Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:259, Did:0, useCase: 3


6 ļoti dīvainas un neparastas vietas uz zemes

Redakcija
Redakcija

Uz mūsu planētas netrūkst interesantu un apbrīnas cienīgu vietu, kur tūristi nav nekāds retums. Savukārt šīs sešas teritorijas ir grūti pieejamas vai nu savas atršanās vietas vai citu apstākļu dēļ

DERVAZA jeb "ELLES VĀRTI"

Turkmenistāna

1971.gadā Turkmenistānā urbuma veikšanas laikā ģeologu komanda uzdūrās ar dabas gāzi pildītam pazemes dobumam . Lai novērstu šīs kaitīgās gāzes noplūdi, kura varēja nodarīt ļaunumu vietējo iedzīvotāju veselībai, ģeologi nolēma to aizdedzināt. Tomēr, pretēji gaidītajam, ka gāze sadegs un uguns nodzisīs, tā turpina degt līdz pat šai dienai.

SILENDAS KŅAZISTE

Pēc Otrā pasaules kara Lamanša jūras šaurumā tika atstātas dažas britu jūras platformas. 1967.gadā kāds izdienējis majors ievācās vienā no tām, uzstādīja tur pirātisko radiostaciju un pasludināja fortu par neatkarīgu valsti. Pēc sadursmes ar valsts varu, tiesa pieņēma lēmumu par to, ka Silenda atrodas ārpus Lielbritānijas jurisdikcijas robežām.

Kopš tā laika kņaziste tiek uzskatīta par atsevišķu valsti, kas izdod paši savas pases, valūtu un tūrisma vīzas.

Brīva no juridiskiem ierobežojumiem, Silenda ir sevišķi pievilcīga bāze tiešsaistes kazino īpašniekiem. Kņazistes vērtība tiek lēsta 750 miljonos euro.

BUVĒ SALA

Atlantijas okeāna dienvidu daļa

Buvē sala, kas oficiāli ir daļa no Norvēģijas, ir viena no pasaules tālākajām salām. Tuvākā sauszeme tai- neapdzīvotie Antarktīdas krasti,- atrodas 1750 km tālu.

Salu apdzīvo tikai roņi un pingvīni. Un tomēr Buvē salai ir pat savs interneta domēns (bv)

Sala ir apmeklēta tikai dažas reizes un to darījušas speciāli aprīkotas ekspedīcijas, dažas no kurām arī centušās pasludināt to par savu teritoriju. Bet 1964.gadā šeit tika atrasta noslēpumaina glābšanas laiva, pilna ar dažādām pārtikas rezervēm, taču bez pasažieriem. No kurienes tā atpeldējusi un kur palikusi ekipāža, tā arī palika noslēpums.

Viena no salas interesantākajām apskates vietām ir pamesta metereoloģiskā stacija

BIRTAVILA

Birtavila ir teritorija, kas atgādina trapeces formu. Atrodas tā uz robežas starp Ēģipti un Sudānu un ir tik nenozīmīga, ka uz to nepretendē neviena no valstīm.

Tajā pat laikā abas valstis pretendē uz kaimiņu teritoriju- Halaibu trīsstūri, tomēr spēkā esošo vienošanās nosacījumu dēļ tas nav iespējams.

Līdztekus tam, ka Birtavila sastāv no smiltīm un kalniem, tā atšķiras arī ar to, ka ir vienīgā nevienam nepiederošā zeme aiz Antarktīdas robežām.

TORA KALNS

Kanāda, Bafina sala

Kaut arī Tora kalns nav pats augstākais, tomēr tieši tam ir pati stāvākā nogāze pasaulē.

1250 metru augstumā šī nogāze ir 1,5 reizes augstāka, nekā pati augstākā ēka, ko būvējis Burdžs Halifa.
Patiesībā nogāze ir pat augstāka, tā kā atrodas 105 grādu leņķī.

Tora kalns atrodas vienā no tālākajiem pasaules apgabaliem un to ļoti iecienījuši alpīnisti. Bija vajadzīgi vairāk nekā 30 mēģinājumi, pirms kādam vispār pirmo reizi izdevās tikt kalnā augšā.

DIMANTU RAKTUVES "Mir"

Jakutija

Dimantu raktuves "Mir", kas atrodas Jakutijā, Mirnija ciemā, ir viens no lielākajiem "caurumiem" pasaulē. 525 metrus dziļas un 1200 metrus platas, tās ir tik milzīgas, ka uz leju ejošo gaisa plūsmu dēļ, itin mierīgi "iesūc" sevī garām lidojošos helikopterus