Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:256, Did:0, useCase: 3


Viena mēneša izdevumi, dzīvojot Malaizijā

Redakcija
Redakcija

Viena mēneša izdevumi, dzīvojot Malaizijā
Foto: Didzis Kalniņš

Šis nebūs stāsts par apskates objektiem Malaizijā. Par to ir sarakstītas neskaitāmas atskaites. Tai skaitā arī no manis. Šoreiz dalīšos ar Jums ar tīri praktiskām un jebkuram ceļotājam ļoti nepieciešamām lietām.

Cik daudz naudas ir nepieciešams dzīvošanai Malaizijā? Kā solīju esmu veicis fundamentālu pētījumu , nodzīvojot 31 dienu Penangas salā un Kulimā. Tas ir mans pirmais nodzīvotais mēnesis no 6,5 mēnešu garā ziemošanas laika Āzijā. Šis pētījums būs noderīgs tiem cilvēkiem, kuri ir nolēmuši Latvijas aukstos, brīžiem lietainos, nemīlīgos ziemas laika apstākļus nomainīt pret sauli, jūru, garšīgiem un sulīgiem Āzijas augļiem. Lai šo plānu realizētu, ir nepieciešams neliels, bet pastāvīgs ienākumu avots. Otrs variants- ir jābūt nelieliem naudas uzkrājumiem. Pirmkārt, tas varētu būt noderīgi pensionāriem, kuriem pārsvarā ir neliels, bet regulārs ienākumu avots. Tiem, kuri nevēlas maksāt milzīgas naudas summas par apkuri ziemā, bet vēlas mierīgas, bezrūpīgas un saulainas vecumdienas, atpūšoties kādā no Āzijas valstīm. Tā kā to dara rietumu pensionāri. Un tas nebūt nav tik dārgi kā liekas. Es kā gados jauns pensionārs, un atbilstoši savai pārliecībai, rīkojos tieši tā!

Jāsāk ar to, ka Malaizija nav tā lētākā vieta Āzijā. Dārgāka dzīvošana ir tikai Singapūrā, Brunejā, Japānā, Korejā un Taivānā. Malaizija ir ļoti attīstīta un civilizēta valsts, dzīves līmenis ir ļoti augsts. Lielākos ieņēmumus valsts saņem no naftas un gāzes ieguves un eksporta. Ir sava auto būves industrija un citas tehnoloģiski attīstītas ražotnes. Neskatoties uz šo dārdzību, mana rekomendācija būtu tieši Malaiziju izvēlēties par savu ziemošanas vietu. Mēģināšu pamatot savu domu-, pirmkārt Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza. Šķērsojot robežu saņemam zīmogu pasē ar tiesībām uzturēties šeit 90 dienas. Pēc 90 dienām varam aizbraukt uz kādu no blakus valstīm un atgriezties atpakaļ. Saņemot atļauju uzturēties valstī nākamās 90 dienas. Nav jākārto nekādi dokumenti un tas neprasa nekādus finansiālus izdevumus.

Kā labākās ziemošanas vietas manā uztverē ir Penangas sala vai Kota Kinabalu. Tas ir tīri ģeogrāfiski. No Penangas salas ar autobusu stundas laikā esam pie Taizemes robežas, lidojot ir tiešie reisi uz Taizemi, Singapūru. No Kota Kinabalu lidojot ir tiešie reisi ar Filipīnām, Singapūru un Bruneju. Visās uzskaitītās valstīs (izņemot Taizemi) Latvijas pilsoņiem vīza nav nepieciešama. Abās šajās vietās ir arī „Tune Hotels”.

Kā nākamais pozitīvais moments, piedevām ļoti svarīgs un būtisks, ir tas, ka Malaizijā valda likums un kārtība. Šī ir ļoti droša valsts, iespēja tikt apzagtam vai aplaupītam šeit praktiski robežojas ar nulli. Malaizija ir musulmaņu valsts un sodi par likumpārkāpumiem šeit ir ļoti bargi. Un tas ir pareizi. Ja rodas problēmas, droši zinām,- policija palīdzēs. Līdzīgi ir ar medicīnisko palīdzību. Nedod dievs kaut kas notiks, nešauboties saņemsim kvalificētu medicīnisko palīdzību.

Turpinām ar pozitīvo. Malaizijā ir lētā gala aviokompānija „Air Asia”, kura par kapeikām nogādās mūs vajadzīgajā vietā. Ir šīs aviokompānijas meitas uzņēmums, viesnīcu ķēde „Tune Hotels”. Uz akcijām tiek piešķirtas nakts mājas par smieklīgām naudiņām. Svarīgi! Lai tiktu pie šiem pakalpojumiem par smieklīgām naudiņām, viss ir jādara ļoti laicīgi. Sava ziemošanas plāna realizāciju uzsāciet gadu pirms brauciena!

Plus vēl nelieli, bet pozitīvi sīkumi. It sevišķi svarīgi tiem cilvēkiem, kuri uz Āziju dodas pirmo reizi. Šeit ir krietni mazāka iespēja iekrist visādu helperu un citādu žuļiku rokās. Cenas, ieraugot ārzemnieku, tirgos un ēstuvēs netiek dubultotas. Protams, ir arī izņēmumi, piemēram, Ķīniešu tirgus Kuala Lumpurā. Bet tie ir tikai izņēmumi. Šeit neviens uz ielas uzmācīgi nepiedāvās un neuzmāksies ar saviem pakalpojumiem, kā tas ir daudzviet citās Āzijas valstīs. Malaizijā ir ļoti maz ubagotāju, noteikti mazāk kā Rīgā. Tas ir būtiski cilvēkiem ar vājāku nervu sistēmu.

Ir arī negatīvās puses ziemošanai Malaizijā. Man kā galvenais mīnuss ir alus dārdzība. Man kā īstam latvietim šis dzēriens garšo, un bez tā man ir grūti. Ļoti grūti! Malaizijā ir divas salas, Langkawi un Labuan. Šajās salās ir Duty Free zona. Alus, stiprais alkohols un cigaretes šeit maksā kapeikas. Langkawi sala ir netālu no Penagas salas. Labuan sala ir netālu no Kota Kinabalu. Ir iespēja uz pāris dienām doties uz šīm salām, padzert alu un iepirkt tālākai dzīvošanai nepieciešamo alkoholu un cigaretes.

Sakarā ar straujo ekonomisko izaugsmi Malaizijā ir jūtams darbaroku trūkums. Gandrīz pie katra ofisa, veikala, kafejnīcas izlikti sludinājumi ar darba vakancēm. Tiek meklēti visāda profila menedžeri, viesmīļi, apsargi, apkopēji un citu profesiju cilvēki. Melnos darbus šeit pārsvarā strādā iebraucēji no Indijas, Bangladešas un Pakistānas. Tā kā, ja ir vēlme, tad ir iespējas šeit arī piepelnīties. Domāju, iestādes īpašniekiem būtu ļoti prestiži, ja kāds no viņa darbiniekiem būtu baltais.

Būšu jau nogurdinājis lasītājus ar pamatojuma izklāstu. Ķeršos „vērsim pie ragiem”! Esam tikuši līdz galvenajam! Cik tad īsti naudas es 31 dienā notērēju! Valūtas kurss ir 1 Rm = 0,18Ls. Tas ir tāds, par kādu es izņēmu naudu no bankomāta.

Mani izdevumi sastādīja 535,15 Rm (96,33Ls). Vidēji dienā 17,26 Rm (3,11Ls). Kādi izdevumi šajā summā ietilpa:

Ēšana (vakariņas, ūdens, augļi u.t.t.) – 311,75 (56,12Ls);

Transporta pakalpojumi (sabiedriskais autobuss) – 51,30 Rm (9,23Ls);

Laundry (viss, kas saistīts ar drēbju mazgāšanu) – 24,40 Rm (4,32Ls);

Internets (2 x 24 stundas hoteļa istabā) – 24 Rm (4,32);

Neobligātie izdevumi (jauna tējkanna, saulesbrilles, muzejs u.t.t.) – 123,70 Rm (22,27Ls)

Tas ir bez jebkādām pārmērībām. Normāla dzīvošana ar vakariņām, augļi praktiski katru dienu, braucieni apkārt pa salu, pludmale. Vai ir iespējams vēl samazināt izdevumus? Ir, bet minimāli. Es tomēr ieteiktu rēķināt, ka 100 Ls mēnesim ir nepieciešami. Nevajadzēs Jums tējkannu, vajadzēs ko citu. Un paredziet kādu naudu neparedzētiem izdevumiem, tā teikt rezervei. Objektivitātes labad jāpiebilst, ka dažas dienas tika ēstas arī sausās zupiņas, kad lija stiprs lietus un bija slinkums vilkties uz food courtu. No mājām līdzi bija arī 1 litrs degvīna. Pilnībā pietika, lai dažreiz ar augļiem kādu kokčiku uzmeikotu.

