Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Latvijā atklāta E-prasmju nedēļa

Redakcija
Redakcija

Zaķusalā, Rīgas radio un televīzijas tornī, svinīgi tika atklāta gadskārtējā E-prasmju nedēļa. Šogad E-prasmju nedēļas prioritātes ir digitālā drošība un digitālās prasmes nodarbinātībai un uzņēmējdarbībai, kas saistītas ar 2015. gadā pieņemto Eiropas Savienības (ES) vienotā digitālā tirgus stratēģiju.

Šis ir septītais gads, kad E-prasmju nedēļa notiek Latvijā, kļūstot par neatņemamu marta tradīciju. Latvija visus šos gadus bijusi aktīvākā e-prasmju nedēļas organizētāja Eiropā. Iepriekšējo gadu laikā e-prasmju nedēļas norisē iesaistījās vairāk kā 180 000 dalībnieku un notikuši vairāk kā 4500 dažādu pasākumu.

E-prasmju nedēļa tika atklāta ar Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa apsveikumu, uzsverot E-prasmju nedēļas nozīmi sabiedrības izglītošanā: “Patiess prieks, ka 2010. gadā Eiropas Komisijas (EK) iedibinātā E-prasmju nedēļa ir kļuvusi par būtisku un izvērstu kampaņu, kas palīdz mūsu valsts iedzīvotājiem apgūt pilnveidot savas e-prasmes, kā arī veicina vairāk izmantot mūsdienu tehnoloģijas ikdienā. Kas ir jauns šodien – būs novecojis jau rīt vai parīt. Tādēļ inovāciju un tehnoloģiju attīstības sīvajā konkurences cīņā Latvijai ir jābūt ne tikai līdzvērtīgai, bet pārākai pār citām pasaules valstīm. Tādi projekti kā E-prasmju nedēļa uzrunā un iedvesmo iedzīvotājus, uzņēmējus, kā arī valsts sektorā strādājošos apgūt, attīstīt un savā ikdienas darbā pielietot e-prasmes, ļaujot ietaupīt gan laiku, gan audzēt produktivitāti.”

Atklāšanas laikā notika augsta līmeņa politisku diskusiju “Digitālās prasmes Latvijas attīstībai un izaugsmei”, kur piedalījās vides un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa, satiksmes ministrs Uldis Augulis, “RIX Technologies” valdes priekšsēdētāja Eva Butāne, “Microsoft Latvija” vadītājs Ēriks Eglītis, izglītības un zinātnes ministra biroja vadītājs Andis Geižāns, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Viena no nedēļas prioritātēm ir digitālās prasmes uzņēmējiem. “Mazie un mikro uzņēmumi (MMU) veido apmēram 95% no visiem uzņēmumiem Eiropā. Statistika rāda, ka šie uzņēmumi daudz retāk nekā lielie izmanto digitālās tehnoloģijas, un to darbiniekiem ir zemāks digitālo prasmju līmeni, tāpēc viens no lielākajiem izaicinājumiem ir panākt uzņēmumu, īpaši mazo, vidējo un mikro uzņēmumu digitalizāciju. Gan LIKTA, gan nozares uzņēmumi visu gadu apmāca ne tikai sabiedrību, bet tieši uzņēmumus un to darbiniekus, tieši jo digitālais vienotais tirgus paver nozīmīgas iespējas Latvijas IKT nozares un valsts ekonomikas kopējai attīstībai,” stāsta LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

"Esmu gandarīts, ka E-prasmju nedēļa Latvijā ir kļuvusi jau par tradīciju un šogad tā notiek septīto gadu pēc kārtas!” teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. “E-prasmes šodien ir gandrīz tikpat svarīgas kā savulaik rakstīt un lasītprasme. Lai indivīds varētu piedalīties sabiedriskajos procesos un izmantot savas tiesības, Mūsdienu Eiropa nav iespējama bez digitāli izglītotas sabiedrības, bez uzņēmumiem un pilsoņiem, kas prot izmantot digitālās tehnoloģijas. Veidojot modernu un efektīvu publisko pārvaldi, kā arī e-pakalpojumus un digitālo saturu, veicinām atklātu un demokrātisku valsts pārvaldes, kā arī informācijas sabiedrības attīstību."

