Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Kušadasi- vieta, ko mīl ne tikai cilvēki, bet arī putni

Kušadasi- vieta, ko mīl ne tikai cilvēki, bet arī putni
Foto: Iveta Apškrūma, epadomi.lv

Neviens, kas kaut reizi baudījis turku viesmīlību un servisu, nespēj vairs nekad to aizmirst. Neviens, kas kaut reizi lidojis ar Turkish Airlines, negrib vairs lidot ne ar vienu citu lidsabiedrību. Arī es neesmu izņēmums.
Kad pirmo reizi pirms dažiem gadiem devos ceļojumā uz Turciju, sapratu, ka atgriezīšos šeit vēl un vēl. Kopš tā laika esmu pabijusi Turcijā jau daudzas reizes, taču katra nākamā brauciena laikā arvien atklāju priekš sevis kaut ko jaunu un neredzētu. Šoreiz mans ceļojuma mērķis bija Kušadasi- viens no Turcijas labākajiem kūrortiem Egejas jūras krastā.

Grūti pat noticēt, ka vēl tikai pirms divdesmit gadiem šeit bijušas vien 15 viesnīcas un par šo Paradīzei līdzīgo vietu lielākajai daļai tūristu nebija pat nojausmas.
Tagad Kušadasi lepojas ar vairāk nekā 200 komfortablām viesnīcām, tīrām pludmalēm, mājīgiem restorāniem, senlaicīgiem pieminekļiem un citiem jaukumiem. Katru gadu uz šejieni atbrauc vairāki miljoni tūristu, lai ne tikai izbaudītu maigā klimata priekšrocības, gleznainās ainavas un pirmšķirīgās ērtības, bet arī apskatītu kultūrvēsturiskos pieminekļus un daudzās kristiešu svētvietas.

Bez visa iepriekš minētā Kušadasi var lepoties ar izsmalcinātu naktsdzīvi, brīnišķīgu jahtu ostu, kurā piestāj grezni kruīza kuģi no visas pasaules un Putnu jeb Baložu salu, no kuras cēlies arī pilsētas nosaukums. Šī sala ir pilsētas simbols. Tās vidū paceļas varens cietoksnis, kas saskatāms jau no tālienes. Kāda leģenda vēsta, ka salu par savu mītni reiz izvēlējies slavenais pirāts Hair ad- Dins; lielākā daļa gan viņu pazīst kā pirātu vadoni Barbarossu. Pirms dažiem gadiem cietoksnis tika restaurēts un tagad tajā atrodas muzejs un mājīgas kafejnīcas, no kurienes paveras burvīgs skats uz pilsētu un jūru.

Viens no pievilcīgākajiem pilsētas rajoniem ir Kale: nelielas šauras ieliņas, senlaicīgas celtnes, raibi tirdziņi un tā visa vidū varena mošeja liek nojaust to, kā pilsēta izskatījās daudzus gadsimtus atpakaļ.
Mošeja celta 1618. gadā pēc vezīra Okjūza Mehmeta Pašā pavēles. Tā izceļas ar savu neparasto arhitektūru un apbrīnojamiem ģeometrisko formu ornamentiem. Galvenais mošejas rotājums ir lielais svina kupols, kuru balsta 12 kolonnas. Iespaidīgas ir arī ieejas durvis mošejā, kas inkrustētas ar perlamutru, bet iekštelpa atgādina greznu pili.

Kušadasi ir gleznaina un krāšņa pilsēta ar bagātu vēsturi, kur katru tūristu sagaida daudz interesantu ekskursiju un izklaides iespēju. Viena no pazīstamākajām ievērojamām vietām, kas noteikti katram jāredz, ir Nacionālais parks. Tas atrodas Dilekas pussalā, ar kuru saistās daudz skaistu leģendu. Tepat arī apskatāma slavenā Zeva ala, kuras iekšpusē- brīnišķīgs ezers debeszilā nokrāsā. Ceļš uz alu ved caur skaistu olīvkoku audzi.
Dilekas pussalas Nacionālajā parkā tiek aizsargāti pēdējie Turcijas savvaļas zirgi un reti sastopamie Anatolijas gepardi.

