Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Rakši - vieta, kas pārsteidz, iepriecina un dāvā lielisku noskaņojumu

Redakcija
Redakcija

Rakši - vieta, kas pārsteidz, iepriecina un dāvā lielisku noskaņojumu
Foto: Iveta Apškrūma

Gaujas nacionālā parka teritorijā, vietā, kur upe met skaistu līkumu, atrodas viesu nams un zooloģiskais dārzs „Rakši”. Vieta, kas pārsteidz, iepriecina un dāvā lielisku noskaņojumu. Te padomāts par ikvienu ciemiņu. Ierodoties jūs sagaida atsaucīgs personāls,gids Atis un vesels bars mīļu eksotisko dzīvnieku: lamas, alpakas, guanako un kamieļi. Blakus eksotiskajiem dzīvniekiem te mīt arī aita Dollija, kaza un divas mīlīgas franču ganu suņu meitenes.

Visi dzīvnieki, izņemot kamieļus, brīvi pārvietojas pa teritoriju. Kas var būt labāks,– laiski staigāt pa pļavu, mieloties ar ciemiņu atnestajiem gardumiem-burkāniem, kāpostiem, āboliem-, un tepat uz vietas pieejamo spēkbarību, ar kuru, starp citu, arī jūs varat pabarot draudzīgos kārumniekus, ja līdzi nav paņēmušies burkāni vai āboli.

"Rakšu" gids Atis labprāt jums pastāstīs visu par šeit mītošo dzīvnieku kopšanu, uzvedību, raksturiem un paradumiem, kā arī atbildēs uz visiem jūs interesējošiem jautājumiem. Jūs iepazīsieties ar katru dzīvnieku kā ar personību, kuram ir savs īpašais vārds, dzimšanas diena un raksturs. Vārdi pārsvarā tiek izvēlēti atkarībā no dienas, kad dzīvnieks nāk pasaulē- tātad, ja lama piedzimst, piemēram, trešdienā, tad tiek atšķirta šīs dienas kalendāra lapiņa un no tur esošajiem vārdiem izvēlēts vispiemērotākais. Dažkārt gan gadās, ka mazulim ir tik īpašas atšķirības zīmes vai raksturs, ka vārds tam pielīp pats no sevis, un nekāds kalendārs nav nepieciešams.

Tā noticis arī ar lamu puikām Pirātu un Augstlēcēju – šie abi ir lielākie blēņdari no visiem iemītniekiem. Arī mēs dabūjām izbaudīt Pirāta delverīgo dabu, kad devāmies ar viņu pastaigā pa meža taku līdz Gaujai...
Tā kā lamu, alpaku un guanako puiši lielu daļu laika pavada aplokā – tie labprāt izstaigāsies pa mežu kopā ar jums.

Mājvietu "Rakšos" atraduši arī kamieļi, no kuriem pats galvenais šeit ir Sultāns. Tā teikt,- barvedis. Taču neskatoties uz visu savu varenību, lielie dzīvnieki ir ļoti miermīlīgi, draudzīgi un pat nedaudz ziņkārīgi. Kamieļu meitene Fatima pat iedos jums buču, ja būsiet iepaticies viņai. Arī kamieļpuikas Sahibs un Ahmeds ļausies, lai paglauda un ar interesi apošņās ciemiņus. Sajūtas, kas rodas, kad kamielis pastiepjas, lai sasveicinātos ar ciemiņu, ir patiesi interesantas un neaprakstāmas, taču patīkamas. Pirmajā mirklī it kā nedaudz bail, (visi, droši vien, ir dzirdējuši par kamieļu spļaušanas māku), taču bailes ātri pazūd. "Rakšos" mītošie dzīvnieki ir draudzīgi un labi audzināti – nekāda spļaudīšanās te nenotiek!



Ja ir vēlēšanās iejusties beduīna tērpā un pasēdēt kamieļa mugurā- arī tas ir iespējams "Rakšos". Pie kam, sanāks daudz lētāk, nekā, doties ceļojumā uz Ēģipti. Fotogrāfijas ar šiem tuksneša iemītniekiem nebūs sliktākas kā tuksnesī uzņemtās.

Viesošanās "Rakšu" saimniecībā ir pārsteigumu pilna. Ja ieradīsieties šeit uz nedēļas nogali, varēsiet baudīt ne tikai burvīgu lauku ainavu un aktīvu atpūtu – izmēģināt ērmoto segveju (segway), doties elpu aizraujoša braucienā ar kvadricikliem pa speciālu šim nolūkam izveidotu trasi (pat ja nemākat braukt ar to – pēc instruktāžas šie braucamie nevienam vairs nešķitīs nekāda Morzes ābece), uzspēlēt basketbolu vai volejbolu.
Savukārt, Peintbola cienītāji varēs no sirds izskrieties pa laukumu un uzspēlēt „kariņu”.



"Rakšos" visa gada garumā ir ko darīt, tai skaitā arī ziemā. Kā nekā zooloģiskais dārzs atvērts visu gadu. Mainoties gadalaikiem, mainās vien izklaides. Iedomājieties, ka kopā ar ģimeni veliet sniega vīru – noteikti arī lamas un alpakas sastādītu kompāniju. Viņas jau nu noteikti novērtētu sniegavīru burkānu degunus...
Bet vakarā, kamīna liesmām sprakšķot fonā, visi kopā iedzersiet siltu liepziedu tēju, nobaudīsiet kamieļu piena pankūkas, bet vēlāk uzmetīsiet garu pirtiņā. Kārdinoši, vai ne?

Teritorijā kopumā ir trīs naktsmītnes. Katrā no tām ir liela telpa ar virtuves stūrīti, kamīnu un kārtīgu guļbaļķu ēdamgaldu. Otrā stāvā iekārtotas ērtas istabiņas, kurās salds miegs šajā lauku klusumā un svaigajā gaisā garantēts.Un katru elpas vilcienu pavada dabīga koka smarža.
Ēkas piemērotas dažāda skaita viesu uzņemšanai. Te izmitinās gan ģimeni, gan draugu kompāniju, kā arī palīdzēs vedējiem noorganizēt pasakainus svētkus jaunlaulātajiem! Tieši šāda veida pasākumiem domāta lielā viesu māja. Saimniecēm ir kārtīga virtuve, kur gatavot maltīti izsalkušajiem viesiem pēc kārtīgas dejošanas un ālēšanās, kāzu viesiem- lielā zāle ar galdiem un deju placi un liels skaits ērti iekārtotu un ar visu nepieciešamo aprīkotu guļamtelpu- gan lielāku, gan mazāku. Un, protams, sevišķu istabu jaunlaulātajiem. "Rakši" tiešām padomājuši par dzīves skaistākajiem mirkļiem, piedāvājot neaizmirstamus iespaidus. Arī nākamajā dienā katrs viesis atradīs sev piemērotu nodarbi, lai ilgi, ilgi atcerētos lustēšanos Rakšos!

"Rakšos" visa gada garumā ir iespējams iegādāties gan interesantus suvenīrus, gan dažādus kamieļu vilnas izstrādājumus. Par piemiņu pašiem mazākajiem apmeklētājiem ir pieejamas mīkstās rotaļlietas - lamas. Pie ledusskapja piestiprinātais magnētiņš ar kamieļu foto katru dienu atgādinās par jaukajiem brīžiem, kad viesojāties Rakšos, bet kamieļu vilnas pončo sasildīs visus aukstos ziemas vakaros

Pastaigājoties pa Rakšu teritoriju iesakām apciemot arī kaimiņos esošo kalēju. Te apskatāmi kalumi dažādām gaumēm un vajadzībām. Sākot no svečturiem un beidzot ar skulptūrām, kas domātas izvietošanai piemājas zālienā. Kā noskaidrojām, visi šī meistara darbi ir tikai vienā eksemplārā, tātad- ekskluzīvi. Ja kāds no tiem nonāks jūsu īpašumā, tas būs unikāls meistardarbs, kam analoga nav.



.
Par šo vietu var rakstīt un stāstīt daudz, par mīļo uzņemšanu, par izmitināšanu un labajām emocijām, kas paliek, kad dodamies prom. Taču to vislabāk ir izbaudīt katram pašam.

Laipni lūgti ciemos!

Raksta autore Iveta Apškrūma