Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:259, Did:0, useCase: 3


10 pasaules brīnumi, kas tūristiem vairs nav īsti pieejami

Redakcija
Redakcija

Uz mūsu planētas ir daudz skaistu vietu, kuras gribētos un ir vērts apmeklēt. Taču dažās vietās cilvēku pieplūdums ir tik liels, ka tas sācis apdraudēt kultūrvēsturisko objektu saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Tieši tāpēc arvien vairāk rodas to apskates vietu un kultūras pieminekļu, kuriem piekļuve tiek daļēji ierobežota vai pat pilnībā slēgta.

GIZAS PIRAMĪDAS, ĒĢIPTE

Tā jau ir pagātne, kad tūristi varēja nofotografēties ne tikai pie piramīdām, bet arī to virsotnēs. Šodien par to vairs nevar būt ne runas. Nu jau pagājis krietns laiks, kopš gigantiskās būves palikušas bez apdares, un ja ēģiptieši nebūtu lieguši pieeju tām, tad visi tie miljoni tūristu, no kuriem gandrīz katram ir vēlme uzkāpt pēc iespējas augstāk, piramīdas jau būtu nolīdzinājuši līdz ar zemi un aizstiepuši sev līdzi pa gabaliņam vien kā suvenīru.
Šobrīd tūristi var nedaudz pakāpties tikai uz vienas no piramīdām apmēram 20 m augstumā, un arī tad tikai noteiktos laikos. Visapkārt ir redzami paziņojumi, kas aizliedz jebkādu kāpelēšanu, kā arī uzraugi, kas seko, lai liegums tiktu ievērots
Tāpat pilnībā noliegta ieeja Tutanhamona kapenēs, kā arī ierobežota piekļuve slavenajai Sfinksai. Un tas ir tikai sākums. Pamazām tūristiem tiks rādīts arvien mazāk un, iespējams, ka drīz apskatīt piramīdas varēs vairs tikai no attāluma.

PETRA, JORDĀNIJA

Senā Nabatas karaļvalsts galvaspilsēta Petra mūsdienās pilnībā pārgājusi kādas beduīnu cilts īpašumā, un Jordānijas karalim šeit nepieder nekāda oficiāla vara. Ja vēl dažas desmitgades atpakaļ šis bija grūti pieejams apskates objekts infrastruktūras trūkuma dēļ, tad tagad daudziem tūristiem tas nav pieejams cenu dēļ: tā izaugusi gandrīz līdz 100 eur un nekur nav teikts, ka neaugs arī turpmāk.

TADŽMAHALA, AGRA, INDIJA

Senindiešu pilsētā Agrā ir ne mazums interesantu apskates objektu, taču lielākā daļa tūristu brauc uz šejieni tieši greznnās Tadžmahalas dēļ. Ceļotāju skaits ir tik liels, ka sācis aodraudēt pieminekļa saglabāšanu. Tieši tāpēc jau tagad pie ieejas ieviesta stingra kontrole: jūs ne tikai pamatīgi pārbaudīs, bet arī atņems visas pudeles un polietilēna maisiņus- atkritumi kultūras pieminekļa apkārtnē sagādā nopietnas problēmas.
Šobrīd notiek pārrunas par to, lai tūrsitiem vispār liegtu ieeju kapenēs, kas nozīmē, ka tādā gadījumā redzēt pašas skaistākās no dārgakmeņiem veidotās inkrustācijas vairs mebūs iespējams. Nāksies apmierināties ar to, kas redzams no ārpuses.

PAMUKALE, ANATOLIJA, TURCIJA

Vēl tikai pirms dažiem gadiem ikvienam, kurš vēlējās izpeldēties vienā no neparastākajām dabas radītām kaļķakmens vannām Pamukalē, vajadzēja vien samaksāt par ieeju teritorijas kompleksā. Taču nesen vietējā valdība atjēdzās: Tūristu kļuva tik daudz, ka trauslās terases drīz vien draudēja izzust no zemes virsas. Tāpēc 2007.gadā Pamukales kompleksu aizvēra uz restaurāciju, bet kad tā pēc pāris gadiem tā tika pabeigta, izrādījās, ka tagad staigāt drīkst tikai pa iežogotiem celiņiem. Taču arī tas var mainīties, jo tieši šobrīd tiek lemts par to, lai tūristiem vispār aizliegtu spert kāju uz unikālajām travertīnām.

EIFEĻA TORNIS, PARĪZE, FRANCIJA

Lai arī kādā laikā jūs izlemtu apmeklēt Eifeļa torni, tur vienmēr būs gara rinda, kas brīžiem pat aizstiepjas līdz Trokadero laukumam. Vispārējā haosā starp vairākiem tūkstošiem iebraucēju un simtiem melnādaino, kuri uzbāzīgā veidā pārdod suvenīrus, jūs sapratīsiet, ka Parīzi no Eifeļa torņa iespējams apskatīt no dažāda augstuma. Taču- jo augstāk, jo dārgāk, pie kam pati augstākā platforma bieži vien ir slēgta.
Bet visi taču droši vien zina, ka šis dzelzs "brīnums" tika uzcelts tikai un vienīgi izstādes vajadzībām, pēc kuras Eifeļa torni bija paredzēts demontēt. Tāpēc, neskatoties uz to, ka tas tiek pastāvīgi rekonstruēts, regulāri tiek izteikti minējumi, ka Eifeļa tornim ir par smagu izturēt tādu tūristu pieplūdumu. Pašlaik tiek domāts par to, kā to ierobežot.

