Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Laiks ir nauda! Desmit ieteikumi, kas jāzina par Austrālijas biznesa kultūru

Redakcija
Redakcija

Austrālijā cilvēkiem piemīt atbrīvots dzīves veids, taču lietišķajā vidē viņi ir noteikti un tieši darījumu cilvēki, kas augstu novērtē profesionalitāti un uzticamību. Tādēļ, lai biznesa partneru meklējumi šajā valstī būtu veiksmīgi, ir jāņem vērā vairāki apstākļi.

Tā kā aizvien vairāk Latvijas uzņēmēji tiek mudināti raudzīties Austrālijas un Jaunzēlandes tirgus virzienā, tad būtiski ir saprast, kā pareizāk atvērt tā durvis, lai tās neaizcirstos deguna priekšā! Aicinām ieklausīties ekspertu ieteikumos!

Savā pieredzē par to, kas Latvijas uzņēmējiem jāievēro, sākot biznesu Austrālijā un Jaunzēlandē, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras telpās otrdien, 31.maijā, no plkst.12.00 līdz plkst.14.00 klātienē dalīsies Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē vadītāja Kristīne Saulīte, vairāki Austrālijas izcelsmes latviešu uzņēmēji, kā arī uzņēmēji, kuriem ir pieredze darbā šajos tirgos – Pēteris Stupāns, Edgars un Malda Ceplīši un Vents Druva.

„Latvijā ir vieglāk biznesu uzsākt, taču grūtāk noturēt. Rīgā daudzi vecie klubi ir ciet, bet Austrālijā ir krogi, kuri ģimenei pieder jau trešajā paaudzē. Tajā pat laikā ir grūti iedomāties, ka Austrālijā man šajā vecumā varētu piederēt trīs krogi,” atzīst Austrālijā dzimušais folkkluba „ALA Pagrabs” līdzīpašnieks Krišjānis Putniņš.

KO DARĪT?

1. Esi ļoti punktuāls un visu paveic laikā. Vienmēr.

Kavēšanās ir nepiedodama paviršība un neprofesionalitātes pazīme, tādēļ uz tikšanos noteikti jāierodas sarunātajā laikā vai pat labāk – īsi pirms tam. Tāpat ir rūpīgi jāievēro piegādes un darbu paveikšanas termiņi. Termiņu ievērošana Austrālijā ir svēta.

2. Pirms tikšanās ir nopietni jāgatavojas

„Te biznesā valda uzskats - laiks ir nauda. Tādēļ, dodoties uz tikšanos, ir jābūt informētam par biznesu un cilvēkiem, ar kuriem plānotas sarunas, kā arī jābūt gatavam konkrēti, īsi un kodolīgi pastāstīt par savu ideju,” saka Saulīte.

Tāpat jābūt informētam par citiem spēlētājiem tirgū. Un jau pirms tikšanās ir vēlams nosūtīt iepazīšanās materiālus.

3. Esi gatavs tiešām un konkrētām sarunām

Par austrāliešiem mēdz teikt, ka sarunās viņi ir tieši, atklāti izsaka savas domas un to pašu sagaida no potenciālajiem partneriem. Arī prezentācijās ir vēlams pieturēties pie racionāliem skaitļiem un faktiem, iztiekot bez pārspīlējumiem.

Sarunās nav slēptas darba kārtības, tā ir ātras un bez lielas kaulēšanās. Taču partneriem jābūt gataviem aktīvi piedalīties biznesa līguma izstrādē. „Šāda veida pieeja Austrālijā ir ļoti populāra. Tā ienākusi no Āzijas un Vidusāzijas, kur aktīvi tiek pārrunāti visi darījuma nosacījumi: līgums, cena, utt.,” skaidro Saulīte.

Šīs valsts pazinēji uzsver, ka liela nozīme ir rokasspiedienam tikšanās sākumā, kā arī acu kontaktam tās laikā.

4. Izpildi solīto un panāktās vienošanās

Austrālijā ir kārtība, sistēma, likumi, noteikumi, kurus nevar apiet. Tādēļ bizness ir dārgāks, taču godīgāks, skaidro folkkluba „ALA pagrabs” līdzīpašnieks. Arī profesionālās prasības Austrālijā ir augstākas nekā Latvijā. „Jāņem vērā, ka Austrālijā goda vārds ir goda vārds, rokas spiediens ir rokas spiediens. Salīdzinājumam – Latvijā darījumos ir krietni mazāk uzticības, te var just, ka kapitālisms vēl nav ļoti sens,” atzīst Putniņš.

5.Veido kontaktus un labu reputāciju, tas palīdzēs tikt pie rekomendācijām un atvērs daudzas durvis

Biznesa sadarbības uzsākšanai nav nepieciešamas ilgtermiņa attiecības, taču svarīgas ir personiskās attiecības. Ja cilvēks atstāj labu iespaidu, viņam var uzticēties, tad durvis tiks atvērtas.

