Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Stambulas pasakaini greznā turku pirts ļauj sajust seno valdnieku greznību

Redakcija
Redakcija

Stambulas pasakaini greznā turku pirts ļauj sajust seno valdnieku greznību
Foto: Iveta Apškrūma

Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā, Sultanahmetas rajonā starp Zilo mošeju un Svētās Sofijas katedrāli atvērusies jauna un pasakaini grezna turku pirts (hamams) “Ayasofya Hürrem Sultan Hamami”. Kaut gan vārds "jauna" nav īsti piemērots, jo pirts šeit bijusi arī agrākos laikos (tā uzcelta 1556.gadā), bet 1910.gadā slēgta un pārveidota par arhīvu (kādu laiku tā kalpojusi pat par cietumu). Tagad pēc vērienīgas rekonstrukcijas “Ayasofya Hürrem Sultan Hamami” atjaunota un kļuvusi par vienu no ievērības cienīgākajiem objektiem Stambulā.

Sekojot turku tradīcijām visas pirts procedūru telpas veidotas no marmora, bet atpūtas telpas- no augstvērtīga koka, apdarē bagātīgi izmantojot zīdu un zeltījumu, kas hamamam piešķir sevišķi greznu izskatu, bet apmeklētājiem ļauj iejusties īpašā, ne ar ko nesalīdzināmā, senatnes elpas caurstrāvotā, atmosfērā.

Jāpiebilst, ka pirts iedalās vīriešu un sieviešu nodaļās un ir ļoti piemērota cilvēkiem, kam nepatīk augstas temperatūras. Salīdzinājumā ar citām pirtīm un saunām, hamamā tiek uzturēta salīdzinoši zema temperatūra- 30-55ºС.
Protams, tāpat kā visās turku pirtīs, arī šeit pieejams attīrošais ķermeņa pīlings un ziepju putu masāža, kuras papildina dažādu attīrošu masku un izmeklētu aromterapijas procedūru piedāvājums. Vairāku procedūru cenā iekļauti pat svaigi augļi un turku saldumi. Taču īpaši pieminami vēsturiskie pirts rituāli, kas ir patiesi patīkami un pārsteidzoši. Piemēram, pirts rituāls jaunajai līgavai vai līgavainim, kuri, saprotams, ir atšķirīgi, taču vienlīdz baudāmi. Jeb pirts rituāls, kas paredzēts māmiņai ar mazuli, kura laikā katram no viņiem tiek piemērotas atšķirīgas ķermeņa attīrīšanas un kopšanas procedūras. To visu papildina augļi un olīveļļā gatavots turku deserts.

“Ayasofya Hürrem Sultan Hamami” ir pat sava āra terase ar kafejnīcu un restorānu, kurā nobaudāmi dažādi turku ēdieni un dzērieni. Kafejnīcas darba laiks vasaras periodā ir no astoņiem rītā līdz pusnaktij, bet rstorāns atvērts no septiņiem rītā līdz pat pusvieniem naktī.

Turcijas iedzīvotājiem hamams nav vienkārši pirts, bet gan vesela filozofija, savukārt gājiens uz hamamu- īsts rituāls.
Turku pirts vēsture aizsākusies pirms daudziem gadsimtiem, kad osmāņi iekaroja Stambulu, bet bizantieši, ieguvuši bagātīgu mantojumu no Romas, turpināja pirts tradīcijas. Pirtis osmāņu kultūrā bija cieši saistītas ar reliģiju,- tieši reliģija bija pirtī iešanas rituāla pamatā. Saskaņā ar Korānu, tīrība nav tikai pašsaprotama un cilvēciska vajadzība, tā ir viena no ticības pamatvērtībām. Pie kam pirts bija arī vieta, kur patīkami patērzēt plašākā sabiedrībā. Šeit varēja atrast draugus un dibināt izdevīgus kontaktus.
Ja runājam par reliģiozajām osmāņu sievietēm, kas dzīvoja ļoti noslēgti, tad pirts viņām bija vienīgā sociālā vieta, kur parunāt ar citiem cilvēkiem. Tāpēc pat bagātas sievietes, kuru mājās bija izbūvētas pirtis, kā minimums, vienu reizi nedēļā devās uz publisko pirti.

Lidojumus uz Stambulu nodrošina lidsabiedrība Turkish Airlines.
Sīkāku informāciju par izlidošanas laikiem iegūsiet ceļojumu aģentūrā Spāre vai zvanot pa tālruņiem: 67629119 vai 67629121

Noderīgi!

Tiem, kas dosies atpūtas vai iepirkšanās tūrē uz Stambulu, lieti noderēs Apgāda Zvaigzne ABC izdotais Stambulas ceļvedis. Šajā parocīgā formāta, bagātīgi ilustrētajā ceļvedī ar ērti lietojamu karti kodolīgi aprakstīti Stambulas slavenākie objekti, restorāni un kafejnīcas, kā arī sniegtas praktiskas uzziņas par sabiedrisko transportu, naudu, drošību un veselību. Kabatas ceļvedis ir lielisks palīgs veiksmīgai ekskursijai – mazs, viegls un ērti ņemams līdzi pastaigās.

Raksta autore Iveta Apškrūma