Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Cilvēciskais kontakts- emocionālās labklājības neatņemama sastāvdaļa

Redakcija
Redakcija

Vai esat kādreiz darbā saskārušies ar saņemta vai nosūtīta e-pasta sagādātiem pārpratumiem? Nepareizi uztverta informācija? Agresīva pretreakcija pret kolēģi? Aizvainoti cilvēki?

pretreakcija pret kolēģi? Aizvainoti cilvēki?
Pasaulē atzīts psihiatrs Edvards Helovels norāda, ka mūsdienās plaši un bieži izmantotās tehnoloģijas – lielākoties balss pasts un e-pasts – lielā mērā ir padarījušas nevajadzīgu nepastarpināto cilvēcisko saskarsmi, ko dēvē par „cilvēcisko kontaktu” – patiesu psiholoģisko saskarsmi, kurai ir divi priekšnoteikumi: cilvēku fiziskā klātesamība un viņu emocionālā un intelektuālā uzmanība.
Cilvēciskajam kontaktam ir nepieciešama enerģija, ko var uztvert kā kārtējo nodevu pārslogotajā dzīvē, kas bieži vien kalpo par atteikuma iemeslu. Taču jāatzīst, ka cilvēciskais kontakts nebūt nenozīmē emocionālo piepūli vai personisko atklāšanos. Patiesībā tas var būt gluži negaidīts, īss un lietišķs, bet lai tā notiktu, ir pilnībā jāpievērš visa uzmanība klātienes kontaktam ar otru cilvēku. Cilvēciskā kontakta pozitīvās sekas var būt ilgstošas, taču tā ietekme nav mūžīga. Ja cilvēciskie kontakti notiek reti, pat vislabākie darbinieki var kļūt viegli aizvainojami, sākt šaubīties vai uztraukties, vai pat šķietami neadekvāti rīkoties. Produktīvie darbinieki var sākt justies slikti, kas, savukārt, var būtiski samazināt viņu darbaspējas vai pat likt meklēt pašapliecināšanās iespējas citās organizācijās. Kolēģi nenovēršami zaudē kopības sajūtu un šāda veida atsvešināšanās ir pamatojama ar pārāk lielu nepareizas saziņas īpatsvaru. Neuzticēšanās un neapmierinātība ar darbu ir lipīga. Nenoliedzami, cilvēkam piemīt apbrīnojama spēja pielāgoties, taču, samazinoties cilvēcisko kontaktu skaitam, mazo pārpratumu skaitam ir tendence pieaugt. Citiem vārdiem sakot, cilvēciskais kontakts ir jāveido regulāri, lai tas atstātu paliekošu iespaidu.

Protams, tehnoloģijas ir radījušas jaunu un brīnumainu pasauli, paverot līdz šim nebijušas iespējas. Tās nodrošina globalizāciju, uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstību un palielina darbinieku brīvību pienākumu izpildes metožu izvēlē. Tomēr jāatceras, ka tieši cilvēciskais kontakts piešķir dzīvei krāsainību, spēcina un dara pilnvērtīgu indivīdu.
Palieliniet cilvēcisko kontaktu skaitu arī savā organizācijā un dzīvē, tādējādi asinot prātu un vairojot emocionālo labklājību! Pavisam vienkārši – uzņemieties atbildību un ļaujiet tam notikt!

SIA „Mācību un konsultāciju centrs ABC”