Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Orlando pasaka marta vidū

Redakcija
Redakcija

Florida cilvēkiem asociējas ar palmām, karstumu un laimīgiem civēkiem. Šis Ziemeļamerikas štats vilina ar skaistām pludmalēm, baltām smiltīm un burvīgiem skatiem. +30 grādi pašā Marta vidū, kad Latvijā ir vien nieka +10, škiet ļoti kārdinoši. Šajā laikā saulainā Florida ir perfekts galamērķis tūristiem, kuri vēlas izbaudīt pasaku valstību klusā un siltā gaisotnē.

Vilšanās amerikāņos

Pēdējos trīs gadus katru gadu cenšos izbrīvēt laiku, lai dotos pāri okeānam uz tālajām Amerikas Savienotajām Valstīm. Šis gads nedrīkstēja būt izņēmums. Labu laiku mani mocīja bailes par to, ka šoreiz neizdosies tā, kā plānots, jo nebija īsti, kur palikt. Tomēr pienāca tā laimīgā diena, kad es un mans ceļabiedrs uzzinājām, ka naktsmājas ir garantētas. Tajā dienā nekavējoties nopirkām lidmašīnas biļetes. Dienu skaitīšana varēja sākties. Es plānoju ceļojuma maršrutus, pētīju vietas, kuras vēlos apskatīt. Šoreiz mūsu plānotais galamērķis bija saulainā Florida. +30 grādi pašā marta vidū, kad dzimtajā Latvijā vien nieka +12. Īsts sapnis. Kas varēja iedomāties, ka šis priecīgais mirklis un ceļojuma plānošanas prieks sabruks brīdī, kad mūsu naktsmāju īpašniece paziņos, ka viņai vajag savu ‘privacy’, un viņa negrib mājās vēl divus cilvēkus. Te nu pazuda mana ilūzija par amerikāņu viesmīlību un laipnību. Bet, ja godīgi, tā nemaz nebija ilūzija, un viens dīvains cilvēks manu pārliecību par to, ka amerikāņiem ir labas sirdis, nesalauzīs. Līdz šim visi, visi ASV satiktie cilvēki bija mani pārsteiguši ar draudzīgiem žestiem, komplimentiem un izpalīdzību. Nenoliegšu, ka arī šis bija kārtējais pārsteigums no amerikāņu puses – šoreiz nedaudz citādāks. Nekas, mazs nieks, kas stājas ceļā - viss taču beigu beigās būs labi.

Līdz ceļojumam bija palikušas nieka 5 dienas.. Drudžaini tika meklēts patvērums svešajā zemē. Likās biedējoši, ka visi dokumenti ceļojumam jau sen kā nokārtoti, pat sēdvietas lidmašīnā jau rezervētas, bet iespējams, ka tās arī būs vienīgās ekstras.. Vilšanās – vārds, kurš man pāris dienas visu laiku klejoja pa galvu un nelaida vaļā. Nepagāja ne trīs dienas, kad atradās cilvēki, kuriem bija manas tā iepriekšējos rakstos izslavētās labās sirdis un laipnība – es negulēšu uz ielas! Šoreiz šie cilvēki nebija vis amerikāņi, bet latvieši, kuri jau daudzus gadus dzīvo ASV. Latvieši izrādijās laipnāki par manis izslavētajiem amerikāņiem – pat aizbrauca no sava dzīvokļa, lai mums būtu vairāk vietas. Neredzēta un pavisam negaidīta laipnība. Varbūt latvieši, kuri dzīvo Amerikā, ir laipnāki par tiem, kuri dzīvo savā dzimtenē. Varbūt viņiem pietrūkst Latvijas, tāpēc viņi savā namā ielaiž svešus letiņus. Katrā ziņā – patīkami. Mūsu piedzīvojumi varēja sākties, no grūtībām bijām tikuši vaļā.



