Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:259, Did:0, useCase: 3


Rekonstrukcijas laikā atrod daļu Ļeņina skulptūras

Rekonstrukcijas laikā atrod daļu Ļeņina skulptūras
Ļeņina skulptūras vidusdaļa atrasta Alūksnes Jaunās pils kompleksa ēkas - Ledus pagraba rekonstrukcijas laikā (Andreja Lazdiņa foto)

Īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīto projektu „Alūksnes Jaunās pils kompleksa ēku un muižas parka objektu rekonstrukcija” vienā no atjaunojamajām kompleksa ēkām atrasta Ļeņina skulptūras vidusdaļa.

Jau aizvadītā gada maijā, tīrot Alūksnes Jaunās pils Vīna pagrabu, tika atrasta Ļeņina skulptūras daļa – krūšutēls, bet Ledus pagraba priekštelpā - kāju daļa. Šovasar, uzsākot rekonstrukciju pils kompleksa Ledus pagrabā, atrasta arī skulptūras vidusdaļa.
- Skulptūras daļa tika atrasta, izceļot sabrukušas velves fragmentus no Ledus pagraba ēkas. Tā kā zinājām, ka šāds atradums varētu būt, darbi tika veikti ļoti uzmanīgi, - norāda Alūksnes muzeja direktore Inita Veismane.
Skulptūra tapusi pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Tās autors Baltijas kara tehniskās skolas pasniedzējs Sergejs Opriško 1957. gadā Ministru padomi informējis par izgatavoto, 244 cm augsto Ļeņina skulptūras modeli. Skulptūru bijis plānots novietot Alūksnē, taču 1958. gadā Kultūras ministrija pēc skulptūras apskates to darīt aizliegusi.
- Bija informācija, ka Jaunās pils Vīna pagrabā varētu būt kāds vērtīgs atradums. Pateicoties profesoram, sociālo zinātņu doktoram Sergejam Krukam, ieguvām tam apstiprinājumu un arī dokumentālu liecību, ka Alūksnē pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados bijusi izgatavota un pēc tam noslēpumaini pazudusi Ļeņina skulptūra. Aizvadītajā gadā atradām divas no trim skulptūras daļām un bija nojauta, ka trešā atrodas Ledus pagrabā. Šī skulptūras daļa pievienosies divām jau iepriekš atrastajām un būs apskatāma Alūksnes muzeja apmeklētājiem, - uzsver I. Veismane.
Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītajā projektā „Alūksnes Jaunās pils kompleksa ēku un muižas parka objektu rekonstrukcija” paredzēts rekonstruēt pils fasādi, restaurēt durvis un logus, ziemeļu fasādes ieejas portāla akmens daļas, kā arī terases un terases balkonu daļas akmens daļu. Tāpat plānota Vīna pagraba un Ledus pagraba rekonstrukcija. Darbus veic SIA „RCI Gulbene”, kas atzīts par uzvarētāju būvdarbu atklātajā konkursā. Darbu līgumcena ir Ls 237717,63 bez PVN.
Minētā projekta ietvaros jau rekonstruēti muižas parka celiņi, izgatavoti un uzstādīti seši soliņi, rekonstruēts dīķis, atjaunota un pie dīķa novietota skulptūra „Nāra”. Savukārt pēc pils rekonstrukcijas tiks izveidoti dažādi tūrisma materiāli par Alūksnes Jaunās pils kompleksu un muižas parku.
Projekta kopējās izmaksas ir Ls 434 623,60, tai skaitā attiecināmās izmaksas – Ls 430 493,60. No Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem finansēs Ls 365 489,06 (84,9%), valsts budžeta finansējums ir Ls 12 914,8 (3%), bet pašvaldības finansējums – Ls 52 089,74 (12,1%).

SAGATAVOJA: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 64381502
Alūksnes novads