Vēl viena vieta, kas noteikti jāapmeklē katram tūristam, ir visā pasaulē slavenais Balčova karsto termālo avotu komplekss. Ilgu laiku šie avoti bijuši aizmirsti, līdz 18.gadsimta otrajā pusē aktīvi sākti izmantot. Mūsdienās avotu tuvumā uzcelti pirmklasīgi atveseļojoši ārstnieciskie kompleksi, uz kuriem brauc cilvēki no visas pasaules.

Tikai 10-15 minūšu brauciena attālumā no Kušadasi atrodas senā pilsēta Efesa, kas ir viena no diženākajām drupās pārvērstajām Rietumu pasaules pilsētām. Romiešu valdīšanas laikā Efesa bija lielākā un svarīgākā Egejas jūras osta. Tieši šajā laikā būvētas lielākā daļa no pilsētas ēkām. Līdz pat mūsdienām labi saglabājušās un apskatāmas dzīvojamās mājas, Celza bibliotēka. klintīs izcirstais teātris, Adriāna templis, sanāksmju telpa Odeons, Hērakla vārti, Kolonādes iela, uz kuras, kā uzskata, redzama viena no pirmajām senajām reklāmām- vīrieša pēda, bulta un sirds, kas norāda virzienu uz publisko namu. Te apskatāma arī senā sabiedriskā tualete jeb Latrina, kuru apmeklēja tikai vīrieši un kura kalpoja ne tikai savai tiešajai nozīmei, bet arī bija vieta, kur satikties un apspriest dažādus svarīgus jautājumus. Sēdvietas vienu no otras neatdalīja starpsienas, līdz ar to sarunas noritēja draudzīgā gaisotnē plecu pie pleca...

Apmēram 8 km attālumā no Efesas pilsētas drupām, Merjemanā atrodas pavisam vienkāršs akmens namiņš, kur savus pēdējos mūža gadus pavadījusi Jaunava Marija un kur vienreiz mūžā pabūt vēlas katrs kristietis. Pat musulmaņi šo vietu uzskata par svētu, un arī es izjutu šīs vietas maģisko auru. Te jūs varat aizdegt svecīti, pavadīt kādu brīdi lūgšanās, uzrakstīt un atstāt savas karstākās vēlēšanās (esmu dzirdējusi, ka tās piepildoties), kā arī padzerties svētā avota ūdeni.

Esot Kušadasi, ir vērts aizbraukt arī uz Pamukali- dabas brīnumu, kuram pasaulē nav analoga. Brauciens aizņem tikai 2 stundas laika un atšķirībā no citiem Turcijas reģioniem, no kuriem arīdzan piedāvā tūrisma izbraucienus uz Pamukali, ceļš no šejienes ir līdzens un taisns (arī īsāks), kas īpaši svarīgi tiem, kam nepatīk serpentīnveida ceļi.
Pamukale (tulkojumā- kokvilnas pils) jau izsenis ir viena no populārākajām Turcijas apskates vietām, pateicoties sniegbaltajām terasēm. Terases veidojas, karsto avotu ūdenim tekot lejup pa nogāzēm un izdalot oglekļa dioksīdu, kā rezultātā no ūdens izgulsnējas kaļķakmens.

Tepat arī atrodas slavenais Kleopatras baseins, kura ārstnieciskajā ūdenī nopeldēties ir iespēja katram tūristam. Baseinā cirkulē silts termālais avota ūdens (tā temperatūra nemainīgi ir 36 grādi), tāpēc tas īpaši ieteicams ar dažādām kaitēm sirgstošiem cilvēkiem. Zinātnieki pierādījuši, ka šis antīkais baseins sevišķi palīdz pie sirds slimībām, aterosklerozes, hipertonijas, reimatisma, rahīta, paralīzes, ādas un acu, kā arī nervu un asinsvadu saslimšanām. Termālais ūdens lietojams arī iekšķīgi, tas satur 2430 mg/l dažādu minerālvielu un ir ļoti iedarbīgs pret kuņģa spazmām.
Katru gadu miljoniem tūristu apmeklē šo brīnumaino vietu ne tikai, lai atgūtu veselību, bet arī, lai iegūtu daiļu izskatu. Sena leģenda vēsta, ka reiz kāda neglīta meitene, kas dzīvojusi šajā apkaimē, nolēmusi beigt savu dzīvi nolecot no baltā terasveidīgā kalna virsotnes, jo sapratusi, ka tādu neglīteni par sievu neviens neņems. Lecot viņa iekritusi ar termālo ūdeni piepildītajā terases "bļodā". Tajā brīdī garām jājis kāds skaists valdnieka dēls un ieraudzījis guļošu savainotu, bet brīnumdaiļu jaunavu. Viņš to aizvedis uz savām mājām, apkopis brūces un apņēmis meiteni par sievu. Kopš tā laika visas jaunās meitenes, kas vēlas kļūt par skaistulēm, dodas uz Pamukali, lai nomazgātu seju šejienes avota ūdeņos.