Ja gribas izbaudīt silto Floridu, visertāk būtu meklēt naktsmājas caur Vacation Rentals, Homes, Apartments & Rooms for..., kur ir iespēja izīrēt kādu māju, dzīvokli par daudz mazākām summām nekā viesnīcu. Viesnīcas ir diezgan dārgas, arī es biju spiesta meklēt viesnīcu, lai būtu vismaz kaut kāds rezerves variants, bet nācās smagi vilties, jo summas bija ārkārtīgi lielas. Ja ir vēlme dzīvot kaut cik modernā viesnīcā, kura nav piesmēķēts motelis ielas malā, tad var nākties šķirties no vismaz 1000 eiro nedēļā. Ja prasības nav tik augstas, manis iepriekš pieminētajos moteļos var izīrēt istabiņu par 300-500 eiro nedēļā. Vairāk informācijas – Booking.com: 868,595 hotels worldwide. 80+...



Garais ceļš uz sapņu zemi



Lai nokļūtu saulainajā Floridā, ir jāmēro tāls ceļš. Šis ceļojums ar daudzajām lidmašīnām un nīkšanu lidostā vienmēr ir nogudrinošs, bet tas tomēr ir to vērts. Mans ceļš veda caur Frankfurti, kur pavadīju 6 stundas pirms garā lidojuma uz Orlando. Pirmo reizi ceļš uz ASV likās īsāks, lai gan lidostā pavadīju ilgu laiku. Biļetes, kuras iegādājos, lai nokļūtu galamērķī, ir mans jaunākais un labākais atklājums – biļetes pirku Expedia Travel: Vacations, Cheap Flights,..., kur tām bija vislētākā cena – 580 eiro, kas ir ļoti lēti, ņemot vērā to, ka iepriekš esmu pirkusi biļetes par visiem 750 eiro. Lidojums bija burvīgs, lidoju ar Lufthansa. Viena parsešanās, kas, dodoties pāri okeānam, ir retums. Divi lidojumi un biju klāt. Parasti bija jāparcieš veseli 3 lidojumi, kas ir ārkārtīgi nogurdinoši. Lufthansa caur Frankfurtes lidostu nodrošina tiešos reisus uz Orlando. Es iesaku izmantot šo pakalpojumu – tādā veidā ceļš tik tiešām liekas īsāks, lai gan stundu skaits īpaši nemainijās.

Man ir daudzi triki, kurus izmantoju, lai iegādātos lidmašīnas biļetes. Sākumā mājaslapā Cheap Flights, Cheap Hotels, and Travel Search... noskatu biļeti un tad iepriekš pieminētajā Expedia Travel: Vacations, Cheap Flights,... šo biļeti par daudz lētāku summu nopērku. Atļaušos pieminēt, ka Get the flights you want and book online -... šī biļete maksāja 1000 eiro, tākā ir vērts nepirkt pirmo, kas iekrīt acīs, bet pameklēt un atrast labāko cenu un piedāvājumu.

Siltā nakts

Kad spēru pirmo soli ārā no lidmašīnas, kurā bija pavadītas veselas 10 stundas, biju laimīga. Viss pēkšni likās citādāk. Smaidīgi cilvēki, milzīgi plašumi un liels karstums pat pašā nakts vidū. Šajā siltajā naktī devāmies uz savām pēdējā brīža naktsmājām. Pa mašīnas logu varēja vērot kā vieglā, siltā vējā kustas palmas, mirgo veikalu un kafejnīcu gaismas. Likās, ka esmu nonākusi ne tikai citā kontinentā, bet arī citā pasaulē.

