Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


Daugavpilī darbu sāk Šmakovkas muzejs

Redakcija
Redakcija

Daugavpilī darbu sāk Šmakovkas muzejs
Publicitātes foto

Šā gada 4.jūnijā, Daugavpilī, Vienības namā, Rīgas ielā 22a, apmeklētājiem durvis vērs Latvijā lielākais Šmakovkas muzejs, kas piedāvās mūsdienīgu un atraktīvu stāstu par šmakovku, kas noteikti spēs ieinteresēt ne vien Latvijas, bet arī ārvalstu tūristus.

Pateicoties Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Museum Gateway” (Nr. LLB-2-208) un Daugavpils pilsētas domes finansiālajam atbalstam, īstenojusies Latgales reģiona attīstības aģentūras sešus gadus lolotā ideja par Šmakovkas muzeja izveidošanu. Šmakovkas muzeja izveide ir liels izaicinājums un viena no projekta aktivitātēm, kuras mērķis ir šo dzērienu padarīt par pasaulē atpazīstamu Latgales kulinārā mantojuma produktu.

Muzeja digitalizētajās ekspozīcijās ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību interaktīvi varēs izzināt šmakovkas tapšanas procesu, kā arī aplūkot autentiskas un iespaidīgas ražošanas iekārtas. Līdztekus stāstam par dzēriena tapšanu, ikvienam interesentam būs iespēja uzšķirt Latgales vēstures lappuses, lai izprastu reģiona vēstures svarīgākos posmus. Muzeja ekspozīcijām būs arī izglītojoša loma, informējot par alkohola pārmērīgas lietošanas sekām. Muzeja apmeklētājiem būs pieejami bezmaksas audiogidi sešās valodās – latviešu, latgaliešu, krievu, angļu, vācu un lietuviešu. Savukārt zinoši gidi, kas laipni sagaidīs individuālos apmeklētājus un grupas, sniegs izsmeļosu stāstījumu un atbildēs uz jautājumiem.

Muzeja darba laiki: trešdiena - sestdiena: 11:00 - 19:00, svētdiena: 11:00 – 17:00, pirmdiena – otrdiena: brīvs. Grupas (no 10 līdz 25 personām) ekspozīcijas apskatei gida pavadībā aicinātas pieteikties vismaz vienu dienu iepriekš, zvanot Daugavpils tūrisma informācijas centram pa tālruņiem: +371 65422818, +371 26444810 vai rakstot uz e-pastu: info@smakovka.lv. Grupām noteikti sekojoši apmeklējuma laiki: trešdienās – sestdienās: plkst. 11:30, 13:30, 15:30 un 17:30, svētdienās: 11:30, 13:30 un 15:30.

Ieejas biļete Šmakovkas muzeja ekspozīcijas apskatei individuālajiem apmeklētājam ir 3,50 EUR, skolēniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, studentiem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, personām ar trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu – 2,50 EUR.

Ieejas biļete Šmakovkas muzeja ekspozīcijas apskatei gida pavadībā (grupa no 10 līdz 25 personām) vienai personai (pieaugušajam) – 3,15 EUR, skolēniem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, studentiem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, ģimenēm (personām) ar trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusu un daudzbērnu ģimenēm – 2,25 EUR. Iepriekš pierakstoties tiks uzņemtas grupas ar lielāku cilvēku skaitu.

Ģimenes ieejas biļete (3 līdz 5 personām) – 2 EUR personai. Individuāli gida pakalpojumi Šmakovas muzeja apskatei (1h) – latviešu un krievu valodā maksās 6 EUR, bet angļu valodā – 12 EUR.

Muzeja apmeklētājiem tiks piedāvāta arī šmakovkas degustācija. Apmaksu par degustāciju varēs veikt tikai skaidrā naudā muzejā pie Šmakovkas degustāciju galdiņa. Būs iespēja iegādāties dažādus suvenīrus ar muzeja simboliku.

Šmakovkas muzejs darbosies Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras paspārnē un attīstīsies par savdabīgu kulinārā mantojuma centru, kas uzskatāmā veidā atklās un pierādīs, ka latgaliešu tradicionālais dzēriens šmakovka ir līdzvērtīgs tādiem pasaulē pazīstamiem nacionālajiem dzērieniem kā skotu viskijs vai sļivovica, ko gatavo Centrāleiropas valstīs.