Blakus sniegbaltajām terasēm atrodas senās Hēropoles drupas, ko mūsu ēras 60.gados izpostīja zemestrīce. Pilsēta tika uzbūvēta no jauna un 196.- 215.g. sasniedza savu lielāko uzplaukumu.
Šeit atradīsiet senā teātra, agoras, baznīcas, nimfeja, Domiciāna arkas, no kuras stiepās galvenā iela Plateja ar kolonnām gar malām, un citu pilsētas ēku drupas, kas arī mūsdienās piesaista tūristu uzmanību.
Apskates vērta ir Nekropole, kas ir lielākais senais kapulauks Anatolijā. Tajā ir vairāk nekā 1200 apbedījumu, kas radušies romiešu, hellēnisma un agrīnajā kristietības laikmetā,- tumuli, sarkofāgi un mājvietām līdzīgas kapu vietas.

Visas apskates cienīgās vietas, kas atrodas Kušadasi tuvumā, viena brauciena ietvaros, protams, apmeklēt nav iespējams,- to ir neskaitāmi daudz! Taču tā ir vienreizīga iespēja atgriezties šajā brīnumainajā pilsētā, kuru mīl ne tikai cilvēki, bet arī putni. Un es šeit noteikti atgriezīšos!

Ja arī jūs vēlaties šeit pabūt, tad jums jāzina, ka ceļojumus uz Kušadasi organizē ceļojumu aģentūra "Spāre", kas kā patīkamu bonusu katram tūristam dāvina bezmaksas iepazīšanās ekskursiju pa Kušadasi pilsētu. Uz vietas jūs sagaidīs tūrisma aģentūras pārstāvji, kas palīdzēs jūsu atpūtai pārvērsties aizraujošā un neaizmirstamā piedzīvojumā.

Lidojumus no Rīgas trīs reizes nedēļā nodrošina aviokompānija Turkish Airlines, kas ir labākā aviokompānija Eiropā. Seviss, ko piedāvā Turkish Airlines, pārvērš jebkuru lidojumu patīkamā atpūtā. Par to esmu pārliecinājusies jau vairākkārt.

Noderīgi!

Pirmo reizi par Kušadasi ieinteresējos, izlasot apgāda Zvaigzne ABC izdoto ceļvedi "Turcija". Tad arī nolēmu, ka noteikti gribu šeit pabūt un redzēt pati savām acīm visu to burvību, ko piedāvā šis Turcijas reģions.
Ieskatieties arī jūs Turcijas ceļvedī: nodaļā “Turcijas iepazīšana” atradīsiet kodolīgu informāciju par valsts interesantākajām vietām, kultūru, vēsturi un dabas apstākļiem.
Nodaļā “Ceļvedis pa Turciju” sīkāk raksturotas atsevišķas valsts daļas. Šajā nodaļā sniegtas ziņas par katra rajona ievērojamākām vietām un apskates objektiem.
Tekstu papildina fotogrāfijas, kartes un ilustrācijas. Viesnīcu un restorānu sarakstu, kā arī informāciju par iepirkšanos, izklaidi un brīvā laika pavadīšanas iespējām atradīsiet nodaļā “Ieteikumi tūristiem”. Nodaļā “Praktiskais ceļvedis” sniegti praktiski padomi dažādos jautājumos, kas atvieglos jūsu uzturēšanos Turcijā. Te atradīsiet ziņas par jautājumiem, kas saistīti ar drošību, veselību, bankām un maksāšanas līdzekļiem, telefona un pasta pakalpojumiem, kā arī pārvietošanos pa Turciju.