Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Papirusa veikals Šarmelšeihā

Papirusa veikals Šarmelšeihā
Foto: Laura Biķerniece, epadomi.lv

Kad decembra mēnesī kopā ar starptautisko tūroperatoru Tez Tour devos ceļojumā uz Šarmelšeihu Ēģiptē, pastaigā pa viesnīcas Tiran Island teritoriju nonācu veikaliņu ielā un ieraudzīju interesantu uzrakstu: „Ļaujiet man aizvest jūs ceļojumā uz senajiem faronu laikiem. Un jūs varēsiet paņemt mazu daļu Ēģiptes vēstures sev līdzi uz mājām” – tā Ali, veikaliņa īpašnieks, aicina iepazīties tūristus ar savu preci.
Papiruss ir viens no populārākajiem suvenīriem, ko tūristi pārved no Ēģiptes. Ēģipte ir papirusa dzimtene un kas gan vislabāk par to var pastāstīt, ja ne vietējais šīs valsts iedzīvotājs, it sevišķi, ja viņš studējis šo lietu padziļināti? Un tā nejauša sasveicināšanās pārvērtās interesantā sarunā par Ēģiptiešu vēsturi.

Papiruss bija pirmais papīrs, ko izmantoja cilvēce. To atklāja senie ēģiptieši un izmantoja tūkstošiem gadu, lai stāstītu stāstus par faroniem un viņu karalienēm.

Papiruss ir ļoti izturīgs un spēj saglabāties daudzus gadsimtus. To iegūst no niedrēm, kuras augot sasniedz 2-2.5 m. Tad tās pie pamatnes nogriež , liek karstā ūdenī un vāra tik ilgi, līdz tās kļūst elastīgas. Gaišas krāsas iegūšanai tās tur karstā ūdenī 6 līdz 7 dienas. Savukārt, lai iegūtu brūnu papirusu, tas tiek turēts 12-15 dienas. Pēc tam niedres saplacina ar āmuru, izklāj divos virzienos horizontāli un vertikāli un liek zem preses.



Pēc šādas apstrādes mākslinieks var sākt veidot zīmējumu uz tā.

Papirusa lapas tika izmantotas arī Vatikānā, lai uz tām uzrakstītu Bībeles svētos rakstus.
Papirusa muzejā Kairā var apskatīt 5 tūkstošus gadu vecus papirusus. Katram zīmējumam ir sava stāsts un nozīme.
Piemēram, tieši uz papirusa tika uzzīmēts pirmais kalendārs cilvēces vēsturē. 4 karalienes apzīmē četrus gadalaikus – ziemu, vasaru, rudeni un pavasari. 12 cilvēki apzīmē – gada mēnešus un 24 šo cilvēku rokas – stundas diennaktī.



Senie Ēģiptieši ticēja pēcnāves dzīvei. Te attēloti 14 dievi, kuri izlēma vai mirušais dosies uz paradīzi vai elli. Ja 7 no tiem vēlējās cilvēku sūtīt uz elli un 7 uz paradīzi, izšķirošo vārdu teica un lēmumu pieņēma iebalzamēšanas dievs Anubis ar svaru palīdzību, kas bija taisnības simbols senajā Ēģiptē. Ja cilvēkam bija laba sirds, tad to sūtīja uz debesīm pie Ozīrisa, ja nē, tad dievs – pa pusei krokodils pa pusei lauva sūtīja mirušo uz elli.



Kad sieviete vēlējās precēties, tā dāvāja vīrietim lotosa ziedu. Ja viņš ziedu pieņēma, tika slēgta laulība. Senajos papirusa zīmējumos saderinātos attēloja ar vienu apautu kāju. Tie kas nebija precēti - zīmējumos redzami ar basām kājām. Kad tika noslēgta laulība, abas kājas tika apautas.



Ali stāstījums ir ļoti aizraujošs un interesants. Noskaidroju ari daudzas interesantas lietas par mūsdienu arābu dzīvi, to tradīcijām un kāpēc viņiem ir atļauta daudzsievība. Laiks šajā vietā paskrien ātri. Kā noskaidrojām, tad Ali ir studējis vēsturi universitātē – tā ir viņa hobijs un reizē darbs. Ar lielu aizrautību tūristiem tiek stāstīts par seno faraonu dzīvi, dieviem kam viņi ticēja un daudzas citas interesantas lietas.

Video- fotoaparātā fiksētais Ali stāstījums oriģinālā

     [+] [-]

, 2012-01-24 08:49, pirms 12 gadiem
Skaisti tie papirusa zīmējumi. Interesanti kādās krāsas viņi izmanto to tapšanai?

     [+] [-]

, 2012-01-24 09:44, pirms 12 gadiem
smieklīgs viņš izklausās