Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā ātri atbrīvoties no stresa darbavietā

Stress, kas bieži mūs skar darbavietā, var radīt ļoti nopietnas sekas,- līdz pat ilgstošai depresijai,- tāpēc ļoti svarīgi ir iemācīties tikt ar to galā. Šeit atrodami daži ieteikumi, kā to izdarīt ātri un efektīvi; tā, lai tas netraucētu darba procesam.

Tātad, ja darba procesā jūtat, ka jūs sāk pārņemt stress- sāk parādīties kaitinošs satraukums, trauksmes sajūta un paaugstinās asinsspiediens, neļaujiet šīm sajūtām attīstīties; sāciet uzreiz darboties.

Pirmais, kas jāizdara,- jāpārtrauc uz brīdi darbs un jāatpūšas, pretējā gadījumā jūs riskējat sasniegt savu emociju kritisko punktu un rezultāts var būt neprognozējams.

Pauzes laikā centieties nedomāt par iemesliem, kas izsaukuši stresu; nedomājiet par darbu vispār. Labāk padomājiet par to, kāda šobrīd izskatās jūsu sejas izteiksme un "aizvāciet" no tās dusmu un saspringuma pēdas. Pārslēdzieties uz kādu citu darbības veidu, piemēram, pagrauziet riekstus. Tajos ir daudz barojošu vielu, B un E vitamīni, kā arī antioksidanti, kas palīdz vieglāk pārvarēt negatīvās emocijas. Varat izdzert tasi zaļās tējas; tā palīdzēs noņemt saspringumu.

Ja jūs "grauž" vainas apziņa par novārtā atstāto darbu, tad ziniet, ka zinātnieki izpētījuši- nelieli pārtraukumi (pauzes) darba procesā palīdz paaugstināt darba produktivitāti.

Tāpēc pilnīgi pamatoti, varētu pat teikt- lietas labā, varat mierīgi uztaisīt sev dažas10- 15 minūšu ilgas pauzes darba dienas laikā.

Otrkārt, padomājiet par elpošanu. Cilvēka elpošana ir ļoti cieši saistīta ar viņa emocionālo stāvokli. Katram noskaņojumam raksturīgs cits elpas ritms. Tā, piemēram, kad cilvēks ir satraukts, viņš elpo virspusēji un bieži, savukārt, kad mierīgs- viņa elpa ir dziļa un lēna. Tāpēc, lai organismam palīdzētu pārvarēt stresu, jānomierina elpošana.

Sāciet kontrolēt elpošanas procesu, ņemot vērā faktu, ka ieelpa vienmēr uzbudina, bet izelpa- nomierina. Tāpēc jāelpo attiecībā 1:2 (uz viens- ieelpa, uz viens, divi- izelpa). Elpojot šādi vismaz desmit minūtes (vēlams, sēžot ar taisnu muguru un aizvērtām acīm), jūs sajutīsiet atslābumu un pamazām jutīsieties krietni mierīgāks.

Treškārt, noderēs nelielas zināšanas par akupunktūru. Akupunktūras vēsture skaitāma jau vairāk kā trīs tūkstošos gadu. Ķīniešu speciālisti sasprindzinājuma mazināšanai iesaka masēt ausu ļipiņas, jo tajās atrodas svarīgas refleksogēnās zonas, kurās koncentrējas milzīgs akupunktūras punktu skaits.

Vispirms sasildiet plaukstas, saberzējot tās vienu pret otru, pēc tam ar rādāmā un vidējā pirkstu galiem masējiet abas ausis ar apļveida kustībām ne mazāk kā minūti. Šis vienkāršais vingrinājums ļoti labi palīdz ne tikai noņemt stresu, bet arī atbrīvoties no galvassāpēm.

Ceturtkārt, palīdzēs fiziskie vingrinājumi. Jebkura fiziska aktivitāte ir viens no labākajiem stresa mazināšanas veidiem. Mēģiniet atrast darba vietā kādu klusu stūrīti, kur netraucēti varat izpildīt nelielu vingrinājumu kompleksu. Visvienkāršākās kustības- roku izvicināšana, kāju izpurināšana, daži pietupieni- tas viss palīdzēs uz brīdi novērsties no darba, izlocīt ķermeni un noskaņoties uz pozitīvā viļņa.

Taču, ja vingrinājumiem kategoriski nav atrodama vieta, bet psiholoģiski traucēt kolēģus ar savu vicināšanos nevēlaties, tad vismaz kā nākas izstaipieties, izdariet dažas apļveida kustības ar galvu, izkustiniet roku pirkstus un tamlīdzīgi.

Iespējams, jums jau ir kādi savi paņēmieni tikšanai galā ar stresu, kurus veiksmīgi pielietojat darba vietā- gabaliņš šokolādes, nomierinoša mūzika vai kāda pasjansa likšana datorā. Šajā lietā visi līdzekļi labi, kas palīdz nomierināties, jo nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, ka nervozitāte, saspringums un nemiers kļūtu par jūsu pierasto dzīves ritmu.