Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Apceļojam Latviju: Ieriķupītes jeb Grūbas ūdenskritumi

Redakcija
Redakcija

Apceļojam Latviju: Ieriķupītes jeb Grūbas ūdenskritumi
Foto: Ilze Veilande- Vilkāja, epadomi.lv

Šobrīd, kad ārā plaukst pavasaris, lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, telpās atrasties ir tīrās mocības, tāpēc domāju, ka pamudinājums atrauties no darbiem un pabūt pie dabas ir tieši laikā.
Viena no vietām, kur, baudot dabas skaistumu, var smelties spēkus un enerģiju, ir Ieriķupītes ūdenskritumi. Šos ūdenskritumus mēdz dēvēt arī par Grūbas ūdenskritumiem, jo upīte ir pazīstama ar vairākiem nosaukumiem: Ieriķupīte, Dzirnupīte, Melderupīte un Grūbupīte. Šie nosaukumi radušies no tā, ka savulaik vienīgajās visā plašajā apkārtnē ūdensdzirnavās, kuras atradās uz upītes, mala grūbas.

Ieriķupītes ūdenskritumi atrodas Vidzemes šosejas 72km no Rīgas starp Siguldu un Cēsīm. Tie ir apskatāmi ierīkotajā „Ieriķu dzirnavu dabas takā”, kur ērtai to aplūkošanai ir izveidoti celiņi, laipiņas un tiltiņi no maziem apaļiem kociņiem



Ieriķupīte pieder pie straujām upēm, jo lejpus Vidzemes šosejas tai ir izteikti liels kritums- 200m garā posmā līmeņu starpība ir 12m. Tā ir vienīgā upe Latvijā ar tik izteikti lielu kritumu. Uz tās ir izvietojušies 7 dažāda augstuma ūdenskritumi. Ieriķupītes ūdenskritumi varētu būt iespaidīgākā ūdenskritumu kaskāde visā Latvijā.

Pirmais ūdenskritums ir uzskatāms par daļēji mākslīgu, jo tas kalpojis kā dambis ar slūžām un jau kopš senatnes ir vairākkārtīgi nostiprināts. Neraugoties uz to, tas ir iekļauts Latvijas izcilāko ūdenskritumu sarakstā. Ūdenskrituma augstums ir 2,4m un platums: 7,5m.





Otrais ūdenskritums ir redzama skaista, neliela dolomīta kāplīte, kas atrodas starp abiem lielajiem ūdenskritumiem. Tā augstums ap: 0,3m un platums: 6,3m.



Trešais ūdenskritums ir viens no skaistākajiem Latvijas ūdenskritumiem. Tā augstums ap 1,9m un platums: 7m. Pie šī ūdenskrituma ir izbūvēta fotografēšanās vieta, kas dod iespēju uzņemt brīnišķīgus fotoattēlus.







„Ieriķu dzirnavu dabas takās” ir apskatāmas arī vecās dzirnavas. Šobrīd redzamie vecie mūri ir saglabājušies no pašiem dzirnavu pirmsākumiem un tie balstās uz klintīm. Savulaik dzirnavas tika uzceltas kā Ieriķu muižas saimniecības sastāvdaļa un tās pirmsākumi meklējami poļu valdīšanas laikā Vidzemē (16. gs. beigas). 17. gs. beigās dzirnavās darbojās tikai viens gaņģis, bet 1866. gadā sāka darboties jau divi gaņģi, kuros mala rupjos miltus un grūbas. Darbojās arī ierīce vadmalas velšanai un notika elektrības ražošana. Pēc otrā pasaules kara Dzirnavas tika nacionalizētas un nodotas kolhozam „Komunists”. 1965. gadā darbi tajās tika pilnībā pārtraukti un dzirnavas atstātas sabrukumam. Pēdējo postažu- ugunsgrēku, dzirnavas piedzīvoja 80. gados. Ieriķu ūdensdzirnavas kā 17.gs. celtniecības piemineklis tagad iekļautas vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā.





Saviļņojoši ir vērot iespaidīgā ūdensrata gaitu, kas ar varenu sparu traucas uz priekšu. Atjaunotais dzirnavu ūdensrats ir viens no lielākajiem Baltijā- tā diametrs 5metri, un tas nosaukts agrākā dzirnavu saimnieka Ziemeļa vārdā- par Jorģi.



„Ieriķu dzirnavu dabas takās” ir apskatāmas arī četras īpašas liepas, kuras stāsta par četru māsu likteņiem. Viņu stāsts nespēj atstāt vienaldzīgu, jo pārdabiskas un mistiskas lietas liek aizdomāties. Šīs liepiņas tika iestādītas atzīmējot pēdējo dzirnavu īpašnieku (Jorģa un Karlīnas Ziemeļu) meitu piedzimšanu.



Pastaigu pa dabas taku vēl aizraujošāku, interesantāku un pārsteigumiem bagātāku padara cilvēku veidotie objekti. Esiet vērīgi, jo dažus no tiem nav nemaz tik viegli ieraudzīt!









Ūdens čaloņas un putnu dziesmu skaņās pavadītais laiks ir īsts baudījums ikvienam atpūtniekam.





Autore: Ilze Veilande- Vilkāja

Noderīgi!

Šis bagātīgi ilustrētais apgāda Zvaigzne ABC izdevums "Latvija. Skaistākās vietas, kas jāredz" iepazīstina ar skaistākajām un interesantākajām vietām visos Latvijas novados, kuras ir vērts atklāt un izpētīt gan mūsu valsts iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem. To vidū ir Kolkasrags, Rundāles pils, Rāznas ezers, Mākoņkalns, Sigulda, Ventas rumba.... Pārlapojot šo grāmatu, jūs atskārtīsiet, ka Latvija ir zeme, kurai piemīt rāma, harmoniska, siltas sirsnības caurstrāvota burvība un vērtības, kuras nezūd arī ekonomisko grūtību laikā. Grāmata noderēs gan tiem, kuri vēlas labāk iepazīt Latviju, gan arī būs lieliska dāvana.

     [+] [-]

, 2012-04-28 15:37, pirms 12 gadiem
Skaisti! Vērts apskatīt.