Iepirkšanās trakums

ASV ir slavena ar saviem milzīgajiem veikaliem un zemajām cenām. Nav iespējams aizbraukt mājās neko nenopērkot. Šis ceļojums nedrīkstēja būt izņēmums. Jau pirmajā dienā priecīgi skrējām uz veikaliem. Mans labākais atklājums – veikali “Ross Dress for Less”, “Marshalls” un “Tj Maxx”. Tie ir veikali, kuros var atrast pilnīgi jebko, sākot no kafijas krūzēm un beidzot ar dizaineru apģērbiem par mazām summām. Nekur pasaulē nebiju redzējusi Michael Kors bikses par nieka 30 dolāriem. Varbūt kāds teiks:” Bet tās taču ir vecās kolekcijas!”, bet man tajā brīdī būs ko teikt. Tieši tādas bikses es redzēju veikalā “Stockmann” Rīgā, un tās maksāja 120 eiro. Tā kā mēs Latvijā iegādājamies to pašu, ko es iegādājos tur, tikai par 4x lielākām summām.

Iepirkšanās ļoti nomierina un atslābina pēc garajiem pārlidojumiem. Tas ir lielisks veids kā iesākt savu pasakaino ceļojumu – jaunas drēbes čemodānā un uz priekšu!



Disnejlenda un “Universal Studios” brīvie Kritieni



Kas gan būtu Orlando apmeklējums, ja viens no galvenajiem pasākumiem nebūtu karuseļu baudīšana? Pilsēta Floridas centrā ir slavena un populāra ar daudzajiem atrakciju parkiem. Populārākie no tiem ir “Walt Disney World” un “Universal Studios”. Disnejlendā var satikt visus bērnībā filmās redzētos varoņus, baudīt patīkamu gaisotni, savukārt “Universal Studios” var sastapties ar pavisam citādiem varoņiem – Supermenu, Betmenu, Transformeriem, Simpsoniem utt. Tas ir piedzīvojumu parks, kura atrakcijās attēlotas dažādas populāras filmas un to varoņi. Atzīšos, ka neesmu nekāds aso izjūtu cienītājs – man patīk mierīgas atrakcijas ar pāris vēderu kutinošiem momentiem, bet, protams, ka šajā reizē nevarēju neizbaudīt brīvo kritienu, pirms kura bija iespējams redzēt visu pilsētu sev zem kājām. Sajūtas neaprakstāmas. Bija brīdis, kad likās, ka sākšu raudāt – tieši tik bailīgi un emocionāli tas bija.



Orlando ir atrakciju parku galvaspilsēta visā pasaulē, jo pati pilsēta nemaz nav tik liela, cik tajā ir daudz parku. Ģimenes no visas pasaules brauc atpūsties tieši uz šo pilsētu, jo katrs ģimenes loceklis atradīs sev piemērotu atpūtas veidu un atrakciju. Prieks nav lēts, bet noteikti ir to vērts, ja vien ir mērots tālais ceļš uz silto Orlando Floridā. Disnejlendas biļete maksā 140 dolāri un ar šādu biļeti cilvēks var iet uz visiem 4 Disneja pasaules parkiem. Ja ir vēlme tur paviesoties vairākas dienas, tad summa būs daudz izdevīgāka nekā tad, ja maksāsiet tikai par vienu dienu. Un arī – ja pirksiet biļeti tikai uz vienu parku, tā maksās 97 dolāri, bet, ja uz visiem četriem parkiem – 140 dolāri, kas pavisam noteikti ir daudz izdevīgāk. Pie parkiem ir daudz viesnīcu, kurās ir iespējams apmesties. Rezervēt viesnīcu kopā ar parku apmeklējumiem arī būs daudz izdevīgāk.



Biļetes uz Orlando Universal Studios maksā 147 dolāri vienai dienai. Ja paliksiet tur vairākas dienas atkal izdosies ietaupīt. Parku biļetes ir dārgas, bet es iesaku kaut vienreiz dzīvē turp aizdoties un izbaudīt visu, ko šie parki sniedz. Ne velti Orlando sauc par atrakciju parku galvaspilsētu.



