Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā pareizais loģistikas modelis var palīdzēt efektīvi attīstīt biznesu?

Redakcija
Redakcija

Pareizi vadīti loģistikas procesi nodrošina ātru, drošu un efektīvu preču kustību no viena punkta uz otru, tas savukārt palīdz veiksmīgi izpildīt saistības un radīt labākus apstākļus konkurētspējas priekšrocībām un biznesa attīstībai. Neskatoties uz to, piegādes ķēde pati par sevi nevar sniegt priekšrocības vai vērtību, ja tā nav efektīvi organizēta. Uzņēmumi, kas meklē vispiemērotākos loģistikas procesu vadības modeļus, arvien vairāk izvēlas 3PL loģistikas pakalpojumus. Kas tas ir 3PL loģistika, kādi ir ieguvumi un ar ko tas atšķiras no citiem modeļiem?

No preces paņemšanas līdz piegādei

Precīza un efektīva loģistika ir ļoti svarīgs faktors veiksmīgam tirdzniecības biznesam. Tie tieši nosaka biznesa rezultātus un prasa parūpēties par vairākām jomām: kravu pārvadāšanu, preču uzglabāšanu, krājumu pārvaldību, iespējams, arī preču iesaiņošanu vai citām lietām. Ja nolemjat to visu darīt paša spēkiem, jums var būt nepieciešama viena vai vairākas noliktavas, lai nodrošinātu pareizus uzglabāšanas apstākļus, piemēram, uzturētu pareizo temperatūru. Tas var būt nepieciešams, pārvadājot un uzglabājot specifiskus, ātri bojājošos pārtikas produktus vai zāles un kosmētiku. Nepieciešams arī kvalificēts personāls, un tie, kas vēlas maksimālu efektivitāti, neiztiks bez īpašām noliktavas vadības sistēmām un tehniskās palīdzības. Neatkarīgi no pieredzes, neatkarīga loģistikas vadība biznesam bieži rada jautājumu – vai šāds modelis joprojām ir efektīvs un finansiāli dzīvotspējīgs?

Atbilde uz šādu jautājumu var būt loģistikas modelis, kas jau vairākus gadus mūsu valstī gūst arvien lielāku popularitāti – trešās puses loģistika, saīsināti saukta arī par 3PL. Tā nodrošina iepriekš saskaņotus loģistikas pakalpojumus starp preču pircēju (saņēmēju) un pārdevēju (piegādātāju). Tādējādi uzņēmums daļu vai visu piegādes ķēdes pārvaldības procesu nodod ārpakalpojumā loģistikas uzņēmumam 3PL, kas uzņēmumam sniedz pakalpojumus, kas nodrošina veiksmīgu un efektīvu pasūtījumu izpildi. Šādi pakalpojumi var būt kravas pārvadāšana, preču izkraušana un pieņemšana, preču šķirošana un uzglabāšana noliktavās. Turklāt 3PL pakalpojumu sniedzēji piedāvā arī pievienotās vērtības pakalpojumus, piemēram, preču marķēšanu un lietošanas instrukciju vai citas drukātas informācijas pievienošanu iepakojumam. Uzņēmumam vairs nav jāatvēl dažādi resursi un laiks savam loģistikas departamentam, jo to pārņem integrētu loģistikas pakalpojumu sniedzējs. Daudzos gadījumos šāds risinājums var ne tikai ievērojami samazināt kopējās loģistikas izmaksas, bet arī nodrošināt ārkārtīgi augstu loģistikas pakalpojumu kvalitāti, ko veic šīs jomas eksperti.

Kā 3PL loģistika var palīdzēt jūsu biznesam?

3PL loģistikas pakalpojumi var būt īpaši piemērots un efektīvs risinājums gan jauniem uzņēmumiem, kas vēlas nostiprināties pārdošanas tirgū, gan lieliem, sarežģītiem piegādes ķēdes uzņēmumiem, kas vēlas vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas tirgū un iegūt konkurences priekšrocības. Sadarbojoties ar 3PL loģistikas pakalpojumu sniedzēju, uzņēmumi var izmantot vairāku galveno resursu, ko tie piedāvā, priekšrocības.

