Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Eksperti: nākotnes grāmatvedība balstās uz uzskaites automatizāciju un mākoņrisinājumiem

Redakcija
Redakcija

Absolūta procesu automatizācija un mākoņskaitļošana – šie tehnoloģiju risinājumi jau šodien visvairāk ietekmē grāmatvedības biznesu, uzskata “Grāmatvedības foruma 2016” eksperti.

Pēc speciālistu atzinuma, “mākonī” bāzēta un automatizēta grāmatvedības sistēma ļauj darboties efektīvāk un ar mazākām izmaksām, rada iespēju finanšu speciālistiem strādāt no jebkuras vietas un reālā laikā piekļūt visiem apstrādātajiem datiem.

Uzskaites automatizācija – digitālās grāmatvedības pamats

Vissvarīgākā tendence ir pāreja uz e-rēķiniem, proti, rēķinu saņemšana elektroniskā formātā vai arī to digitalizācija pirms iekļaušanas uzskaites sistēmā. Tādējādi veidojas vienota automatizēta darbplūsma, kurā tiek iekļauti visi procesi, rēķini, rīkojumi, pavadzīmes, utt. Rezultātā rēķinu saņemšana aizvietos pasūtījumu apstiprināšanas plūsmu, skaidro tehnoloģiju uzņēmuma “Fitek” padomes loceklis visās trijās Baltijas valstīs Kaurs Loks (Kaur Lohk).

Eksperti uzsver, ka uzskaiti un rēķinu saņemšanu var automatizēt vairākos veidos. Labākais risinājums, protams, ir pilnībā digitāli dokumenti, taču tikpat labi rēķinus var nofotografēt un, izmantojot īpašu lietotni, pārvērst elektroniskā formā.

Vadības konsultāciju uzņēmuma “Civitta” veiktais pētījums Lietuvā, kurā aptaujāti 1860 dažādi uzņēmumi, atklāj, ka 70% ir gatavi izmantot finanšu plūsmu automatizācijas rīkus un 57% ir gatavi par tiem maksāt, saka “Fitek” padomes loceklis.

Publiskajos iepirkumos e-rēķini drīz būs obligāti

Nenoliedzami, uzskaites automatizāciju un pāreju uz elektroniskiem rēķiniem ietekmēs arī Eiropas Savienības direktīva, saskaņā ar kuru no 2018.gada 27.novembra visiem rēķiniem publiskā iepirkuma procedūras jābūt elektroniskā formā.

Šo apstākli kā svarīgu faktoru min arī Loks, norādot, ka Igaunijas publiskajam sektoram vēlākais līdz 2017.gada 27.novembrim ir jāpāriet uz rēķiniem elektroniskā formā. “Tas padarīs valsts un pašvaldību iestāžu darbu ātrāku, efektīvāku un mazāk koruptīvu,” atzīst pieredzējušais tehnoloģiju speciālists.

Mākoņrisinājumi palīdz izveidot darba plūsmu tiešsaistē

Arī “Visma Enterprise” produktu attīstības vadītājs Artūrs Ernštreits uzskata, ka automatizācija turpinās aizstāt visu veidu manuālās darbības, piemēram,rēķinu un maksājumu apriti. Otra tendence, kas tuvākajā laikā neizbēgami ietekmēs grāmatvedību, ir mākoņrisinājumi. Tā, tirgus izpētes kompānijas “Gartner” prognozes liecina, ka 2019.gadā 60% no informācijas tehnoloģiju tēriņiem pasaulē veidos izdevumi mākoņrisinājumiem.

Finanšu uzskaites pārcelšana uz “mākoni” nozīmē ne tikai attālinātu datu glabāšanu, uzsver eksperti. Tas nozīmē arī būtiskas izmaiņas grāmatvežu darba organizēšanā un saturā. Piemēram, grāmatvedis mierīgi var strādāt mājās vai no jebkuras citas vietas, kur ir pieejams drošs interneta pieslēgums. Tā vienmēr un jebkur ir iespēja redzēt faktisko finanšu situāciju un procesus, veidot pārskatus reālajā laikā. Piemēram, aktuālais naudas plūsmas pārskats ir pieejams ar dažiem klikšķiem. Tas ir ļoti, ļoti svarīgi.

Tomēr jāņem vērā, ka daudz jauno risinājumuvēl tikai attīstās, tāpēc drošākšobrīd ir izvēlēties hibrīdrisinājumus, kas apvieno labāko no abām pasaulēm. Piemēram, grāmatvedības uzskaite notiek instalētā programmā, bet darbinieki izmanto tiešsaistes portālu savu algu lapiņu apskatei un komandējumu izdevumu dokumentu ievadīšanai.

Finanšu pārskati reālā laikā un konsultācijas tiešsaistē

“Informācijas tehnoloģiju attīstība ir atvērusi jaunus apvāršņus grāmatvedībai kā profesijai, un grāmatvedis no pasīva “skaitļu apstrādātāja” kļūst par biznesa konsultantu finanšu vadības lietās, risku vadībā un efektivitātes uzlabošanā,” uzskata SEB bankas finanšu direktors Kārlis Danēvičs.

Automatizācija un mākoņrisinājumu izmantošana grāmatvežiem un finanšu konsultantiem ļauj arī pilnā mērā izmantot citas digitālā biznesa iespējas, piemēram, saziņai ar klientiem lietot videokonferences, sociālos tīklus utt. “Grāmatvedības forumā 2016” atzina arī “INTUIT” biznesa attīstības vadītājs Trents Maklarens (Austrālija). Trents ikdienā palīdz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ieviest digitālus finanšu uzskaites risinājumus.

“Grāmatvedības forums 2016” ir veidots kā nozares darba platforma, kurā notiek visplašākās diskusijas par aktualitātēm, attīstību un gaidāmajām izmaiņām.

Konferencē uzstājās gan ārvalstu eksperti, gan Finanšu ministrijas speciālisti, gan nozares profesionāļi. Liela uzmanība konferencē tika pievērsta arī svarīgākajām izmaiņām Grāmatvedības likumā, civiltiesiskajā apdrošināšanā un nodokļu piemērošanā.

Konferenci „Grāmatvedības forums 2016” organizē „BIG event”. Atbalsta: SEB, “Visma”, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācija un “Fitek”.

     [+] [-]

, 2016-12-12 13:21, pirms 7 gadiem
Aizdevums uzņēmumam uz ļoti izdevīgiem noteikumiem, piesakies jau tūlīt un piesaisti naudu! Vairāk info: Finansējuma piesaiste un Aizdevums Uzņēmumam |...