Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


Idejas skolēnu brīvdienu ceļojumiem uz Igauniju

Redakcija
Redakcija

Šonedēļ visi Latvijas skolēni dodas labi pelnītās brīvdienās. Dodoties vien dažu stundu attālā braucienā līdz kaimiņzemei Igaunijai, iespējams sasniegt ne vienu vien lielisku galamērķi, kas šīs brīvdienas pārvērtīs par lielisku piedzīvojumu kā skolniekiem, tā arī viņu vecākiem.

Igaunija ir lielisks galamērķis tiem, kas meklē idejas aizraujošām ģimenes brīvdienām. Moderni, interaktīvi muzeji un zinātnes centri, tematiskie parki, aizraujoši aktīvā laika pavadīšanas centri – tas viss sagaida vien dažu stundu brauciena attālumā no ikvienas Latvijas pilsētas.

Zinātne, spiegi, mamuti un ūdensspēles Tartu

Šķērsojot Latvijas robežu, nokļūsiet gleznainajā Dienvidigaunijas reģionā, kas piedāvā daudz aizraujošu izklaides iespēju. Pilsēta, kuru nedrīkst palaist garām, dodoties uz Igauniju, ir Tartu. Skaistā studentu pilsēta aicina apmeklēt ne vienu vien aizraujošu izklaides objektu. Viens no tiem viennozīmīgi ir Zinātnes centrs Ahhaa. Centra ekspozīciju veido moderni un interaktīvi objekti, kuri aizraujošā veidā vēstī par dažnedažādiem zinātnes likumiem. Centrā darbojas arī planetārijs un 4D kinoteātris, bet patlaban te skatāma aizraujoša papildu ekspozīcija – „Ahhaa, Top secret!”, kas apmeklētājus ieved noslēpumainajā spiegu pasaulē. Ahhaa centra apmeklējumam vajadzētu ieplānot vismaz pusi dienas, jo laiks šeit paskrien nemanot. Dabas un vēstures mīļotājiem jāapmeklē arī Ledus laikmeta centrs. Šeit iespējams apskatīt ledus laikmeta dzīvniekus - mamutus, alu lauvas. Atklāšanas prieku izjutīs un dažādas aktivitātes Ledus laikmeta centrā varēs izbaudīt visu vecumu interesanti.
Aktīvai laika pavadīšanai svaigā gaisā lieliska izvēle būs „Tartu piedzīvojumu parks”, kas darbojas visu cauru gadu, turklāt šogad tika papildināts ar jaunām un aizraujošām atrakcijām. Taču, ja diena nelutina ar labiem laika apstākļiem, ikviens laipni aicināts apmeklēt „Aura” akvaparku.

Zemūdenes, kosmoskuģi un zibenslodes Tallinā

Ja vēlaties doties tālākā izbraucienā, Igaunijas galvaspilsēta neliks vilties tiem, kas meklē iespēju labi pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Kā lielākiem, tā arī mazākiem skolas brīvlaika baudītājiem Tallinā būs kas saistošs. Tallinas Zooloģiskajā dārzā pieaugušo interesi noteikti izpelnīsies Eiropā retākās dzīvnieku un putnu sugas, savukārt mazākie apmeklētāji gaidīti īpašā bērnu zooloģiskajā dārzā, kur dzīvnieciņus var aplūkot pavisam tuvu un dažreiz pat paglaudīt. Papildus tam Igaunijā ir vēl vesela virkne mazāku zvērudārzu un botānisko dārzu, no kuriem kā interesantākie noteikti jāmin Polli zvērudārzs, Elistveres zvērudārzs un Igaunijas lielākais – Tallinas botāniskais dārzs.

Tiem, kuri meklē izglītojošu izklaidi, jādodas uz Enerģijas atklājumu centru, kur 130 interaktīvu jeb "taustāmu" eksponātu iepazīstina ar enerģētikas vēsturi, elektroenerģijas atklāšanu, zibeni, atjaunojamajiem energoresursiem, kodolenerģiju, balsi un skaņu, kā arī ar optiku. Taču nešaubīgi viens no aizraujošākajiem muzejiem ir Lennusadam (Hidroplānu osta - Igaunijas Jūras muzejs), kura ekspozīcija ir izvietota vēsturiskajos hidroplānu celtniecības angāros, kas atrodas zem ūdens, ūdenī un virs ūdens. Šeit iespējams iekļūt īstā zemūdenē un pat šaut ar ložmetēju. Turklāt patlaban te apskatāma arī izstāde par Antarktīdas atklāšanu.
Tallinas TV tornī kopš 18. oktobra apskatāma jauna, aizraujoša Visuma tēmai veltīta izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Igaunijas Kosmosa centra un Tartu observatorijas ekspertiem. Līdzās aizraujošai vizuālajai ekspozīcijai te atrodami arī prātu un izziņu veicinoši eksponāti.

Iejusties policista vai kalnrača ādā

Turpinot ceļu pa Igaunijas ziemeļu daļu, noteikti vērts iegriezties arī Rakveres pilsētā. Te atrodams Igaunijas Policijas muzejs. Tas  izveidots kā interaktīvs muzejs, kur caur aktīvām nodarbēm un spēlēm var iepazīt policijas darbu. Muzejā var pārbaudīt savu reakciju, sēžot pie automašīnas stūres, pielaikot policijas aprīkojumu, iemācīties, kā jārīkojas ielās nemieru laikā, noņemt pirkstu nospiedumus, atrisināt kriminālas mīklas un izmēģināt vēl daudz ko interesantu. Mazos apmeklētājus gaida Bērnu policijas muzejs, kur var apgūt pareizas ceļu kustības noteikumus, iejusties detektīva lomā, kā arī meistarot un spēlēties rotaļu istabā. Arī Rakveres Ordeņa pils ir lielisks pieturas punkts ceļotājiem no Latvijas. Pils kambari slēpj daudz aizraujošu pārsteigumu, un viduslaiku atrakcijās iespējams piedalīties arī pils pagalmā.

Taču viens no spilgtākajiem apskates objektiem ziemeļu pusē ir Kohtlas raktuvju muzejs. Apmeklētājiem šeit tiek piedāvāta iespēja redzēt kalnraču dzīvi pazemes šahtās. Te iespējams redzēt, dzirdēt, izgaršot un izjust tieši to, ko izjuta vīri, kuri vairāku desmitu gadu garumā ik dienas raktuvēs veica smagus darbus. 

Muzejā atvērta arī Bagātināšanas fabrika, kas iepazīstina ar degslānekļa ceļu virs zemes, pastāstīs par enerģijas rašanos un par to, kas nākotnē gaidāms enerģētikas jomā.

Plašāku informāciju par atpūtas iespējām Igaunijā iespējams iegūt mājaslapā: Visitestonia.com