Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Mūsu laika ģēnijs- Stīvs Džobss un lietas, ko no viņa mācīties

"Mēs atrodamies šeit, lai dotu savu ieguldījumu šajā pasaulē, citādi kāpēc gan lai mēs būtu te?" tā reiz teicis Stīvs Džobss, datortehnoloģiju kompānijas Apple dibinātājs un virzītājspēks, cilvēks, kuram pasaule var pateikties par Macintosh datoriem, mūzikas atskaņotājiem iPad, viedtelefoniem iPhone, planšetdatoriem iPad un izcilām Pixar animācijas filmām. Cilvēks, kuram piemita apbrīnojama spēja sekot savai vīzijai un realizēt to, iedvesmojot kā kolēģus un atbalstītājus, tā arī konkurentus.

Stīvs Džobss atstāja šo pasauli 2011. gada 5. oktobrī 56 gadu vecumā pēc smagas un ilgstošas slimošanas. Kompānija Apple zaudēja savu ģēniju, bet pasaule zaudēja cilvēku, kas to izmainīja. Un, lai gan par Stīvu Džobsu, varbūt, nevar teikt, ka viņš bija dvēseliskākais cilvēks pasaulē, taču neviens nevar noliegt, ka Džobss bija sava laika dižākais, talantīgākais un pārdrošākais novators, kas nebaidījās domāt citādi un ticēja, ka var mainīt pasauli. Un ir tiešām daudz lietu, ko mēs varētu mācīties no šī dižā ģēnija.

1. Nekad nedariet ilgstoši to, ko jūs patiesībā negribat darīt. Klausiet savai sirdsbalsij un nebaidieties kaut ko mainīt savā dzīvē!

Padomājiet, cik daudz ir lietu, ko jūs darāt negribot,- tāpēc, ka kāds tā grib vai tā (it kā) vajag. Atbildiet pats sev (bet tikai godīgi), vai jūsu dzīve ir piepildīta, vai jūtaties laimīgs, vai jūs mīlat savu darbu? Un, ja atbilde kaut uz vienu no jautājumiem ir"nē"- beidziet mocīties un sāciet dzīvot. Mainiet apstākļus, darbu, domāšanu....mainiet visu, kas traucē jums gūt panākumus.

"Jūsu laiks ir ierobežots, tāpēc nedzīvojiet kāda cita dzīvi. Nepakļaujieties uzskatam, ka jādzīvo tā, kā paredzējuši citi. Neļaujiet apkārtējo viedokļu troksnim noslāpēt jūsu pašu iekšējo balsi. Un- tas ir vissvarīgākais- uzticieties savai sirdsbalsij un intuīcijai."

Pat, ja sākumā šķitīs, ka neveicas, nenolaidiet rokas pie pirmajām neveiksmēm, nepieņemiet sīkas neizdošanās kā neizbēgamu faktu. Analizējiet, domājiet un cīnieties tāpat, kā to darīja Stīvs Džobss- cilvēks- cīnītājs, kurš nekad nepadodas. Savas dzīves laikā saņēmis vairākus likteņa triecienus, Stīvs, kaut nospiests uz ceļiem, katru reizi cēlās, lai cīnītos un uzvarētu. Viņa neapturamais dzinējspēks palīdzēja sasniegt tādas biznesa virsotnes, par kurām citi tikai sapņo.

Kad Stīvs bija 17 gadus vecs, viņš kādā grāmatā izlasīja sekojošu citātu: "Ja tu katru dienu dzīvo tā, it kā tā būtu tavā dzīvē pēdējā, tad kādu dienu tev izrādīsies taisnība." Šīs citāts atstāja tik dziļu iespaidu uz jaunieti, ka kopš tās dienas viņš katru rītu, ieskatoties spogulī, jautāja sev: "Ja šī būtu manas dzīves pēdējā diena, vai es darītu to, ko šodien taisos darīt? Ja atbilde bija "nē" vairākas dienas pēc kārtas, Stīvs saprata, ka kaut kas jāmaina un arī mainīja.

2. Nekad neapstājieties pie sasniegtā, meklējiet jaunas idejas un virzieties uz priekšu!

Tieši tā rīkojās Stīvs Džobss. Savas dzīves laikā viņš tikai tāpēc paspēja tik daudz izdarīt, ka nekad neapstājās pie padarītā, bet gāja uz priekšu, meklējot arvien jaunas idejas.

"Ja tev kaut kas sanāk labi vienu reizi, tev noteikti ir jārada kaut kas vēl labāks. Nevajadzētu pārāk ilgi gulēt uz lauriem. Tikai izdomā, kas būs tas, ko tu darīsi tālāk."

3. Visu, ko dariet, dariet pēc labākās sirdsapziņas un visaugstākajā kvalitātē!

Visi nevar būt ģēniji, taču mēs visi varam censties darīt savu darbu pēc labākās sirdsapziņas un tad pasaule, kurā dzīvojam noteikti kļūs labāka. Jā, un laimīgāka arī. Kā teica Stīvs Džobss:
"Ja jūs būtu galdnieks, kas darina greznu kumodi, jūs taču neliktu tai mugurpusē parastu saplāksni, pat ja šo detaļu neviens neredzēs. Jūs zināsiet, ka tā tur ir, tādēļ izmantosiet augstas kvalitātes koku. Ja vēlaties naktīs mierīgi gulēt, nekad neaizmirstiet par estētiku!"

4. Dzīvojiet tā, lai mūža novakarē varētu sev teikt- jā, es neesmu dzīvojis velti!

Jeb kā teiktu Stīvs Džobss: "Man nav svarīgi būt bagātākajam cilvēkam kapsētā...Bet, ja vakarā pirms aizmigšanas es varu sev sacīt, ka esam paveikuši kaut ko lielisku,- tas gan ir svarīgi."

Un tagad padomājiet,- vai jūs varat pirms aizmigšanas sev pateikt- jā, šodiena nav velti nodzīvota; šodien es esmu paveicis kaut ko labu un vērtīgu?

Daudz dzīves gudrību (par dzīvi, biznesu, darbineikiem, konkurentiem utt.) atradīsiet Zvaigznes ABC izdotajā grāmatā– Es, Stīvs Džobss, kas izdota pēc lasītāju pieprasījuma. Tajā apkopoti dižā ģēnija citāti, kas savākti trīs gadu desmitu laikā, ko Džobss ir pavadījis uz biznesa skatuves. Grāmata atspoguļo Džobsa daudzšķautņaino personību, humoru un interesanto skatījumu uz dzīvi, līdz ar to lasot to, jūs gūsiet ne tikai vērtīgas biznesa atziņas, bet arī izklaidi un bagātīgu vielu pārdomām. Grāmatā iiepazīstinās arī ar Stīva Džobsa īsu biogrāfijas apskats gadskaitļos.