Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:259, Did:0, useCase: 3


Amerikāņu futbols – svētki visā Ziemeļamerikā

Redakcija
Redakcija

Latvijā ir pāris sporta komandu, par kurām fano mūsu valsts iedzīvotāji. Viena no tām ir hokeja komanda “Dinamo”, otra - basketbola komanda “VEF”. “Dinamo” spēlēs bieži var vērot, ka fani ir piepildījuši tribīnes, taču tāds fanu skaits ”VEF” spēļu laikā būtu brīnums. Latviešiem patīk sports. Mums ir daudz sportistu, ar kuriem lepoties. Taču mūsu fanošanu un sportistu atbalstīšanu nevar salīdzināt ar sportiskajām aktivitātēm Amerikas Savienotajās Valstīs.

Amerikāņu dienas ritms ir atkarīgs no amerikāņu futbola. Viņi sportam pieiet ar neredzētu entuziasmu un degsmi. Latvijā, piemēram, reti kurā mājā pie sienām var redzēt izkārtus “Dinamo” kreklus vai citu atribūtiku, taču Amerikā tādas lietas ir katrā mājā. Amerikāņi visai pasaulei māca, kā ir jāatbalsta savējie.

Līdz ierados Amerikā, man likās, ka mūsu hokeja fani ir trakākie, aktīvākie visā. Mēs saģērbjamies sakanbaltsarkanās drēbēs, krāsojam sejas, ņemam karogus un dodamies atbalstīt savus hokejistus. Kā gan ir iespējams vēl vairāk piedalīties atbalstīšans procesā? Amerikāņi mūs šajā ziņā pārsit. Nebiju iedomājusies, ka cilvēki, amerikāņu futbola spēles dienā, ņem brīvdienu, jau 12.00 brauc uz stadionu, novieto savu mašīnu stāvlaukumā, izņem no bagāžnieka grilu, krēslus, galdu, spēles, ēdienu, aliņus un izklaidējas tur 7 stundas no vietas, un tad iet baudīt spēli. Amerikāņiem spēļu dienas ir svētku dienas.



Jau no mazotnes tiek ieaudzināts tas, par kādu komandu ir jāfano. Ģimenēm ir savas komandas un savi spēlētāji par kuriem fanot. Tiek pirktas drēbes ar komandas simboliku, mašīnas tiek krāsotas komandas krāsās, cilvēki ceļas un krīt par savu komandu. Man gadījās būt “Philadephia Eagles” spēlē. “Eagles” ir amerikāņu futbola komanda, kuras bāzes vieta ir Filadelfija. Šī komanda vairākas reizes ir guvusi pirmo vietu un visi Filadelfijas iedzīvotāji fano tiešu par šo komandu. Arī es pirms spēles izbaudīju “Tailgating” priekus un notikumus. “Tailgating” ir pirms spēles process, kura laikā cilvēki atver savus bagāžniekus, sēž tajos, cep gaļu pie savām mašīnām, izklaidējas. Tas tik tiešām ir kaut kas īpašs. Tur pulcējās cilvēki ar kopīgām interesēm, viņi iepazīstas, dalās sajūtās. Dalās pat ar sirdij tik tuvajām alus pudelītēm.



Amerikāņu līdzi jušana savai komandai ir viena traka padarīšana, kuru vienam latviešu cilvēkam ir grūti saprast, bet, kad tas ir izbaudīts, to gribas atkārtot. Emocijas, kaislības un lielā mīlestība pret sportu un savu komandu staro no katra cilvēka. Tādu līdzi jušanu un būšanu klāt arī tad, kad komandai neiet tik viegli, es nebiju redzējusi nekur citur pasaulē.



Raksta autore: Signe Prola