Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


Suitu sievas: Veselību un optimismu stiprinām ceļojot

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās senioriem ir savas idejas un priekšstati par pensionēšanos, tiek meklēti veidi kā spītējot gadiem palikt aktīviem un veselīgiem. Ansambļa “Suitu sievas” dalībnieces uzskata, ka, lai gan seniorus dažkārt māc bažas par valodas barjeru, kaislība pret dzīvi un dedzīga vēlme piedzīvot jaunu kultūru iespaidus ņem virsroku. Latvijas pensionāru vidū iecienītākie ir grupu braucieni.

Lai gūtu jaunus iespaidus ceļojuma laikā, nebūt nav jālec ar gumiju vai jārāpjas pārgalvīgos kalnos. Par spīti sabiedrības priekštatiem, ceļo arī Latvijas seniori. Pozitīva pieredze ir etnogrāfiskā ansambļa "Suitu sievas" dalībniecēm, kas mudina citus seniorus nebaidīties ceļot arī tad, ja sastopas ar valodas barjeru. “Ar ansambli un arī vienatnē esmu apskatījusi Franciju, Beļģiju, Itāliju, Igauniju un Lietuvu, tālākie galamērķi bijuši ASV un Japāna. Protams, gadījušies dažādi kuriozi – pazudusi bagāža vai apmaldos, bet nenovērtējams ieguvums ir dažādu kultūru cilvēku iepazīšana, kurus nu jau varam saukt par draugiem,” stāsta ansambļa “Suitu Sievas” vadītāja Ilga Leimane.
Seniori bieži baidās, jo nepārzina svešvalodas, taču dziedošās kundzes mudina arī citus seniorus atmest bailes un aizspriedumus. “Angļu valodu nepārzinu, bet liekas visā pasaulē tomēr ir tāda viena valoda, ko saprot visi - izpalīdzība. Cilvēki vienmēr ir izpalīdzīgi un tā ir ārkārtīgi patīkama sajūta, ka jauni cilvēki palīdz atrast vilcienu pat tad, ja nespējam sarunāties,” pozitīvajā pieredzē dalās Ilga.

Tūrisma firmu novērojumi rāda, ka seniori ir tā ceļotāju grupa, kas savus ceļojumus plāno laicīgi un parasti zina konkrētu galamērķi, kuru pirms tam paši ir rūpīgi izpētījuši. “Pēc pieredzes secinu, ka seniori prot novērtēt komfortu un, ja var atļauties ceļot, tad pilnībā izbauda ceļojuma garšu. Par to liecina fakts, ka netiek žēlota nauda papildus ekskursijām un izklaides pasākumiem, kā arī bieži vien tiek veiktas piemaksas par papildus ērtībām. Seniori ir tā auditorija, kas dodas grupu braucienos, jo tā ir iespēja socializēties, apmainīties ar viedokļiem un dzīves zinībām, kā arī iepazīties ar līdzīgi domājošiem un interesentiem līdzbraucējiem. Ir novērots, ka ceļojuma laikā dažkārt izveidojas draudzīgas attiecības, kas pāraug ilggadējā draudzībā,” novērojusi tūrisma aģentūras SIA "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

Kā viena no iecienītākajām tendencēm senioru vidū ir izvirzījusies ceļošana ar kruīza kuģiem. SIA “Latvia Tours” piedāvā dažas vecāko ceļotāju ceļošanas tendences:

Ekotūrisms – Atbildīgu dabas teritoriju apceļošana, kas nekaitē videi un uzlabo vietējo iedzīvotāju labklājību. Šis ir ceļošanas veids, kas ļauj baudīt pasaules skaistumu nekaitējot dabai. Saskaņā ar ANO Pasaules tūrisma organizāciju, līdz 2020.gada beigām ekoceļojumu skaits sasniegs 1,6 miljardus. Ekotūristi meklēt braucienus, kuros viņi spēj tieši sekmēt vietējo ekonomiku un vidi.

Garīgās un reliģiskās brīvdienas – Šī veida atvaļinājumus iecienījuši vecāka gadagājuma cilvēki, ceļojot tiek stiprinātas garīgās un reliģiskās tradīcijas. Līdzīgi domājošie ceļotāji izbauda viens otra sabiedrību viņu ticības kontekstā. Lielākā daļa no šādiem ceļojumiem ietver veselīgas maltītes, meditāciju, pusdienu maltīti klusuma baudīšanu un sarunas garīgiem līderiem.

Kruīzs – Ceļošanas veids, kas jau kļuvis par tradicionālu senioru izvēli. Daļa kruīzu paredzēti tieši senioriem un piedāvā īpašu aprūpi, piedāvā ratiņ krēslus un citas mobilās palīgierīces – visu, lai seniori jeb kurā vecumā un veselības stāvoklī spētu ceļot.

Ģimenes ceļojumi - Ģimenes braucieni parasti iegrāmato dzimšanas dienas vai jubileja. Vecvecāki labprāt vēlas ceļot ar saviem mazmazbērniem, pavadīt kvalitatīvu laiku un veidot kopīgas atmiņas.

Bieži ceļošanas burvība slēpjas tradicionālajā virtuvē, mazu, autentisku ieliņu izstaigāšanā vai vietējo ļaužu iepazīšanā. Vecums nav šķērslis ne ceļošanai, ne jaunu draugu iegūšanai. Bieži vien senioriem ceļojuma laikā iepazīti cilvēki atstāj tik pat spēcīgu iespaidu kā pirmo reiz redzētās vietas.