēlētā suņa piemērotību dzīves apstākļiem, lai suns jaunajiem saimniekiem kļūtu par prieka avotu, nevis apgrūtinājumu. Protams, vienmēr jāatceras, ka uzmanība jāpievērš ne tikai šķirnei raksturīgajām īpašībām un raksturiezīmēm, bet arī tam, vai pārdevēja rīcībā ir visi nepieciešamie suņa veselību un izcelsmi apliecinošie dokumenti, kas var pasargāt topošo dzīvnieka saimnieku no dažādām nepatīkamām situācijām, kā arī neplānotiem izdevumiem,” atzīmē LKF prezidente Vija Klučniece.

Aptauja liecina, ka suni visbiežāk (44%)iegādājas tiecilvēki, kuru ienākumi ir 250 līdz 749 eiro mēnesī. Taču, kā izrādās, tieši iedzīvotāji ar zemiem (mazāk par 249 eiro) un vidēji zemiem (no 250 līdz 499 eiro) ienākumiem, iegādājoties suni, biežāk pievērš uzmanību dokumentiem par suņa izcelsmi un veselības stāvokli, kā arī rūpīgāk izvērtē, vai suņa iegāde nav mirkļa iegriba. Tikmēr iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (virs 750 eiro) norāda, ka par svarīgāku uzskata suņa šķirnes saderību ar saimnieka dzīvesveidu un ģimenes apstākļiem.

Suns ir nobriedušu un pieredzējušu cilvēku iecienīts mājdzīvnieks, rāda aptauja. Visbiežāk suņu saimnieki ir vecumā no 45 līdz 55 gadiem (69%), bet īpaši neatpaliek arī vecuma grupas no 55 līdz 75 gadiem (62%), kā arī no 35 līdz 44 gadiem (61%). Šajās vecuma grupās arī ir visvairāk to iedzīvotāju, kas apsver iespēju suni iegādāties. Savukārt visretāk par suņa saimniekiem kāro kļūt jaunieši līdz 24 gadu vecumam, no kuriem tikai divi procenti atzīst, ka ir apsvēruši iespēju kļūt par suņa īpašnieku.

Pētījumā piedalījās 534 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kuriem ir vai ir bijis mājdzīvnieks – suns vai arī ir vēlme tādu iegādāties.