Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Tūkstoš zvanu balsis Blankenfeldē

Redakcija
Redakcija

Zvanu skaņām arvien piemitusi kāda īpaša, it kā netverama noskaņa… Jau daudzus gadsimtus zvani tiek izmantoti uzmanības pievēršanai, priecīgu notikumu izziņošanai un svinīgās ceremonijās. Torņu zvani vēsta pareizu laiku, bet skolās iezvana pirmo un pēdējo skolas dienu. Kad daudzi zvani „satiekas” vienkopus, tie spēj atskaņot visniansētākās melodijas. Šādu zvanu mūziku Latvijā spēlē vairāki zvanu ansambļi, viens no tiem ar skanīgo nosaukumu „Accelerando” darbojas Jelgavas pusē.

Savukārt nedaudz aiz Jelgavas, Blankenfeldes muižā (netālu no Lietuvas robežas, Jelgavas novada Vilces pagastā) – apskatei izvietota vairāk nekā 1000 zvanu liela kolekcija, ko gadu desmitiem veidojis tagadējais muižas saimnieks Valdis Jākobsons. Zvani viņa kolekcijā atceļojuši no visas pasaules – Japānas, Gvatemalas, Ķīnas, Korejas, Indijas, Tibetas, Austrālijas, Meksikas. Daudzi zvani atrasti dažādu Eiropas valstu antikvariātos, krāmu tirgos un suvenīru bodēs.

Pirmais kolekcijas zvans iegādāts 1978,gadā toreiz vēl Rietumvācijas pilsētā Ķelnē, svētdienas tirdziņā par 10 vācu markām, kas tajos laikos padomju cilvēkam bija pietiekami liela nauda. Toreiz V.Jākobsonam vēl nemaz nebija doma veidot zvanu kolekciju, taču šis pirkums kļuvis par pamudinājumu lielākiem plāniem un tā katrā turpmākajā ārvalstu ceļojumā V.Jākobsons atlicinājis laiku tiešu zvanu iegādei, tā izveidojot krāšņu un Latvijā unikālu kolekciju.

Blankenfeldes muižas vāgūzī (stallī) izveidotājā ekspozīcijā skatāmi un arī dzirdami dažāda izmēra un dažādu materiālu zvani – no metāla, porcelāna, māla, stikla. Pat tik seni, ka to precīzu vecumu nav iespējams noteikt, gan tādi, kas darināti par godu kādam īpašam notikumam.

Kolekcijā ir durvju, galda, vēja zvani. Zvaniņi, kas veidoti kā dažādas figūriņas, zvārguļi, gongi un svečturi, pat alus kauss, kam papildus ērtībai ierīkots zvaniņš ātrākai kausa uzpildīšanai. Katram zvanam ir savs stāsts gan par tā izcelsmi, gan par to, kā tas nonācis V.Jākobsona kolekcijā. Ar to var iepazīties ekspozīcijā esošajos informatīvajos materiālos vai uzklausot kolekcijas veidotāja aizraujošos stāstus.

Vienlaikus ekspozīcijā apskatei izlikti apmēram 500 zvani. Te ir gan no Liepājas Ļeņina pieminekļu metāla izkausēts zvans, gan Lietuvas valdības dāvināts zvans, gan zvans no uzņēmuma „Liepājas Metalurgs” 120 gadu jubilejas. V.Jākobsona kolekcijā ir arī profesora P.Stradiņa galda zvans, padomju laiku kuģa „ Arvīds Pelše” zvans, Ukrainas zāļu lieltirgotāja Vladimira Krivobuzova dāvināts zvans un daudzi citi.

Blankenfeldes muiža no putna lidojuma

Līdz šim zvani glabājās V.Jākobsona mājās un tos apskatīt varēja vien viņa ģimene, draugi un viesi. Tomēr, beidzot aktīvās gaitas biznesā un kļūstot par Blankenfeldes muižas īpašnieku, V.Jākobsons nolēma savu kolekciju darīt pieejamu arī plašākai publikai, dodot iespēju ikvienam interesentam pašam redzēt un
dzirdēt šo zvanu pasauli. Zvanu muzejā apmeklētājiem ir atļauts zvanus ne tikai apskatīt, bet arī dzirdēt, jo zvana galvenā vērtība ir un paliek tā skaņa – tā rada prieku un spēj raisīt smaidu jebkura vecuma cilvēka sejā. Kopš kolekcija atvērta apskatei, tā kļuvusi par iedvesmas un prieka avotu ne tikai pašam zvanu īpašniekam, bet arī tiem daudzajiem apmeklētājiem, kuri jau paspējuši iegrimt zvanu pasaules burvībā..

Līdztekus zvanu skaņu pētīšanai Blankenfeldes muižā atvērta arī porcelāna zvaniņu apgleznošanas darbnīca. Tajā ikviens var izveidot savu īpašo un unikālo zvaniņu, ko atstāt sev par mīļu piemiņu vai dāvināt kādam tuvam cilvēkam. Bet gardēžiem drīzumā būs pieejama arī šokolādes zvanu liešanas radošā
darbnīca.

Jana Priedniece