Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Ieteikumi sievietēm, lai iegūtu augstāku atalgojumu

Redakcija
Redakcija

Paylab, kas Latvijā darbojas kā CV-Online pārvaldītā algu informācijas datubāze Algas.lv, veicis pētījumu, lai noskaidrotu sieviešu un vīriešu atalgojuma situāciju darba tirgū. Pēc pētījuma datiem secināts, ka sievietes Centrālajā un Austrumeiropā pelna vidēji par 2% līdz 11% mazāk kā vīrieši, strādājot tādā pašā amatā. Salīdzinot iegūtos datus starp Baltijas valstīm, Igaunijā šī atšķirība ir 11%, Lietuvā – 10%, bet Latvijā – 8%. Savukārt pētot vidējo vīriešu un sieviešu ikmēneša atalgojumu, tika secināts, ka atšķirības ir vēl būtiskākas – sievietes kopumā pelna par 9% līdz 24% mazāk kā vīrieši. Latvijā vidējā atalgojuma atšķirība pēc dzimumiem ir 20%.

Šīs atalgojuma atšķirības daudzos gadījumos ir iespējams novērst, piemēram, sievietēm esot uzstājīgākām un pašpārliecinātākām, runājot ar savu darba devēju par atalgojumu. Sievietes galvenokārt izdara darbu kvalitatīvi un pēc labākās sirdsapziņas, neuzskatot par nepieciešamību regulāri pārskatīt savu atalgojuma līmeni. Lai arī pateicības vārdi pēc labi un kārtīgi izdarīta darba ir spēcīga motivācija, tomēr tie neatstāj nekādu ietekmi uz atalgojuma apmēru. Esam sagatavojuši dažus ieteikumus, kā sievietes varētu iegūt augstāku atalgojumu.

1. Izpētiet un ziniet savu darba tirgus vērtību!
Darba tirgū visam ir sava vērtība. Vislabākais veids, kā šo vērtību noteikt, ir salīdzināt savu algu atalgojuma portālos, tajā skaitā algas.lv. Tāpat informāciju par atalgojumu var sniegt personāla atlases aģentūras vai atlases speciālisti.

2. Izvērtējiet savus ienākumus salīdzinot ar ieguldījumu!
Ikviens jauns darbinieks stiprina uzņēmumu un sniedz tam savu pievienoto vērtību. Ņemiet to vērā un rūpīgi izrēķiniet, ko jūs sniedzat uzņēmumam un kā, izmantojot savu pieredzi un prasmes, jūs palīdzat uzņēmumam sasniegt mērķus. Atalgojums ir savstarpēja vienošanās, un jūs esat uzņēmuma ieguldījums. Ja uzņēmums piedāvā jums darbu, tas nozīmē, ka jūs esat vislabākā iespējamā kandidāte šim amatam. Apzinieties savas stiprās un vājās puses.

3. Rūpīgi izvēlieties darba piedāvājumus!
Atalgojums dažādās darbavietās var atšķirties atkarībā no uzņēmuma pārstāvētā biznesa sektora, reģiona un uzņēmuma lieluma un pārvaldes veida. Piemēram, tādi amati kā grāmatvede, biroja vadītāja vai mārketinga speciāliste tāpat kā citi specializētie amati parasti ir labāk atalgoti tādos biznesa sektoros kā IT, finanses, farmācija, telekomunikācijas utt. Vairāk par atalgojumu Latvijā dažādās amatu kategorijās, biznesa sektoros un reģionos iespējams iepazīties cv.lv

4. Neatklājiet savu iepriekšējo atalgojumu savam darba devējam!
Darba intervijas laikā neatklājiet savu iepriekšējo/pašreizējo atalgojumu. Miniet, ka jūs uzskatāt, ka tas nav būtiski, jo šo atalgojumu saņēmāt citā amatā/darbavietā/situācijā utt. Sava līdzšinējā atalgojuma atklāšana personālvadības speciālistiem jums nav izdevīga, jo tas var tikt izmantots turpmākajās pārrunās un, iespējams, neatspoguļo piedāvātās amata vietas pašreizējo vērtību tirgū.

5. Pārrunājiet atalgojumu!
Daudzas sievietes jūtas neērti, runājot par atalgojumu un to izceļot darba pārrunās, baidās no negatīvās reakcijas. Tomēr der atcerēties, ka tieši jūs varat ietekmēt, kādu atalgojumu turpmāk saņemsiet. Atalgojums ir ļoti būtiska pārrunu daļa, no kuras nevajag baidīties, pat ja tās šķiet ne visai patīkamas minūtes darba pārrunu laikā. Atcerieties, ka vīrieši izmanto pārrunu iespējas daudz biežāk un labāk.

6. Sagatavojiet aprēķinu jau iepriekš!
Skaidri formulējiet sev zemāko pieņemamo atalgojuma piedāvājumu, kā arī nosakiet vēlamo summu, pie kuras jūs jutīsieties novērtēta, apmierināta un gatava strādāt par visiem 100%. Arī jūsu potenciālais darba devējs ir noteicis sev atalgojuma koridoru katram amatam, tāpēc mēģiniet rast abpusēji pieņemamu kompromisu. Centieties iegūt augstāko iespējamo pamata vai fiksēto atalgojumu, neskaitot papildus labumus atalgojumam. Likumā noteiktie nodokļi (sociālais un IIN) tiks atskaitīti no šī atalgojuma, un tiem ir tieša ietekme uz jūsu sociālajiem pabalstiem un nākotnes pensiju.

7. Lūdziet atbilstošu amata nosaukumu!
Uzmanīgi pārskatiet savu darba aprakstu un lūdziet mainīt savu amata nosaukumu uz atbilstošāku, ja jūs uzskatāt, ka tas nepieciešams. Ja jums jau ir vairāku gadu pieredze šajā amatā, lūdziet amata nosaukumam pievienot vārdu "vecākā/ galvenā". Ņemiet vērā, ka nākotnē šis ieraksts jūsu CV var palīdzēt jums jauna darba meklējumos. Rīkojieties līdzīgi arī gadījumos, ja darba devējs turpina jums uzlikt jaunus pienākumus. Neviens nevēlas atbildīgāku darbu bez līdzvērtīgas atlīdzības.