Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:437, Did:0, useCase: 3


Kas ir Uruyoga JEB Gaismas joga?

Redakcija
Redakcija

Lai pastāstītu par Uruyoga jeb Gaismas Jogas būtību, nepieciešams aprakstīt pašai savu Ceļu. Turklāt šajā brīdī, redakcijas aicinātai to darīt, nemaz nav tik viegli izšķirties, no kura brīža jeb ceļa posma to sākt: viss ir tik ļoti kopā savīts, pat škietami nenozīmīgs atgadījums ar laika distanci saprotams kā absolūti likumsakarīgs un nepieciešams.

Pēc izglītības esmu aktrise, taču pati sevi labprātāk dēvēju par radošu personību. Dzīvē tiek piedāvātas neierobežotas iespējas, tāpēc nebūtu labi pašam sevi iegrožot vienas nodarbošanās rāmjos. Darbs teātrī un kino, soloalbums "Ar vasaras krāsu uz spārniem", TV producētie un veidotie raidījumi, raksti presē, jogas nodarbību vadīšana - tas viss ir likumsakarīgs viena cilvēka ceļš, meklējot atbildi jautājumam "Kas tad īsti ir cilvēks?".

Kādā brīdī, konkrēti 2000.gada vasarā – sapratu, ka visvairāk atbilžu uz šo jautājumu man sniedz joga: man palaimējās ar pirmo jogas skolotāju – Dipiku ( Natālija Dubiņina), kuru sastapu tieši tad. Tas notika laikā, kad apgūt jogu nebūt nevarēja tik daudz un dažādās vietās kā pēdējos gados. Tieši Dipika man kādā decembra dienā teica: jūs, Baiba, man palīdzēsiet vadīt jogu. Biju saviļnota: tāds priekšlikums! Taču teicu: nekad neesmu baidījusies no izaicinājumiem, taču vadīt jogas nodarbības – nu, ko jūs! Taču Dipika mani iedrošināja, ievadīja pirmajās gudrībās. Vēlāk gan mūsu ceļi šķīrās. Man bija ļoti daudz, teiksim tā – jautājumu – iebildumu – sava redzējuma. Patiesībā tas bija arī Uruyogas sākums: mēģinot būt godīgai pašai pret sevi, rast atbildi jautājumiem, kāpēc daudzas t.s. tradicionālās jogas prakses man pilnīgi neder. Sākumā domāju: tas mans slinkums, ka nevaru katru dienu 2 stundas vingrot. Negribas. Tāpat nekas īpaši dižs nenotiek ilgstoši atrodoties vienā vai otrā pozā, turklāt dažās no tām man kļūst pat ļoti diskomfortabli.Ne velti šo jēdzienu - "joga" - visbiežāk tulko kā "vienotība". Patiesi - kurš gan nepiekritīs, ka vislaimīgākie mēs esam tad, kad jūtamies vienoti - ar savu ķermeni, domām, pasauli, kurā dzīvojam. Visbeidzot viens ar otru.

Dažas vienkāršas, bet efektīvas prakses, kas sniegs priekšstatu par to, kas ir Gaismas Joga kā tradicionālo prakšu un intuitīvi atnākušo sintēze.

So –Ham elpošana: šo ideju ar lielāko prieku izmantoju no vēdiskās tradīcijas un dēvēju par „paroli” visai mūsu būšanai Šeit. Ja uzmanīgi ieklausās, tad ieelpas brīdī ( it īpaši, izmantojot tā dēvēto Udžaiji elpošanu – uzspiežot balssaitēm, elpojot it kā ar spiedienu, šņācoši)dzirdams kas ļoti līdzīgs skaņai So, bet izelpas savukārt – Ham. Jogi māca, ka tā ir mantra, kuru tulko kā „Tas – Es”. Kas ir „Tas” – Dives, Kosmoss, radītājs, Lielais nezināmais: katrs praktizētājs zinās vislabāk pats. „Ham”jeb „es” ir daļa no sanskrita termina, kas apzīmē to mūsu daļu, kas sevi apzinās, kā ego. Ja labi padomā: tā caurvij visu mūsu dzīvi uz Planētas Zeme. Katru dienu, no pašas dzimšanas, mēs tūkstoškārtīgi pulsējam ar šo brīnišķīgo ideju. Kas gan cits vajadzīgs! Uzskatu, ka vienkārši apzinoties to kaut pāris minūtes dienā – tātad atrodoties visvienkāršākajā meditācijas pozā ar taisnu muguru un mierīgi novērojot ieelpu – izelpu kā mantru SO –HAM, mums ir zāles pret visām slimībām, atbilde uz visiem jautājumiem. Kad biju iepazinusies ar dažādām pranajamas tehnikām un visdažādākajiem elpošanas veidiem, man daudzi no tiem likās mākslīgi, it īpaši, ja tie tika veikti speciāli. (Cita lieta, ja tīri dabiski kādā mirklī organisms vēlas ilgu aizturi vai piemēram, garu ilgu izelpu caur muti parastās „tikai caur degunu” vietā).

