Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Ēģipte: Hefrena piramīda atkal atvērta tūristiem

Redakcija
Redakcija

Ēģiptē tūristi pēc restaurācijas atkal var iekļūt otrajā lielākajā Gizas plato piramīdā – Hefrena. Tagad apmeklētāji var iekļūt piramīdas iekšienē, kur vairāku desmitu metru dziļumā atrodas pazemes kameras – tur tiešām var
meģināt izjust mūžsenās celtnes vareno iekšējo auru. Pēdējo 15 gadu laikā restaurācijas darbi piramīdā tika veikti jau ceturto reizi.

Hefrena piramīda ir otra lielākā no Gizas plato piramīdām. Kaut arī tā nav tik populāra kā Heopsa piramīda, tomēr ar savu vecumu un izmēriem nemaz neatpaliek no pēdējās. Hefrena piramīdas pamata laukums ir 215,8 m2, augstums – 136,5 m, bet šķautņu leņķis – 53 grādi. Zinātnieki lēš, ka kopš tās uzcelšanas pagājuši 4,5 tūkstoši gadu – piramīda uzbūvēta 4. faraonu dinastijas laikā, tikai četrdesmit gadus pēc Heopsa piramīdas uzcelšanas. Pateicoties īpatnējai būves ģeometrijai, Hefrena piramīda vizuāli pat šķiet augstāka par citām Gizas plato piramīdām.
Tiek uzskatīts, ka kopš piramīdas uzcelšanas tajās atrodošās kapenes iegrimušas par septiņiem metriem.

Piramīdas virsotne pārklāta ar baltu kaļķakmeni, tās ziemeļu pusē atrodas divas ieejas un divas apbedījumu kameras. Viena no ieejām izvietota 15 metru augstumā, otra- piramīdas pamatnes līmenī. No abām ieejām stiepjas koridori (tie ir savā starpā savienoti), pa kuriem var nokļūt pazemes apbedījumu kamerās.
Viena no kamerām Hefrena piramīdā izvietota virzienā no ziemeļiem uz dienvidiem, tā ir pavisam neliela, tikai 5 metrus gara. Otra kamera- virzienā no austrumiem uz rietumiem, tās garums 14 m. Te novietots tukšs slīpēta granīta sarkofāgs ar ielauztu vāku, kuru 1918.gadā pirmo reizi atklāja itāļu dārgumu meklētājs Belconi, par godu savam atradumam uz vienas no kapeņu sienām iemūžinot attiecīgu uzrakstu.
Griestu augstums kamerās sastāda gandrīz 7 metrus.

Varenās piramīdas pazemes daļa ir pilnībā saglabājusies. Pētnieki izsaka pieņēmumu, ka tur tikušas apglabātas Hefrena sievas mirstīgās atliekas, tomēr ticamu liecību par šo faktu nav- piramīda savulaik tika izlaupīta, un tās iekšienē izdevās atrast tikai pāris, visticamāk zagļiem nejauši izkritušas, pērles un aizbāžņus no trauka, uz kuriem bija uzrakstīts Hefrena vārds. Tāpēc, kas tieši atradās šajās kapenēs, joprojām tā īsti nav zināms.

Un, varbūt, ka tas arī nav svarīgi. Galvenais, ka Hefrena piramīda ir saglabājusies līdz pat mūsdienām un ļauj mums izbaudīt apbrīnojamo Senās Ēģiptes atmosfēru.

Jāpiebilst, ka pēc restaurācijas darbiem blakus piramīdām, turpat Gizas plato – pie Kairas, apskatei atklātas arī sešas princešu un augstmaņu kapenes (attiecas uz 4.-6. faraonu dinastiju laikiem). Tajās aplūkojami gan sienu
gleznojumi, gan reljefi un statujas. Dažas no šīm kapenēm apskatei nebija pieejamas jau 25 gadus.

Cenas un lidojumu laikus uz Ēģipti skatīt Tez Tour mājas lapā

Noderīgi!

Apgādā Zvaigzne ABC izdotais ceļvedis Ēģipte (atjaunotā un papildinātā izdevumā) palīdzēs Jums gūt vērtīgākos iespaidus ceļojuma laikā.

Nodaļā “Ēģiptes iepazīšana” sniegts ieskats valsts vēsturē un kultūrā. Grāmatas nodaļās par Kairu un pieciem reģioniem atradīsiet visu ievērojamāko vietu aprakstus, kartes, fotogrāfijas un zīmējumus. Ceļvedī iekļautas arī atsevišķas sadaļas par dabu, hieroglifiem, mitoloģiju un raksturīgākajiem ēdieniem. Informāciju par restorāniem un viesnīcām uzzināsiet nodaļā “Ieteikumi tūristiem”, bet “Praktiskajā ceļvedī” sniegti padomi dažādām situācijām – kā piezvanīt pa telefonu, lietot sabiedrisko transportu un kur meklēt visu iespējamo palīdzību.

Grāmata nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās.