Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


5 neierasti investīciju veidi

Redakcija
Redakcija

Apsverot iespējas, kur ieguldīt savus brīvos naudas līdzekļus, pirmais, kas nāk prātā, ir akcijas, obligācijas vai citi vērtspapīri. Taču investīciju spektrs ir daudz plašāks, un vairāki investīciju veidi nodrošina lielāku ienesīgumu nekā vērtspapīru tirgus. Jāatceras gan, ka savu naudu ir jāiegulda nozarē, kuras tendencēm investīciju veicējs seko līdzi un kuras specifiku izprot,, norāda konferences „Investīciju forums 2015” eksperti.

Lūk, TOP 5 neierasti investīciju veidi, kurus var izvēlēties kā alternatīvu akcijām un vērtspapīriem:

Vīns

Ne velti ir teiciens, ka vīns ar gadiem kļūst labāks. Ja ieguldīsi naudu izcilu vīnu pagrabā, būsi ieguvējs, jo labu vīnu cena ar gadiem celsies. Tā, protams, būs ilgtermiņa investīcija, tāpēc labs veids, kā izveidot uzkrājumus laikam, kad būsi pensijā.

„Priekšrocība, ko sniedz investēšana vīnā ir, ka to neietekmē tādi ārēji faktori kā, piemēram, ekonomikas recesija,” komentē „Nordea” bankas Ieguldījumu nodaļas vadītāja Latvijā Anželika Dobrovoļska.

Mākslas darbi

Mākslas darbi ir viens no aktīviem, kuros vērts ieguldīt, jo to vērtība pieaug. Ņemot vērā, ka cilvēku īpatsvars, kas varētu atļauties iegādāties Pikaso gleznas ir salīdzinoši neliels, investīciju veicēji izvēlas jauno mākslinieku darbus. Tas, protams, ir arī daļēji riskants risinājums, jo nevar zināt, kurš mākslinieks kļūs par nākotnes Monē vai Vincentu van Gogu. Iegādājies mākslas darbu par saprātīgām cenām un rūpējies par to, jo bojāts tas zaudēs lielu daļu vērtības.

Klasiskās automašīnas

Viens no veiksmīgiem investīciju veidiem ir arī retro automašīnas. Jo retāka automašīna, jo augstāka tās cena. Piemēram, var iegādāties 1967. gada automobili „Mustang” par pāris tūkstošiem ASV dolāru vai daudz retāku 1969. gada izlaiduma gada spēkratu „Shelby” par 185 tūkstošiem ASV dolāru, vēsta vietne money.howstuffworks.com.

„Retro automašīnu cenas pēdējos gados ir augušas straujāk nekā akciju cenas. Jāņem vērā, ka automašīnas, kam jau sākotnēji bija augsta cena, sadārdzinās vairāk nekā automašīnas, kuru sākotnējā vērtība bija mazāka. Jo vairāk automobilim ir oriģinālo komplektējošo detaļu, jo tā ir dārgāka. Automašīnas restaurācija un nokrāsošana oriģinālajā krāsā arī vairo tās vērtību,” pauž Dobrovoļska.

Rotaļlietas

Interesanti arī, ka daļa investīciju veicēju izvēlas investēt spēlēs, lellēs un citās rotaļlietās nostalģisku apsvērumu dēļ. Senas rotaļlietas, šķiet, nekad nezaudē savu pievilcību.

Saskaņā ar portāla money.howstuffworks.com datiem, piemēram, spēļu lācītis, kuru 1905. gadā izgatavoja Vācijas kompānija „Margarete Steiff”, pašlaik sasniedzis 10 tūkstošu ASV dolāru vērtību.

Der atcerēties, ka tas, kas ir pieprasīts šodien, var nebūt pieprasīts rītdien. Izmanto savu intuīciju. Izlem, kuras rotaļlietas vēlies iegādāties. Seko līdzi tendencēm. Izpēti cenas senlietu veikalos vai krāmu tirgos. Kad esi atradis rotaļlietu, turi to kastē, lai tā netiktu bojāta, jo tad tai zudīs vērtība. Piedalies izsolēs un pārzini savu tirgu.

Retas grāmatas

„Ja vēlies investēt ilgtermiņā un ir brīva nauda, ko tērēt, retas grāmatas un citi literāri dārgumi var izrādīties ļoti ienesīgi. Piemēram, 2002. gadā Īrijas Nacionālā bibliotēka iegādājās Džeimsa Džoisa grāmatas par 11,7 miljoniem ASV dolāru. Arī mūsdienu autoru grāmatām cena dažkārt var būt augsta. Iegādājies grāmatas, kas šķiet interesantas, un skaties, lai tās būtu labākajā iespējamā stāvoklī,” iesaka Dobrovoļska.

Vislabāk retas grāmatas iegādāties pie grāmatu dīleriem vai izsolēs. Turklāt jāņem vērā, ka prātīgāk ir investēt jaunākā grāmatā, kas ir populāra, nekā vecākā grāmatā, kas nav iecienīta. Turklāt pieprasītas ir grāmatas ar autoru parakstiem un grāmatu pirmizdevumi. Vairāki grāmatu dīleri gūst peļņu, investējot jauno autoru darbos, cerot, ka to vērtība ar laiku pieaugs.

Par ierastākiem investīciju veidiem ikviens interesents varēs uzzināt ceturtdien, 10.decembrī, no plkst. 9:30 līdz 17:30 „Bellevue Park Hotel Riga”, kur norisināsies konference „Investīciju forums 2015”. Tajā tiks runāts par to, kā iespējami gudrāk ieguldīt savu naudu, kā atrast vispiemērotāko investīciju veidu, lai tiktu pareizi samēroti riski un peļņa. Konferenci varēs vērot arī tiešsaistē LMT Straume.

Forumā ekonomikas eksperti spriedīs par to, kā savā labā iespējams izmantot makroekonomiskās prognozes, meklējot veiksmīgāko investīciju reģionu un veidu. Pasākumā tiks pētītas šā brīža tirgus iespējas un vērtēts, kurš no investīciju veidiem ir vislabākais - nekustamais īpašums, investīciju zelts, valūtu tirgi, akcijas vai obligācijas.