Biju patiesi priecīga, kad vairākus gadus vēlāk kopš šīs pārliecības iegūšanas, nathu tradīcijas klasiskā kanonā ....lasīju tieši to. Uz vairākām lapām sutru – jogas aforismu veidā – bija aprakstīti siddhi jeb tā dēvētās jogas pilnības: kādas prakses jāveic, lai kļūtu liels, kādas –lai levitētu, citas savukārt, lai lasītu domas... Tādā garā. Un pēc garā uzskaitījuma daudzu lappušu garrumā aprakstīta šī SO –HAM elpošana ar piebildi, ka iepriekšminētais nav nekas salīdzinājumā ar šo. Jā, novērtēt un saprast šīs vienkāršības jaudu, - tas patiesi tomēr nav tik „vienkārši”. Tātad: katru dienu vismaz 5 minūtes, vislabāk kādā no sev ērtām meditācijas pozām, mēģini noturēt savu apziņu uz šo So- Ham ieelpojot un izelpojot. Ja pievienosi mudru, tas varētu būt ātrāk un iedarbīgāk: šajā gadījumā gribas rekomendēt „Uttarabodhi” ( attēlā), kuras viena no neskaitāmajām iedarbībām ir arī savienošanās ar Gaismas Skolotājiem, Sargeņģeļiem, pašam savu iekšējo Gaismu.
Purināšanās

Šī īsā iedarbīgā lieta man „atnāca”spontāni kādā 2012 .gada janvāra dienā kā labs līdzeklis balansēt/ pielāgot savu fizisko ķermeni Jaunajām enerģijām. Interesanti, ka vairākus mēnešus vēlāk ievēroju vienu no meitenēm nodarbības „brīvajā daļā” spontāni darām to pašu. Bez šaubām, ir zināmas dažādas dinamiskas prakses, it īpaši tiem, kas pazīstami ar Ošo mācību. Bet šai ļoti svarīgs ir tieši nodoms/afirmācija un vizualizācija: pielāgo un paaugstini manas vibrācijas. Pirmajās reizēs to labāk darīt kājās stāvot. Man šīs kustības notiek spontāni, bieži vien arī sēžot vai atrodoties guļus, svarīgi, lai mugurkauls būtu taisns. Gan jau ar laiku arī šo rindu lasītājs atvērsies spontānai kustībai, ja tas šobrīd tā vēl nav. Tikmēr – turot taisnu mugurkaulu, izdariet īsas, ļoti ātras zig-zag veida kustības no asteskaula virzienā uz augšu. Tas nav jādara ilgi, pietiek ar minūti, Jaunās Enerģijas strādā zibenīgi. Šī ir arī lieliska attīrīšanās metode tieši fiziskajam kermenim.

Kad rādīju šo lietu Silijai Fennai, pasaulē atzītam Erceņģeļa Mihaila, Marijas Magdalēnas, eņģeļu- delfīnu un citu Gaismas skolotāju kanālam viņas vizītes laikā Rīgā ( viņas misija ir palīdzēt atnākt Jaunās Zemes enerģijām un viņas rīcībā ir daudz instrumentu un aktivāciju šajā sakarā, tai skaitā pamatīgi pētīta fiziskā ķermeņa pielāgošana/mainīšanās atbilstoši Jaunajai Zemei), viņa atzina, ka tā ir lieliska metode un teica, ka uzreiz redzams, kā enerģija plūst. Lai izdodas visiem, kas mēģina un grib paaugstināt savas vibrācijas!

Baiba Kranāte, Gaismas jogas trenere un izveidotāja

Vairāk par Gaismas jogu skatīt šeit: www.yogalifeart.lv

Epadomi un Yogalifeart.lv video kopprojekts: "Joga ar Baibu Kranāti" pirmās 18 tēmas nosakatāmas ŠEIT. Turpinājums sekos

Iekaties! Tas ir saistoši!

Ja jums interesē Gaismas joga, tad noteikti interesēs arī Gaismas ēdieni jeb 12 superprodukti. Katram no tiem piemīt vismaz 12 unikālas dziednieciskas īpašības. Tie ir vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu, enzīmu, neaizvietijamo aminoskābju un taukskābju pilni. Jeb citiem vārdiem sakot, tie ir veselībai un labsajūtai nozīmīgu vielu avots.

Meklējiet šos produktus Apgāda Zvaigzne ABC grāmatā "Gaismas ēdiens. 12 izcili produkti ar unikālām dziednieciskām īpašībām". Grāmatas autore Madara Bunte ir pārliecināta, ka superprodukti ļauj ienākt gaismai katrā ķermeņa šūnā. Cilvēki ir gaismas būtnes un, lietojot uzturā gaismas ēdienu, saņem dziedinošo dabas enerģiju.

Uzturam pievienot mazliet gaismas ir pavisam vienkārši! Grāmatā piedāvātas idejas receptēm, kurās ietilpst makas pulveris, godži ogas, kakao pupas, kaņepju sēklas, kaķa naga miza, nātres lapas, melleņu ogas vai spirulīnas pulveris.