Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:323, Did:0, useCase: 3


Slavenību fotogrāfa Artūra Kondrāta 3 padomi, kā uzņemt 10 tūkstošus vērtu foto

Redakcija
Redakcija

Latvijā pazīstamais fotogrāfs Artūrs Kondrāts, kas ar fotografēšanu profesionāli nodarbojas jau vairāk kā desmit gadus un ir kļuvis par Huawei fotokonkursa Next Image Awards vēstnesi, dalās padomos, kā no fotogrāfijas entuziasta pārtapt par īstu profesionāli. Fotogrāfs atklāj, kā uzņemt tādus attēlus, kas pievērš uzmanību un var kļūt par 10 tūkstošus eiro vērtiem Huawei rīkotajā konkursā.

Pieņēmums par to, ka jābūt talantam, lai fotografētu, ir aplams, atzīst Artūrs Kondrāts. „Fotografēšana ir 95% smags darbs un nemitīga mācīšanās, un tikai 5% - talants. Tādēļ cilvēkam, kura aizraušanās ir fotogrāfija un kuram ir vēlme to attīstīt, nemitīgi ir jāfotografē, jāpraktizējas un jāsaprot, kāda pieeja pašam ir atbilstošāka un kāda – nē. Tas arī būs vislabākais ceļš kā attīstīties un augt,” stāsta fotogrāfs.

Iedvesmoties no apkārtnes

Fotogrāfs stāsta, ka ikdienā iedvesmu var gūt no cilvēkiem, no jaunām vietām, kur nekad nav būts, arī ceļojumi paplašina redzesloku. Tāpat to var smelties, vērojot citas mākslas formas – apmeklējot izstādes vai kino. Iedvesmu palīdz rast arī citu fotogrāfu darbi. Tos īpaši vērtīgi ir aplūkot tiem, kas ar fotomākslu aizrāvušies vien nesen, jo citu autoru darbi palīdz ne vien smelties iedvesmu, bet arī mācīties fotogrāfijas kompozicionālo būtību.

„Es iedvesmu gūstu no visa, kas man ir apkārt, bieži pētu arī foto grāmatas. Tā man ir kā pārtika radošajai iedvesmai, kas rodas vairākām redzētām lietām, pieredzēm “saslēdzoties” kopā, un darba procesā atnāk iedvesma un svaigs skatījums,” stāsta fotogrāfs.

Izmainīt savu skatupunktu un “uztrenēt aci”

Bieži vien unikālas fotogrāfijas iegūšanai palīdz skatupunkta maiņa. It kā tas šķiet ļoti vienkāršs padoms, taču, ja tā padomājam, tad parasti uz pasauli skatāmies no viena ierasta skatupunkta, bet to pamainot, iespējams iegūt pavisam citu perspektīvu fotogrāfijai. „Cilvēks parasti ir pieradis fotografēt savā acu augstumā, taču, piemēram, pieejot klāt objektam vai iemūžinot to no augšas, iespējams iegūt pavisam citu – neierastu – skatu uz fotografējamo objektu. Labs veids, kā atraisīt iedvesmu un mainīt skatupunktu, ir atrašanās telpā, kur šķietami nav nekā fotografējama. Tas palīdz atraisīt iedvesmu un “uztrenēt aci”, ieraudzīt fotogēniskumu pat lietās, kas ikdienā nešķiet fotografēšanas vērtas,” stāsta fotogrāfs.

Neaizrauties ar banāliem konceptiem

Bieži vien cilvēki mēdz aizrauties ar vienkāršiem, pat banāliem konceptiem, piemēram fotografēšanos rudzu laukā. „Tas ir skaists sižets, bet ar šāda veida fotogrāfiju diez vai kādu varēs pārsteigt, jo šādas bildes ir gandrīz katram,” stāsta A. Kondrāts. Uzsākot fotografēt ieteicams eksperimentēt pašam un izkopt savu unikālo rokrakstu, kas nelīdzinās miljoniem citu fotogrāfiju. „Es pats fotografējot eju vienkāršu ceļu, un manos darbos nav sarežģītu gaismas shēmu. Tā kā man pašam vislabāk patīk fotografēt cilvēkus, tad es vairāk strādāju ar cilvēku, lai palīdzētu viņam atraisīties un sajusties ērti,” padomos dalās fotogrāfs.

„Es pats esmu vairāk klasiskās skolas piekritējs. Man patīk vienkārša kompozīcija, ja mēs runājam tieši par portretu fotogrāfiju. Bet vajag izmēģināt visu, lai nonāktu līdz kaut kam, kas pašam patiešām patīk. Principā, es domāju, ka labākais, ko katrs var izdarīt, lai atrastu savu stilu, ir izmēģināt daudz dažādus, atrast to, kas patīk vislabāk, un izkopt to. Vismaz manā gadījumā tā bija,” atklāj Artūrs Kondrāts.

Informācija par Huawei Next Image Awards

Lai plašākai sabiedrībai parādītu nozares sasniegumus un godinātu labākos mobilos fotogrāfus pasaulē, uzņēmums Huawei organizē Next Image Awards mobilās fotogrāfijas konkursu. Konkurss sadalīts sešās kategorijās, no kurām katra veidota ar mērķi atklāt jaunas vizuālās izpausmes robežas: sejas (Faces), nakts (Good Night), sveiciens (Hello, Life!), atrašanās vieta (Check-In), daba (Nature) un stāsts (Story Board). Fotogrāfijas konkursam atbilstošajās kategorijās var iesniegt no 9. jūlija līdz 20. augustam.

Visas konkursa dalībnieku iesniegtās fotogrāfijas būs redzamas tiešsaistes galerijās un būs pieejamas balsošanai līdz 28. augustam. Nedēļu pēc balsojuma beigām žūrija no 50 visaugstāk novērtētajām bildēm katrā kategorijā izvēlēsies uzvarētājus. Tāpat 50 labākās Centrālās un Austrumeiropas un Ziemeļvalstu reģiona fotogrāfijas piedalīsies vispasaules Next Image konkursā. Uzņemtās fotogrāfijas dalībnieki var iesūtīt šeit: https://gallery.consumer.huawei.com...

Katras kategorijas uzvarētājs iegūs Huawei Matebook X klēpjdatoru un EUR 2000 naudas balvu, savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji balvā saņems Huawei P20 Pro un P20 viedtālruņus. Tāpat katrā no kategorijām tiks apbalvots publiskā balsojuma uzvarētājs. Konkursa noslēgumā žūrija izvēlēsies galvenās balvas saņēmēju - uzvarētājs saņems Matebook X klēpjdatoru, publikāciju National Geographic žurnālā, EUR 10 000 naudas balvu un iespēju piedalīties National Geographic desmit dienu foto ekspedīcijā, kas septembrī norisināsies Itālijā.