Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:256, Did:0, useCase: 3


Apceļojam Latviju. Aizraujošs brīvdienu maršruts pa Daugavas lejteci

Apceļojam Latviju. Aizraujošs brīvdienu maršruts pa Daugavas lejteci
Foto: Iveta Apškrūma

Es vienmēr esmu teikusi, ka Latvija ir brīnišķīgākā vieta pasaulē un kārtējo reizi pārliecinājos par to, kad kopā ar Salaspils novada TIC šonedēļ devāmies braucienā pa Daugavas lejteci, apmeklējot sešu novadu- Stopiņu, Salaspils, Ikšķiles, Ogres, Baldones un Ķekavas- ievērojamākos un interesantākos tūrisma objektus. Ceļojums izvērtās krāšņs, daudzveidīgs un neaizmirstamiem iespaidiem bagāts. Mūsu maršrutā bija iekļautas gan fantastiskas ainavas un brīnišķīgas atpūtas vietas, gan neparasti muzeji un apbrīnojami kultūrvesturiski un zinātnes objekti. Un tam visam pa vidu interesantas personības un aizraujoši stāsti.

Ceļojums sākas ar piemājas zoo "Brieži" apskati, kas atrodas pavisam netālu no Rīgas- Stopiņu novada "Vālodzēs". Šeit sastopami dažādi dzīvnieki- Haidšnukes aitas, Holandes pundurkaziņas, Šetlandes poniji, Peruāņu pundursivēns, draudzīgi ēzelīši, divas nerātnas vāvermeitenes, jūrascūciņas, truši un divi stalti dambrieži. Taču tas, ar ko šī zoo saimneiki var patiesi lepoties, ir visdažādākās putnu šķirnes. Tādu putnu daudzveidību, kādu sastapsiet "Briežos", nekur citur Latvijā neatradīsiet. Šeit apskatāmas pat vairākas brīnumskaisto fazānu šķirnes. Īpašs pārsteigums visiem noteikti būs runājoša žagata, kas sevi šeit uzskata par māju īsteno saimnieci.
Bez tam "Brieži" piedāvā bezmaksas piknika vietas, bērnu rotaļu laukumu un apzaļumotu atpūtas zonu, no kuras paveras skats uz dzīvnieku aplokiem.

Tālrunis informācijai: +371 22005519

Foto: Iveta Apškrūma

Mūsu nākošā pieturvieta ir Nacionālais Botāniskais dārzs ar lielāko augu kolekciju Baltijā un milzīgu, nesen uzbūvētu oranžēriju, kurā apskatāmi augi no visas pasaules. Te, piemēram redzēsiet, ziedošu monsteru, kafijas koku ar visām kafijas pupiņām, neskaitāmus dažādas formas un krāsu kaktusus, kā arī citus brīnumskaistus augus, kuri mūsu platuma grādos visā savā krāšņumā apskatāmi tikai šajā oranžērijā. Kopumā apmeklētājiem pieejamas četras zāles- sukulentu zāle, siltā subtropu zāle, vēsā subtropu zāle un tropu zāle. Un katra no tām ir īsts brīnums, kas ikvienu pārsteidz ar savu neatkārtojamību.
Vēl viena brīnumaina vieta Botāniskajā dārzā ir vecā parka teritorija, kas stādīta 1932.gadā. Daudzi tolaik stādītie eksemplāri saglabājušies līdz pat mūsu dienām un izraisa patiesu apbrīnu ar savu varenību un skaistumu.
Turpat blakus atrodas piknika vieta, kur pēc lielās staigāšanas atpūtināt kājas, nedaudz iestiprināties un sadraudzēties ar šajā teritorijā dzīvojošo gulbju puiku, kurš ir itin nasks uz kārumiem. Tāpēc kāda lieka baltmaizes šķēle jūsu ceļojuma somā noteikti noderēs.
Un neaizmirstiet par brīnišķīgajiem gadatirgiem, kurus Botāniskais dārzs rīko vairākas reizes gadā. Šogad vēl varat tos apmeklēt 20. jūnijā, 18. jūlijā, 22. augustā, 12. septembrī un 10. oktobrī.

Nacionālā botāniskā dārza adrese:Miera iela 1, Salaspils

Tālruņi informācijai darbdienās: +371 67945468, +371 67944610
Tālruņi informācijai brīvdienās: +371 22019340

Foto: Iveta Apškrūma

Apciemojam arī jauno un glīti iekārtoto Salaspils TIC, kas atrodas līdzās ieejai Botāniskajā dārzā. Te mīļi gaidīts ikviens, kas vēlas uzzināt visu par tūrisma iespējām un dažādām interesēm atbilstošiem maršrutiem ne tikai Salaspilī, bet arī citos Latvijas novados. Bez tam šeit atrodas publiskais interneta pieejas punkts, kā arī ir iespēja apskatīt un palasīt interesantas grāmatas par novadu.

