Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


Kas ir foto orientēšanās un kāpēc tā kļūst arvien populārāka?

Redakcija
Redakcija

Ja savā ceļā sastopam nelielu bariņu cilvēku, kuri ar kartēm rokās priecīgi steidz fotografēties pie objektiem, kas tūristu ceļvežos visdrīzāk nav atrodami, varam nojaust – tie ir foto orientēšanās sacensību dalībnieki. Foto orientēšanās spēļu popularitāte pēdējos gados aug – ar ko tās cilvēkus piesaista?

Foto orientēšanās ir sacensības, kurās cilvēki nelielās komandās meklē foto objektus, vadoties pēc iedotās kartes un attēliem. Šīs spēles var notikt gan pilsētās, gan citos vides objektos, bet neatkarīgi no vietas foto orientēšanās ļauj arī šķietami zināmo apkārtni ieraudzīt no cita skatu punkta. Meklējot foto objektus, dalībniekiem jābūt īpaši vērīgiem, tāpēc rodas iespēja aplūkot vietas, kas citādi paliek apslēptas vai nepamanītas.

Šie pasākumi ļauj gan sajust sporta sacensību azartu, gan arī jautri un aktīvi pavadīt laiku ar savu ģimeni, draugiem vai kolēģiem. Komandas var ne tikai apmeklēt sacensību kontrolpunktus un foto objektus, bet arī risināt uzdevumus un mīklas, lai savāktu pēc iespējas vairāk punktu. Foto orientēšanās spēles mēdz būt dažādas: gan paredzētas kājāmgājējiem, gan veicamas ar velosipēdu vai pie auto stūres.

Jebkuros laika apstākļos - arī tagad, kad aktīvā vasaras sacensību sezona sen aiz muguras, bet ziemas sporta veidi nav iedomājami bez sniega segas - foto orientēšanās dod iespēju izkustēties svaigā gaisā. Tā ir pieejama ikvienam cilvēkam, jo, izvēloties sev atbilstošāko maršrutu, augsta sportiskā sagatavotība nav nepieciešama. Tāpat kā citās sacensībās, arī foto orientēšanās maršruti visbiežāk tiek veidotas dažādās grūtības pakāpēs – sportiskākiem cilvēkiem būs piemēroti garāki maršruti ar lielāku skaitu objektu, bet ģimenes izvēlēsies īsākas un vieglākas trases.

Jāpiebilst, ka sacensībās visbiežāk nav nepieciešams arī īpašs tehniskais aprīkojums, jo dalībniekus foto objektos fiksē paši organizatori. Piedaloties sacensībās ziemā, galvenais ir silts apģērbs, laba kompānija un pozitīvs noskaņojums.

Tuvākā iespēja doties šādā piedzīvojumā ir Ziemassvētku foto orientēšanās spēle "Iepazīsti Jūrmalu!", kas notiks 26. decembrī Jūrmalā. Spēlē izstrādāti trīs aizraujoši maršruti - "Dzintaru noslēpumi", "Jūrmalas piedzīvojums" un "Pilsētas medības", kas piemēroti gan lēnai pastaigai ģimenēm ar bērniem, gan izaicinošai sacensībai draugu vidū. Savukārt simboliskā dalības maksa tiks ziedota Jūrmalas veco ļaužu pansionātam drošības aprīkojuma iegādei. Pēc aizvadītā maršruta ikviens tiks aicināts sasildīties ar siltu karstvīnu vai tējas krūzi, kā arī satikt Ziemassvētku vecīti un viņa draugus Dzintaru Mežaparkā. Vairāk informācijas un reģistrēšanās Baltijas Maratoni - masu sporta pasākumu...