“Uzskatu, ka Latvijas uzņēmumu zemais rādītājs digitālo tehnoloģiju integrācijas jomā - esam gandrīz pēdējā 27.vietā ES dalībvalstu vidū, ir jāskata ciešā sakarā ar to, vai uzņēmēji investē jaunu produktu un pakalpojumu attīstībā, vai prot atrast un izmantot digitālās tehnoloģijas. Tāpēc e-prasmju nedēļā mūsu galvenais mērķis ir uzrunāt uzņēmējus un pārliecināt tos par digitālās vides izmantošanas priekšrocībām, par investīciju nozīmīgumu jaunu inovatīvu produktu un pakalpojumu attīstībā, tiešsaistes pārdošanas attīstībā un stiprināšanā,” a/s RIX Technologies valdes locekle Eva Butāne.

"Microsoft tic, ka katram jaunietim jābūt iespējām apgūt datorprasmes, tāpēc turpmākajos trīs gados mēs plānojam globāli investēt 75 miljons dolāru dažādajās filantropijas un izglītības programmās. Eiropas Komisija (turpmāk - EK) apgalvo, ka līdz 2020 IKT nozarē trūks 825 000 profesionāļu. Tāpat EK 2013.gadā ir aprēķinājusi, ja IKT nozarē būtu tik pat nodarbināto sieviešu, kā vīriešu, Eiropas IKP palielinātos par 9 miljardiem eiro. Interesanti, ka Eiropā no 1000 sievietēm, kuras ieguvušas bakalaura grādu, tikai 29% tas ir IKT nozarē (salīdzinājumā ar 95 vīriešiem), un tikai 4 turpina strādāt nozarē. Lai iedrošinātu jaunietes iepazīt IKT nozari un sniegt savu ieguldījumu tās attīstībā, Microsoft globāli un Latvijā organizēs virkni aktivitāšu, t.sk. 30.martā sadarbībā ar Riga TechGirls "Meitenes IKT nozarē" iedvesmas pasākumu Microsoft Latvia birojā," saka Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs.

“Šogad e-prasmju nedēļā liela loma atvēlēta tieši drošības jautājumiem. Līdz šim, mācot e-prasmes, nozare ir vairāk runājusi par bērnu drošību digitālajā vidē, tomēr nereti arī e-aprīkots un e-apmācīts pieaugušais digitālajā vidē vēl arvien nejūtas pārliecināts par sevi . Jo e-prasmīgāki kļūst iedzīvotāji, jo lielāka ir interese tieši par drošības jautājumiem. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji ne tikai apzinās un izmanto digitālās vides iespējas, bet arī vēlās būt atbildīgi un pārliecināti digitālās brīvības lietotāji. Arī nozares ekspertiem ir jāapvienojas, lai skaidrotu, kas ir drošība digitālajā vidē – no tik elementārām patiesībām kā droša PIN koda izveide, līdz pat aizsardzībai un gatavībai kiberuzbrukumiem,” uzsver VAS LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

E-prasmju nedēļas aktivitātēs Latvijā iesaistījušies vairāk nekā 150 partneri: IKT nozares uzņēmumi, ministrijas, pašvaldības, skolas, bibliotēkas un nevalstiskās organizācijas. Kopā plānoti vairāk nekā 700 pasākumi 98 novados un pilsētās visā Latvijā. Lai piedalītos E-prasmju nedēļas aktivitātes un pasākumos, aicinām iepazīties ar E-prasmju nedēļas pasākumu kalendāru. Pasākumus varat meklēt pēc to norises datuma, vietas, novada vai tematikas.

Šogad E-prasmju nedēļa norisinās no 7. marta līdz 12. martam, un to koordinē LIKTA un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Nedēļas galvenie partneri ir “Microsoft Latvija”, LVRTC un “RIX Technologies”. Nedēļas organizēšanā iesaistījušies arī partneri no IKT nozares uzņēmumiem, valsts pārvaldes un nevalstiskā sektora.

E-prasmju nedēļas norise Latvijā ir daļa no Eiropas kampaņu e-Skills for Jobs 2016 un Get Online week 2016 aktivitātēm. Tās mērķis ir veicināt visas sabiedrības diskusiju par digitālo prasmju nozīmi, iepazīstināt ar jaunākajām digitālo prasmju apmācības programmām un rīkiem, kā arī e-pakalpojumiem.