• Strādājot tirdzniecības jomā, ir svarīgi pastāvīgi uzraudzīt tirgus izmaiņas un ātri uz tām reaģēt, optimizējot loģistikas procesus. Eksperti, kas piedāvā 3PL loģistikas pakalpojumus, nepārtraukti uzrauga pārdošanas statistiku un preču krājumu atlikumus un efektīvi pielāgojas izmaiņām, nodrošinot nepieciešamo noliktavas telpu, cilvēkresursus un aprīkojumu. Turklāt šādi uzņēmumi vienlaikus pārvalda vairāku klientu preces, tāpēc tie spēj efektīvi aizpildīt visas noliktavas telpas un izvēlēties optimālāko transportēšanas risinājumu, ļaujot saviem klientiem ietaupīt naudu.

• Vēl viena trešās puses loģistikas priekšrocība ir profesionāls personāls ar plašu pieredzi. Loģistikas speciālistu daudzu gadu profesionālā pieredze neapšaubāmi ir noderīga visos apstākļos, taču tas ir īpaši svarīgi, ja nolemjat ienākt jaunā tirgū, taču neesat pārliecināts, kā to izdarīt pietiekami ātri, droši un efektīvi. 3PL loģistikas speciālistu pieredze un zināšanas palīdzēs jums izvairīties no kļūdām, kas saistītas ar loģistiku, un ļaus jums iegūt konkurences priekšrocības, tiklīdz kā uzsāksiet darbību jaunā valstī.

• Lēmumu par loģistikas procesu vadības uzticēšanu kā ārpakalpojumu no 3PL speciālistiem bieži nosaka vairāki citi svarīgi iemesli. Viens no tiem ir viedā piegādes ķēdes vadības sistēma un maksimāla resursu optimizācija. Vēl viens bieži minēts iemesls ir elastība un spēja pielāgoties uzņēmuma individuālajām vajadzībām un uzņēmējdarbības jomai. Treškārt, izmaksu un laika efektivitāte, citiem vārdiem sakot, finansiālie ieguvumi. Loģistikas procesu ārpakalpojumu no profesionāļiem izmantošana ietaupa vērtīgo laiku, ko uzņēmums var tērēt sava biznesa attīstībai, stratēģisku jautājumu risināšanai, produktu izstrādei vai saziņai ar klientiem.

Atsevišķi pakalpojumi, kas palīdzēs optimizēt loģistikas procesu

Lai pielāgotos dažādām biznesa vajadzībām, 3PL loģistikas speciālisti uzņēmumiem piedāvā visaptverošu pakalpojumu izvēli, kas ietver galveno loģistikas procesu pārvaldību (preču saņemšanu, noliktavas pakalpojumu un preču transportēšanu). Nepieciešamos pakalpojumus var izvēlēties arī atsevišķi, piemēram, preču marķēšanu, iesaiņošanu, piedāvājumu sakārtošanu, dokumentu sagatavošanu un pārvaldību, preču ilgtermiņa vai īstermiņa uzglabāšanu noliktavās. 3PL loģistikas pakalpojumu klāsts ir atkarīgs no uzņēmuma pieredzes un kompetences, tāpēc, izvēloties savam uzņēmējdarbības veidam piemērotāko partneri, ir svarīgi to labi iepazīt un rūpīgi izvērtēt, vai dotais partneris patiešām spēj apmierināt jūsu biznesa vajadzības.

Kad esat atradis īsto partneri savam biznesam, 3PL pakalpojumu sniedzējs var kļūt par ārkārtīgi vērtīgu jūsu biznesa daļu, veicot pašas svarīgākās vai pat visas nepieciešamās loģistikas funkcijas.