Adrese: Miera iela 1
Tālrunis informācijai: +371 67945440

Foto: Iveta Apškrūma

Tālāk mūsu ceļš ved uz Tīnūžu muižu- gleznainu vietu, kas ir Ikšķiles novada kultūras mantojums. Šīs vietas īpašā vērtība ir ne tikai simtgadīgie ozoli, bet arī ekspozīcija, kas veltīta latviešu strēlnieku kaujām pie Mazās Juglas 1917.gadā. Tajā apskatāmas līdz šim nepublicētas fotogrāfijas, ieroči, munīcija, karavīru uniformas un dažādi citi kauju vietās atrastie priekšmeti. Pats galvenais- daudzi no eksponātiem ir arī brīvi aptaustāmi, kas noteikti iepriecinās muzeja mazos apmeklētājus, jo, kā zinām, tikai retajā vietā atļauta šāda greznība. Taču kā saka muzeja dvēsele un aizrautīgs stāstnieks Kaspars Špēlis: "Svarīgi, lai vēsturei varētu pieskarties un iztaustīt to." Un to sakot, pamazām aizved mūs aizraujošā stāstā cauri leģendārākajām Latvijas vēstures lapaspusēm.

Adrese: "Kraujas", Tīnūži, Ikšķiles novads
Tālrunis informācijai:+371 26 669 452

Foto: Iveta Apškrūma

Kad dodamies prom no Tīnūžu muižas, ir jau pusdienlaiks, un tā kā mūsu nākamais objekts atrodas Ogrē, tad arī pusdienas ieturam šajā brīnišķi zaļajā, apstādījumiem bagātajā pilsētā ar interesantu vēsturi un kolorītu vidi. Redzams, ka Ogre aug, katru gadu pārsteidzot savus apmeklētājus ar aizvien jauniem atpūtas un izklaides objektiem. Taču par to citreiz.
Restorāns "Senjorita Kukū" sagaida mūs ar mājīgu interjeru, smaidīgām oficiantēm un pasakaini gardām pusdienām. Patīkami pārsteidz porciju lielums un ēdiena noformējums. Pusdienošanas vietas izvēlē neesam vīlušies un kad sātīgi paēsts, varam doties tālāk.

Restorāna adrese: Ogre, Brīvības iela 32
Tālrunis informācijai: +371 65024620

Foto: Iveta Apškrūma

Kad piebraucam pie autoservisa, kas atrodas Ogrē, Druvas ielā 8, nekas neliecina par to, ka šeit varētu atrasties kaut kas ievērības cienīgs. Un tomēr teritorijas tālākajā labajā stūrī aiz lielām koka durvīm paslēpusies veco spēkratu kolekcija "Tehnika no pagātnes". Ieejot iekšā, aizraujas elpa- izrādās, no ārpuses tik necilā ēka sevī slēpj patiesus pagājušā gadsimta dārgumus- žiguļus, moskvičus, volgas, zaparožecus, motociklus, velosipēdus, mopēdus, rotaļu auto un daudz ko citu, kas daudziem no mums atsauc atmiņā bērnības laiku un dzīvi, kāda tā bija Padomju Latvijas periodā. Uzskaitīt visu, kas atrodas muzejā, nemaz nav iespējams. Pieminēšu tikai, ka daudzi eksponāti ir lietošanas kārtībā, bet vēl citi, kā, piemēram, benzīntanka iekārtas, numurzīmju kolekcija vai gāzētā ūdens aparāti diez vai vēl kur citur Latvijā būs apskatāmi. Tāpēc brauciet, skatieties un izbaudiet šīs vietas īpašo auru un gaisotni.

Adrese: Druvas iela 8, Ogre
Tālrunis informācijai: +371 29238787

Foto: Iveta Apškrūma

Pārdomās, atmiņās iegrimuši un ar īpašu sajūtu dvēselē dodamies uz mūsu nākošo apskates objektu- Baldones observatoriju, kas ieved mūs pilnīgi citā - zvaigžņu un planētu pasaulē. Sajūtas, kas šeit rodas, lūkojoties kosmosa tālēs caur "Vareno Šmitu"- lielāko teleskopu Baltijā un arī 12. lielāko pasaulē, ir neaprakstāmas. Uz paviljona kupola mēs varam redzēt jebkuru Visumā atrodošos objektu ar 10 000 reižu lielu palielinājumu. Un tas nav viss, jo par katru no tiem varam noklausīties arī izzinošu un interesantu stāstījumu, noskaidrojot objekta izcelsmi, attālumu no Zemes, neparastas īpašības u.c. mums interesējošus jautājumus.
Jāpiebilst, ka Baldones observatorija ir vienīgā profesionālā observatorija Latvijā un valsts nozīmes zinātnes objekts, kas dod iespēju ikvienam apmeklētājam paceļot kosmosa tālēs jebkurā diennakts laikā un jebkuros laika apstākļos. Arī tad, kad līst lietus un debesis apmākušās, jaunākās tehnoloģijas un pieslēgumi jums dos iespēju saredzēt skaidru zvaigžņotā izplatījuma attēlu.