Austrālijā ļoti uzmanās ar ieteikšanu un iepazīstināšanu, jo ieteicējs vienmēr prātā patur savu reputāciju. Ieteikti tiek zināmi cilvēki ar labu reputāciju. Pirmo iespaidu veido internetā atrodamās ziņas, tostarp „Linkedin”, „Facebook”, uzņēmuma mājas lapā. Tieši šī iemesla dēļ ir vērts piedalīties Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumos, kur var iepazīties ar daudziem, iespējams, noderīgiem cilvēkiem, atzīst Saulīte.

KO NEDARĪT?

1.Tikšanās laikā mobilo telefonu pat neņem ārā no somas vai kabatas

Tiek uzskatīts, ka mobilais telefons uz galda skaidri apliecina to, ka kaut kas ir svarīgāks par tikšanos, tādēļ ir pieklājīgi to novietot prom no acīm. Ja nu patiešām ir nepieciešamas atbildēt vai gaidi kādu zvanu, tad ir jāatvainojas un jāiziet no telpas.

2. Bez vajadzības nelieto „Aussie” slengu

Kaut arī Austrālijas sabiedrība ir ļoti multikulturāla, atvērta, var pat teikt – neformāla, te tiek ievērotas un uzsvērtas labas valodas zināšanas. Tādēļ vēlams runāt klasiskā un pareizā angļu valodā, izvairoties „spīdēt” ar vietējo slengu.

3. Nepārspīlē ne ar izskatu, ne sevis slavināšanu

Pārāk uzkrītoša savas pārticības demonstrēšana un sevis slavēšana tiek uzskatīta par slikto toni. Piemēram, uzvalki ar platām svītrām esot piemēroti vien korporāciju juristiem, baņķieriem un uzņēmumu direktoriem. Dodoties uz tikšanos, ievēro klasisku lietišķo stilu.

4. Neplāno dārgu dāvanu pasniegšanu

Dārgas dāvanas bieži vien tiek uzskatītas par kukuļiem un tādēļ nav populāras Austrālijas biznesa vidē. Arī biznesa pusdienas vai vakariņas parasti ir ātras, vienkāršas un to mērķis ir vienoties par atsevišķiem sarunu punktiem, nevis „nopirkt” potenciālo partneru labvēlību.

29. un 30.decembrī Austrālijā, Melburnā tiek plānots Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) pirmais reģionālais pasākums ar skatu uz Āzijas un Klusā okeāna reģionu, kurā tiks diskutēts par Latvijas uzņēmēju iespējām darboties Austrālijas, Jaunzēlandes un Āzijas tirgos un par šā reģiona uzņēmēju investīciju iespējām Latvijā.

Pasākuma mērķis ir veicināt praktisku sadarbību ekonomikas jomā starp Austrālijas latviešu kopienu un Latvijas biznesa pārstāvjiem, tādējādi atbalstot mūsu uzņēmēju darbošanos perspektīvajā Klusā okeāna reģiona tirgū un otrādi – veicinot Austrālijas piekļuvi Eiropas austrumu puses tirgiem.

Visi interesenti, kuri vēlas saņemt informāciju par līdzdalības iespējām forumā vai biznesa iespējām šajā reģionā, aicināti pieteikties mājas lapā: wleif.lv .

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums ir Pasaules Brīvo latviešu apvienības sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju attīstīta iniciatīva, kuras mērķis ir Latvijas ekonomiskās izaugsmes veicināšanas nolūkā stiprināt sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē, veicināt zināšanu pārnesi un finanšu kapitāla piesaisti Latvijai. Pirmais šāds forums notika Rīgā 2013. gada vasarā, bet otrais – 2015. gada vasarā, pulcējot vairākus simtus augsta līmeņa uzņēmējus un dažādu nozaru speciālistus no pāri par 25 valstīm.

     [+] [-]

, 2016-09-30 01:33, pirms 8 gadiem
Apnicis bezjēdzīgi strādāt 8-17?
Progresīva loto brokeru platforma, kura piedāvā piedalīties lielajās loterijās, tādās, kā PowerBall Euro Jackpot, EuroMillion utml. Viņu galvenais trumpis, ka viņi pagaidām vienīgie piedāvā tādu fīču, kas saucās sindikāti, jeb pūli, kurā savācas pat 100, 200 cilvēku un par vienādu summu tiek iegādātas teiksim 10000 vai 20000 loterijas biļetes, kā rezultātā mūsu izredzes laimēt būtiski palielinās, protams, jautājums paliek laimesta lielumā ko mēs pēc tam saņemam, bet jāpiekrīt vien ir, šāda riska samazināšanas stratēģija ir sevi pierādījusi vairākkārt, ja palika interesanti, tad ej un uzspēlē loteriju arī tu, piereģistrējoties saņemsi loterijas biļeti par brīvu un piedalīsies pat kruīza izlozē: saite uz loteriju:
Lottolucker

     [+] [-]

, 2016-12-30 12:30, pirms 7 gadiem
Nauda Biznesam no Cityfinances! Piesakies jau tūlit un sāc uzņēmuma attistību! Finansējuma piesaiste un Aizdevums Uzņēmumam |...