Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Padomi drošai ceļošanai

Redakcija
Redakcija

Ceļošana vienmēr saistās ar neaizmirstami skaistām sajūtām, labi pavadītu laiku un burvīgu noskaņojumu. Lai šīs emocijas izdotos izdzīvot pilnvērtīgi, tūroperators un ceļošanas eksperts “Novatours” iesaka, ko ņemt vērā, dodoties baudīt atpūtu ārpus valsts.

Atbildīga izvēle
Izvēloties uzticēt sava atpūtas brauciena organizēšanu tūrisma firmai, pirms pakalpojumu pirkuma veikšanas, ir ieteicams pārliecināties, vai uzņēmums ir oficiāli reģistrēts. Par to bez maksas var pārliecināties interneta vietnē Lursoft - uzņēmumu datu bāzes Tāpat ir ieteicams pārliecināties, vai uzņēmums ir reģistrēts Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datu bāzē, kur noteikti jāreģistrējas visiem Latvijas uzņēmumiem, kas nodarbojas ar tūrisma pakalpojumu sniegšanu. Meklēšana Katru darījumu pirms naudas norēķinu veikšanas ir nepieciešams noformēt rakstiski, parakstot līgumu, kurā detalizēti ir atrunātas ceļojuma detaļas, cenā iekļautie pakalpojumi, gala cena, samaksas termiņi, kā arī pušu atbildība.

Dokumenti

Pase
Uz ārzemēm var doties tikai ar derīgu ceļošanas dokumentu (pasi, identifikācijas karti). Ceļošanas dokuments, kura derīguma termiņš beidzas brauciena laikā, ir nederīgs. Lielākā daļa valstu pieprasa, lai ceļošanas dokuments būtu derīgs ne mazāk kā sešus mēnešus pēc brauciena pēdējās dienas (iespējams, ka tiek pieprasīts derīguma termiņš arī 12 mēnešus pēc brauciena). Ieteicams šo noskaidrot pirms izbraukšanas un nepieciešamības gadījumā nomainīt ceļošanas dokumentu vai pagarināt tā derīguma termiņu. Detalizēta informācija par nepieciešamajiem valstī iebraucamajiem dokumentiem ir pieejama attiecīgās valsts vēstniecībā. Visu vēstniecību kontakti ir atrodami LR Ārlietu ministrijas mājās lapā Vēstniecības un pārstāvniecības - Ārlietu... un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajās nodaļās vai mājas lapā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde - Kļūda...
Vīza
Pirms ceļojuma ir svarīgi noskaidrot, vai ieceļošanai izvēlētajā valstī nav nepieciešama vīza. To valstu un teritoriju sarakstu, uz kurām var doties bez vīzas, var atrast Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas mājaslapā Valstu un teritoriju saraksts, uz kurām var... vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80005905.

Veselība

Ceļojot ārpus Latvijas, var būt nepieciešama vakcinācija pret slimībām, kas ir sastopamas citās pasaules valstīs un teritorijās. Vakcinācija var pasargāt no daudzām ar ceļojumu saistītām infekcijām. Informāciju par nepieciešamajām vakcīnām un rekomendācijām, ceļojot uz noteiktām valstīm var atrast Vakcinācijas centra mājaslapā Jaunumi un akcijas
Nepieciešamās potes ieteicams noskaidrot vismaz astoņas nedēļas pirms plānotā ceļojuma, jo dažas vakcīnas ir nepieciešams veikt savlaicīgi, lai ļautu organismam izstrādāt imunitāti, kā arī dažas vakcīnas jāveic vairākās reizes vairāku nedēļu garumā.

Ceļojumu apdrošināšana

Aizsardzībai ceļojuma laikā ir būtiska atbilstoša ceļojumu apdrošināšana. Izvēloties apdrošināšanas polisi, ir ieteicams pievērst uzmanību, lai tā segtu vismaz šādus riskus: ceļojuma atcelšanas izdevumus, ja ceļotājs nevar doties ceļojumā; nodrošinātu palīdzību (iekļaujot medicīniskos izdevumus un repatriāciju) nelaimes vai saslimšanas gadījumā atrodoties ārvalstīs, kā arī paredzētu kompensāciju paliekoša ievainojuma, nāves, bagāžas aizkavēšanās vai pazušanas gadījumos.
Papildu tam Nacionālajā veselības dienestā (NVD) bez maksas iespējams noformēt Eiropas Veselības apdrošināšanas karti, kas apliecina ceļotāja tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Vairāk par karti iespējams uzzināt: EVAK karte

Nauda un personīgās mantas

Esot ceļojumā, īpaši jārūpējas un jāglabā ir savas personiskās mantas, kuru pazušana nepatīkami var ietekmēt turpmāko atpūtu – pase, nauda, biļetes, telefons un atslēgas. Saskaņā ar dažu valstu normatīvajiem aktiem, viesnīca nav atbildīga par lietām, kas atstātas viesnīcas numuros. Ieteicams ir iznomāt viesnīcas seifu un glabāt tajā pasi, naudu un citas vērtīgās lietas. Arī citas viesnīcas numuriņā atstātās vērtslietas, tiek rekomendēts glabāt aizslēdzamās somās.
Ja, dodoties ārpus viesnīcas, nav iespējas svarīgākās mantas atstāt seifā, ir ieteicams par tām īpaši parūpēties – glabāt aizverama tipa somā, visu naudu neglabāt tikai vienā vietā, bet sadalīt pa dažādām somas kabatiņām, neizmantot bankas karti kā vienīgo naudas avotu un vienmēr parūpēties arī par skaidras naudas esamību, izdrukāt ceļojumu dokumentus.

Uzturs

Svešās valstīs tiek ieteikts nedzert ūdeni no krāna. Ar baktērijām piesārņots ūdens var kaitēt veselībai un izraisīt veselības problēmas. Būtiski ir ievērot arī personisko higiēnu un vienmēr pirms ēšanas rūpīgi nomazgāt rokas. Pirms maltītes jāpārliecinās, lai ēdamrīki un trauki būtu patiesi tīri. Nepieciešamības gadījumā tos var pārslaucīt ar mitrajām salvetēm. Ja uzturā tiek lietots ielas ēdiens, ieteicams, lai tas būtu gatavots iespējami augstākā temperatūrā un uzreiz arī tiktu pasniegts.