Adrese: Observatorija, Baldones pagasts, Baldones novads
Tālrunis informācijai:+371 67932863

Ekskuriju pieteikumu kontakti:
29266797 (vija.eglite@inbox.lv)
28763738 (ilgmars@latnet.lv)

Foto: Iveta Apškrūma

Nākošais mūsu ievērības cienīgais objekts ir 1783. gadā baroka stilā celtā un valsts nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā iekļautā Doles - Ķekavas luterāņu baznīca, kuras ziemeļu galā iemūrēta lode no 1812.gada Napoleona kara, bet iekšpusē atrodas slavenā latviešu gleznotāja Augusta Annusa altārglezna "Kristus svētī bērnus" . Baznīcas autors- Kristofors Hāberlands- ne tikai tā laika Rīgas pilsētas būvmeistars un vietējā klasicisma izcilākais pārstāvis, bet arī viens no lielākajiem arhitektiem vēsturisko stilu laikmetā.
Baznīca pārsteidz ar savu silto un draudzīgo atmosfēru, it visur jūtama dzīvības dvesma, prieks un mīlestība tās vsipārākajā nozīmē. Šeit strādājošie ir sirsnīgi un viesmīlīgi ļaudis, kas ikvienu apmeklētāju aicina uzkāpt 15 metrus augstajā baznīcas tornī, lai ne tikai papriecātos par Ķekavas panorāmu, bet ielūkotos arī pagaidām Latvijā vienīgajā interaktīvajā baznīcas torņa skatu kartē, kurā aprakstīti visi no tā ar tālskati un bez tā redzamie tuvākie un tālākie objekti. Tieši šī iemesla pēc, dodoties apskatīt baznīcu, līdzi vēlams ņemt arī kompasu, kas būs lielisks orientieris jūsu interaktīvajā ceļojumā pa baznīcās apkārtni. Ja nu gadījumā esat aizmirsuši, kā lietojams kompass, nesatraucieties- tā lietošanas pamācība aprakstīta baznīcas torņa kartē.
.

Adrese: Rīgas iela 75, Ķekava
Tālruņi informācijai: +371 67935858, +371 29538913

Foto: Iveta Apškrūma

Tieši pretī baznīcai atrodas Ķekavas novadpētniecības muzejs, kas ir mūsu šīsdienas ekskursijas pēdējais apskates objekts. Muzeja pastāvīgā ekspozīcija stāsta par Ķekavas novada vēsturi no senākiem laikiem līdz pat mūsdienām, kā arī sniedz ieskatu novada ievērojamāko cilvēku dzīvēs. Tā kā šis ir Aspazijas un Raiņa gads, tad īpašs uzsvars pirmā stāva ekspozīciju zālē likts tieši uz šīm izcilajām latviešu personībām.
Otrā stāva ekspozīcija veltīta populārā latviešu mākslinieka un karikatūrista E. Ozoliņa daiļradei. Šeit apskatāmi gan viņa darbi no periodiskajiem izdevumiem, gan ilustrācijas bērnu un jauniešu grāmatām, gan arhitektūras un tehnikas zīmējumi, gan arī citi darbi, kas ļauj apjaust mākslinieka fantastisko talantu un domu dziļumu.

Šobrīd un līdz 3.jūlijam Ķekavas novadpētniecības muzejā apskatāma unikāla Beļģijas Karalistes vēstnieka Latvijā Franka Arnautsa ģimenei piederošu seno pastkaršu kolekcija “Postwar”, kas stāsta par Pirmā pasaules kara notikumiem.

Adrese: Rīgas iela 26, Ķekava
Tālruņi informācijai: +37128679514, +371 67935826

Foto: Iveta Apškrūma

Baudiet vasaru! Mīliet Latviju! Un dodieties kopā ar bērniem to iepazīt un aptaustīt.

Iveta Apškrūma

P.S. Iepazīt Latvijas skaistākās vietas un saplānot ceļojumu maršrutus jums palīdzē Apgāda Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Latvijas 100 skaistākās vietas".

Šeit iekļauti apraksti un krāšņas fotogrāfijas par 100 mūsu zemes vietām – gan tādām, kas jau izsenis tiek uzskatītas par Latvijas ainavas un valstiskuma simboliem, gan mazāk pazīstamām vietām, kuru skaistums un vienreizīgums ikdienas steigā nav pamanīts un apjausts. Šī grāmata palīdzēs aiz ierastā ikdienišķuma maskas saskatīt skaistumu tajā ielā, pa kuru ikdienā steidzamies uz darbu, vai krāšņumu tās upes tecējumā, kas plūst gar mūsu lauku māju. Dodieties uz Valgundi, kur apcerīga burvība izjūtama sieviešu pareizticīgā klostera teritorijā, aizbrauciet uz Drusku pilskalnu Igaunijas pierobežā un pamājiet sveicienus Munameģim, vai apmeklējiet neogotisko pērli Līksnas baznīcu netālu no Daugavpils!

Raksta autore Iveta Apškrūma