Pavasara brīvlaika trakums

+30 grādi pašā marta vidū likās tik vilinoši, ka nebiju izpētījusi, ka amerikāņu skolēniem un studentiem šajā laikā ir pavasara brīvlaiks. Abus manis iepriekš peiminētos atrakciju parkus apkārt gāza neskitāmi daudz cilvēki. Mums paveicās ar nedaudz lietainu laiku dienās, kad bija ieplānoti parku apmeklējumi. Mums, latviešiem, lietus ir sīkums, bet amerikāņus tas pavisam noteikti aizbiedēja no parka. Tomēr iesaku neriskēt un savu sapņu ceļojumu uz Orlando plānot tad, kad amerikāņu bērniem mācības rit pilnā sparā.





Tropiskā Sanktpēterburga

Mammai stāstīju un smējos, ka paspēju aizbraukt uz “Piķeru” – Floridā okeāna krastā atrodas pilsēta ar nosaukumu Sanktpēterburga. Maza, jauka kūrortpilsētiņa, kurā nekā vairāk kā saules pielietas baltas smiltis un okeāns, nav. Bet ar to pietiek – pilnīgi pietiek. Man, cilvēkam, kurš visu savu dzīvi dzīvojis pilsētā pie jūras, šāds skats un šāda pilsēta ir kaut kas ļoti sirdij tuvs. Izpeldēties lielajos viļņos un neparasti siltajā ūdenī bija ļoti patīkami.

Sāpīgais mājupceļš

Kā saka – visam labajam reiz pienāk gals. Es tam nekad neesmu gribējusi piekrist, jo, manuprāt, viss ir paša cilvēka rokās un tajā, kā katrs uztver dzīvi. Labu lietu ir daudz, un tām nav jābiedzas. Bet šoreiz es sajutos bezspēcīgi un skumji, kad caur lidmašīnas logu pamāju atvadas pēdējām palmām, kuras vēl tvēra mans skatiens. Lai cik labi būtu mājās, tādā pasakā es būtu gatava padzīvot vēl kādu laiciņu. Atgriesties realitātē vienmēr ir grūtā, nekā dzīvot sapnī. Un es silto, saules pielieto Orlando uzskatu par sapni, kurš nav nekas tāls un nereāls.



Raksta autore: Signe Prola

Ieskaties. Tas var noderēt!

Šī Apgādā Zvaigzne ABC izdotā grāmata jums palīdzēs izplānot aizraujošu ceļojumu un pilnvērtīgi izmantot tam atvēlēto laiku. Nācijas bagātīgā vēsturiskā pieredze, kultūras, mākslas un ainavu daudzveidība, kā arī viesmīlība un labā apkalpošana padara ceļojumu pa ASV ļoti patīkamu. Gūt vispusīgu priekšstatu par šo milzīgo valsti viena ceļojuma laikā nav iespējams, tāpēc varbūt labāk nemaz necensties izskriet cauri iespējami lielam reģionam, bet gan izvēlēties tieši to, kas jums šķiet vissaistošākais. ASV ir kontrastu pilna valsts un sagādās prieku ikvienam tās viesim. Dabas mīļotāji neizdzēšamus iespaidus gūs nacionālajos un štata parkos ar to kanjoniem, alām, kalniem, šļūdoņiem, vulkāniem un dzīvo dabu. Urbanizētas vides cienītāji var doties uz trokšņainajām un rosmes pilnajām lielpilsētām, kas piedāvā plašu izklaides programmu. Bērnus ielīksmos daudzie tematiskie parki, piemēram, Disnejlenda vai Universal Orlando, akvāriji un tieši viņiem paredzētie muzeji.

Ceļvedis jūs iepazīstinās ar šo pārsteigumu pilno zemi – tās ģeogrāfisko stāvokli, klimatu, vēsturi, apskates objektiem un svētkiem –, sniegs padomus dažādās ikdienišķās situācijās un piedāvās plašu apmešanās un maltītes ieturēšanas vietu sarakstu. Tekstu papildina lieliskas fotogrāfijas, kartes un ilustrācijas.

Šis ceļvedis būs interesanta lasāmviela arī tiem, kas pagaidām neplāno apmeklēt ASV.