Klāt būtu jāpierēķina „Tune Hotels” viesnīca – 60 Ls. Sanāk 2 Ls par nakti. Principā dārgi. :) Pēc atgriešanās no Langkawi salas, man šajā hotelī ir paredzēts nakšņot vēl 2 naktis. Par abām naktīm samaksāju tikai 0,01Ls. Kota Kinabalu „Tune Hotels” par 20 naktīm esmu samaksājis 17,80Ls. Tas ir par nakti 0,89Ls. Bet tas ir kā paveicas ar rezervācijām. Jāpieskaita nauda par Ķīnā pirktām cigaretēm 25 Ls.

Visi mani izdevumi par mēnesi sastādīja aptuveni 180Ls. Tie ir visi mani izdevumi! Par ēšanu, par gulēšanu, par karsto ūdeni, par elektrību, par veļas mazgāšanu, par cigaretēm u.t.t. Par visu. Tā ir tā summa, kuru es Latvijā ziemas mēnešos esmu spiests atdot tikai par dzīvokļa apkuri, īri un citiem komunālajiem pakalpojumiem. Bet vēl jau Latvijā būtu arī jāēd, jāpīpē, jādzer, jāģērbjas un t.t. Un darītu es to visu nemīlīgos laika apstākļos.

Nu un mana pēdējā rekomendācija. Kad esat sataisījušies uz ziemošanu Āzijā, nekādā gadījumā nedzīvojiet kā tūristi. Tad viss sanāks krietni dārgāk. Dzīvojiet kā vietējie, ēdiet kur ēd vietējie. Pārvietojieties ar to transportu, ar kuru brauc vietējie. Cenšaties dzīvot normālu cilvēka dzīvi kā Latvijā, bet atrodoties Āzijā. Latvijā katru dienu mēs ēst vakariņas uz restorānu neskrienam.

Ceru, ka mans eksperiments un pētījums būs kādam noderīgs. Man bija vieglāk, jo Penangas salā jau biju nodzīvojis šī gada sākumā 8 dienas un visus galvenos maksas apskates objektus biju jau apskatījis. Uz tiem man praktiski nauda nebija jātērē. Ja ir vēlme apskates objektus apmeklēt, pieskaitiet klāt vēl papildus naudu. Apskates objekti Malaizijā nebūt nav pārāk lēts prieks.

Spriediet paši, vai tas ir dārgi 180 Ls mēnesī par mūžīgo vasaru? Vai nav labāk izīrēt savu dzīvokli, lai nav jāmaksā tie briesmīgie apkures rēķini? Par to naudu manuprāt labāk ir pavadīt laiku vietās, kur ir saule, jūra, augļi. Domājam paši! Es ticu, Jums izdosies! Veiksmi!

Ja ir interese un lai labāk izprastu reālo situāciju dodu arī pāris noderīgu linku:

Mana 6,5 mēnešu ceļojuma motivācija, grafiks un izmaksas: Penša izdzīvošanas rokasgrāmata Āzijā - Forums

Mana online atskaite par piedzīvoto un redzēto Malaizijā: Penša izdzīvošanas rokasgrāmata - Malaizija -...

Kas, cik maksā Malaizijā: Kas cik maksā Malaizijā - Forums

Tiem, kuriem interesē apskates objekti Penangas salā un citās Malaizijas vietās. Tā ir atskaite par Malaizijas apciemojumu šī gada sākumā. Draugos šī atskaite nav ielikta: Trips uz Malaiziju Raflēzijas un citus jaukumus...

Kā lēti rezervēt „Tune Hotels” vienīcu: "Tune Hotels" viesnīcu ķēde - Forums

Vēl daudz noderīgas informācijas, kā lēti ceļot pa Da-Āziju, manā mājas lapā Indokinas celojumi - Galvenā lappuse

Lasīt varam tāpat. Ja ir vēlme uzdot jautājumus, rakstīt komentārus, dalīties ar citiem ceļotājiem par saviem iespaidiem un sniegt noderīgu informāciju, ir nepieciešama reģistrācija. Reģistrācija aizņem īsu brīdi, un Jūs kļūstat par pilntiesīgu lapas lietotāju.

Autors: Didzis Kalniņš

     [+] [-]

, 2013-08-19 01:53, pirms 11 gadiem
Malaizija "relax" ziņā sit pušu jebkuru Eiropas valsti. Noblandījos gandrīz mēnesi un arī rekomendēju šo galamērķi. Ja irinterese, variet ieskatīties te: Malaizija. Ceļošana pa Malaiziju. Bildes, foto,...

     [+] [-]

, 2013-10-31 19:24, pirms 10 gadiem
Nevaru atrast tūnēs tik lētus numurus. Un kādā veidā notiek rezervācija? Jārezrvē katras desmit dienas? Jo ilgākiu periodu neatrodu.