Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


Vērtīgi padomi, lidojot kopā ar bērniem

Redakcija
Redakcija

Nesen veiktā ģimeņu aptauja liecina, ka piektā daļa vecāku baidās lidot kopā ar mazuli, turklāt saskārušies ar dažādām neskaidrībām. Lai vasaras atvaļinājums kopā ar ģimeni noritētu bez raizēm, viena no vadošajām tūrisma aģentūrām Latvijā “Latvia Tours” apkopojusi virkni vecākiem noderīgu padomu, kas atvieglos lidošanas procesu.

“Iepriekš veiktajā aptaujā "Ģimeņu pieredze lidojot kopā ar bērniem" spilgti iezīmējās, ka lidojums ar mazuli 70% vecākiem sagādā stresu, un viens no cēloņiem ir daudz neskaidro jautājumu par lidošanu kopā ar bērnu. Lielākajai daļai aviokompāniju un operatoru ir standarta prasības attiecībā uz ceļošanu ģimenēm ar bērniem un zīdaiņiem. Vecākiem būtu jāatceras, ka zīdaiņiem un bērniem ir atsevišķi aviobiļešu tarifi un cenas,” skaidro “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša.

Dokumenti

Pirmkārt, jau jāpārliecinās par pases derīguma termiņiem un to, vai bērns ir ierakstīts vecāku pasē, ja ieraksta pasē nav, nepieciešama dzimšanas apliecība. Tāpat jāņem vērā arī konkrētās valsts prasības un noteikumi, kas saistīti ar ieceļošanu, kurus noteikti var jautāt savam ceļojumu konsultantam.
Visiem bērniem (personām līdz 18 gadu vecumam) neatkarīgi no viņu valstiskās piederības, šķērsojot robežu, ieceļojot Latvijā vai izceļojot no tās, obligāti līdzi ir jābūt derīgam ceļošanas dokumentam – pasei (vai ID kartei). Vecāka pasē jābūt atzīmei par bērna radniecību ar to vecāku, kurš pavada bērnu. Ja pasē šī ieraksta nav, papildus jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija. Bērnam, ceļojot bez vecākiem, jābūt visiem šiem minētajiem dokumentiem un pilnvarai.

Ierobežojumi un liegumi lidojot ar bērnu vai zīdaini

Ja biļete zīdainim ir bez vietas ar "no seat" statusu, tad pieaugušajam pasažierim lidojuma laikā bērns ir jātur rokās, līdz ar to viens pieaugušais nedrīkst lidot kopā ar vairāk kā vienu zīdaini.
Bērni, jaunāki par 12 gadiem, drīkst ceļot tikai pieaugušā pavadībā, vai arī izmantot pakalpojumu "Bērns bez pavadoņa", ja bērns ir sasniedzis 5 gadu vecumu. Bērni vecumā no 12 līdz 15 (ieskaitot) gadiem var ceļot vieni paši, ņemot līdzi pasi un dzimšanas apliecību. Ja ceļojumu ir iecerēts veikt ārpus pilsonības valsts vai Šengenas zonas, var būt nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Lidojums grūtniecības laikā

Līdz 27. grūtniecības nedēļai ceļošanas ierobežojumu nav. Laikā no 28. līdz 35. grūtniecības nedēļai, lai ceļotu ar lidmašīnu, pasažierei ir nepieciešama medicīniskā izziņa par veselības stāvokli un grūtniecības posmu. Medicīniskajai izziņai jābūt izdotai ne vēlāk kā 2 nedēļas pirms izlidošanas. Būtiski - lidojumi pēc 36. grūtniecības nedēļas nav atļauti. Ja gaidāms vairāk nekā viens mazulis, tad lidot nav atļauts, jau sākot ar 34. grūtniecības nedēļu.

Sēdvieta lidmašīnā

Jāatceras, ka lidmašīnā zīdainim nav atsevišķa sēdvieta, mazulis ir jātur klēpī un jāpiesprādzē ar drošības jostām lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās laikā. Ja bērnam rezervē atsevišķu sēdvietu (šis ir maksas pakalpojums), tad dažas aviokompānijas iesaka ņemt savu krēsliņu, taču jārēķinās, ka atsevišķas aviokompānijās bērnu/zīdaiņu auto sēdeklīši netiek pieņemti pārvadāšanai. Tālākos lidojumos iespējams pieprasīt arī šūpulīti (baby cot). Tas noteikti jādara iepriekš un jāprecizē aviokompānijas noteikumus - attiecībā uz bērna vecumu un svaru.
Bērniem vecākiem par 2 gadiem ir sava sēdvieta lidmašīnā.

Bērnu ratiņu pārvadāšana

Bērnu ratus var pārvadāt bez maksas, ja zīdainis ir vecumā līdz 2 gadiem, taču tiem jābūt salokāmiem vai izjaucamiem. Klients var izvēlēties vai nodot tos kopā ar bagāžu, vai pie iekāpšanas lidmašīnā. Ja ratu izmērs neatbilst rokas bagāžas izmēriem, tos novietos pie pārējās bagāžas.

Zāles un bērna pārtika lidojuma laikam

Tie ir specifiski gadījumi, kad ir jābūt ārsta zīmei un jāpilda MEDA (īpašas medicīniskās prasības ) forma, lai zāles varētu ņemt rokas bagāžā.
Bērnu pārtika ir izņēmums – to var pārvadāt rokas bagāža un tādā daudzumā, cik būs nepieciešams lidojuma laikā. Kā arī zāles- aptiekās nopērkamus medikamentus, drīkst vest rokas bagāžā, ja tās paredzētas savai lietošanai un nav kādas psihotropās vai aizliegtās vielas.

Krūts barošana lidojuma laikā

Lidmašīnai paceļoties un nolaižoties, kabīnē mainās gaisa spiediens, kas bieži vien rada ausu aizkrišanu. Daļa bērnu to pat nesajūt, bet citiem tas var radīt nepatīkamas sajūtas. Šādos gadījumos bērna barošana ar krūti vai pudelīti – jeb rīšanas kustības var palīdzēt pārvarēt nepatīkamo brīdi.

Lielākoties mātes izvēlas palikt sēdvietā un barot bērnu turpat, iesienot bērnus “slingos” vai apsedzot ar kādu lakatu vai drānu. Ja lidmašīnā ir kāda brīva rinda ar sēdvietām, māte var doties arī turp. Noteikti, nevajag kautrēties lūgt palīdzību stjuartēm, jo iespējams viņas var piedāvāt kādu risinājum.