BIGBENS, LONDONA, LIELBRITĀNIJA

Nosauciet populārāko Lielbritānijas simbolu. Domājams, ka 9 cilvēki no 10 minēs slaveno Bigbena torni, jo tieši šo brīnumaino būvi, atbraucot uz Londonu, vēlas lielākā daļa cilvēku. Tomēr arī Lielais Bens nav izturējis tūristu pieplūdumu. Tornis jau ir nedaudz novirzījies un pēc kāda laika vispār var nokrist. Tieši tāpēc šobrīd vietējā valdība ir liegusi ārzemniekiem ieeju tornī. Kaut gan arī vietējie iekļūt tajā var tikai ar speciālu atļauju, kas jāpiesaka apmēram gadu iepriekš.

STOUNHEDŽA, LIELBRITĀNIJA

Kaut arī pieeja brīnumainajiem un dīvainajiem akmens veidojumiem jau kādu laiku ir ierobežota, tie turpina pievilināt tūristus. Lai gan tagad vairs nav iespējams pastaigāties starp iespaidīgajiem milzeņiem un (kā daudzi apgalvo) uzlādēties ar īpašo enerģiju, ko šī vieta izstaro. Tagad senais kultūrvēsturiskais piemineklis apskatāms tikai pa gabalu, ejot pa speciālu taku. Solis no tās pa kreisi vai pa labi jau tiek uzskatīts par pārkāpumu. Taču, šķiet, ka ititn drīz tūristiem vispār tiks liegta iespēja apskatīt Stounhedžu- dīvainos veidojumus solās iežogot un turēt aiz atslēgas...tā teikt, lai pasargātu no laika zoba.

VENĒCIJA, ITĀLIJA

Venēcija ne tikai lēni un neizbēgami grimst; tās laukumu akmeņus min miljoniem tūristu kājas, pieminekļi pamazām burtiski dilst no miljoniem tūristu roku pieskārieniem, bet viļņi, ko rada lielie kuģi un arī mazie kuģīši, izskalo tās krastus. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka pēdējās desmitgadēs gan pilsētas vara, gan tās iedzīvotāji pastāvīgi lauza galvu par to, kā ierobežot tūristu skaitu, bet nezaudēt peļņu, ko iegūst no tūrisma. Viens no projektiem, kuru, varbūt, tiešām ieviesīs dzīvē- aizliegt iebraucējiem apmeklēt šo pilsētu patstāvīgi, ieviešot speciālu caurlaidi grupu apmeklējumam gida pavadībā. Un, saprotams- par bargu naudu.

MAČU PIKČU, PERU

Senā inku pilsēta, kas atrodas 2450 metru augstumā, pēc daudzu ceļotāju domām ir galvenais apskates objekts, kā dēļ ir vērts doties uz Peru. Taču tiem, kas vēl nav paspējuši to apskatīt, jāpasteidzas, jo valsts valdība nopietni apspriež tūristu ierobežošanas jautājumu, vēloties samazināt tos no vairākiem tūkstošiem līdz dažiem simtiem dienā. Un tad atļauju šī kultūvēsturiskā objekta apskatei nāksies gaidīt vairākus gadus. Lieta tāda, ka viesu skaists pilsētā nemitīgi pieaug, bet senās būves sienas nespēj izturēt tādu slodzi. Ir aprēķināts, ka tad, ja vietējā vara neko neuzsāks, ekskursanti pamazām izārdīs visu kompleksu mazāk kā desmit gadu laikā.

BRĪVĪBAS STATUJA, ŅUJORKA, ASV

Apskatīt Ņujorku no Brīvības statujas laukuma šobrīd nav iespējams. Jau sākot ar 2001. gadu pieeja tai regulāri tiek slēgta dažādu iemeslu dēļ. Ja agrāk sezonas laikā tur pabija aptuveni 20 tūkstoši cilvēku dienā, tad tagad tādas iespējas, varbūt, nav nevienam.
Sākumā pieeju šai vietai slēdza 11.septembra terorakta dēļ. Tad uzlaboja aizsardzības sistēmu un 2014.gadā amerikāņi atkal atļāva tūristiem aplūkot pilsētu no šī skatu punkta, taču ne pilnībā- ieeja Brīvības statujas iekšienē joprojām palika liegta. Pilnībā šo objektu slēdza atkal 2010.gadā, kad vietējā vara nolēma veikt Brīvības statujas kapitālo remontu. Valdība solīja, ka aprīkos monumentu ar jaunām kāpnēm un liftiem un tad atkal atvērs to tūristiem, taču, kas zina, varbūt jau nolemts to "iekonservēt', lai saglabātu nākamajām paaudzēm.