Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Vissezonas riepas: vai patiešām drošs, ērts un izdevīgs risinājums arī ziemā?

Redakcija
Redakcija

Vissezonas riepas: vai patiešām drošs, ērts un izdevīgs risinājums arī ziemā?
Foto: Pexels.com


“Kāpēc pirkt gan ziemas, gan vasaras riepu komplektu, ja visu cauru gadu varu izmantot vissezonas riepas?” – šāds jautājums no autobraucēju puses izskan visai bieži. Vissezonas riepu izmantošanai ir gan savi plusi, gan mīnusi – lūkosim noskaidrot, kādi tie ir!

Vissezonas riepu priekšrocības

Vissezonas riepas ir iecienījuši ļoti daudzi autovadītāji, un tam ir divi būtiski iemesli.

*Ērta ekspluatācija

Izmantojot atsevišķu ziemas un vasaras riepu komplektu, tev ne vien divas reizes gadā jāplāno riepu nomaiņa, bet arī jāparūpējas par otra riepu komplekta uzglabāšanu – tam nepieciešama ne vien vieta, bet arī piemēroti apstākļi. Izmantojot vissezonas riepas, šādas problēmas atkrīt;

*Ietaupījums (atsevišķos gadījumos)

Ja ar automašīnu pārvietojies salīdzinoši nedaudz, viens riepu komplekts vismaz īstermiņā ļauj ietaupīt, jo nav nepieciešams iegādāties divus riepu komplektus, kā arī nav divas reizes gadā jāmaksā par riepu maiņu un balansēšanu (un uzglabāšanu, ja pašam nav piemērotu telpu). Vērā gan jāņem fakts, ka vissezonas riepas vasaras periodā ievērojami ātrāk dilst, līdz ar to gadījumos, kad braukt sanāk daudz, ilgtermiņā pat maksāsi vairāk.

Vissezonas riepu trūkumi

Foto: Pexels.com

Lai gan varētu šķist, ka pieminētās priekšrocības ir ļoti labs iemesls, lai iegādātos vissezonas riepu komplektu, jārēķinās, ka tām ir arī vairāki mīnusi, kas var spēlēt būtisku lomu:

nav domātas, lai pārvietotos ļoti aukstā laikā un izaicinošos laikapstākļos – vissezonas riepas galvenokārt ir paredzētas izmantošanai valstīs, kurās ziemas ir salīdzinoši siltas un bez biezas sniega kārtas un ledus uz ceļiem. Šī iemesla dēļ Latvijā vissezonas riepas iesaka izmantot vien tad, ja ziemas periodā pārvietojies pa labi tīrītiem ceļiem un šosejām (galvenokārt – pilsētas ietvaros);

ātrāka dilšana siltos laikapstākļos – vissezonas riepas ir izgatavotas no mīkstākas gumijas, lai tās būtu piemērotas izmantošanai arī ziemā, taču vasarā mīkstāks gumijas sastāvs nozīmē ātrāku dilšanu.

Minēto iemeslu dēļ riepas, kas paredzētas visām sezonām, iesaka izmantot cilvēkiem, kuri ar automašīnu pārvietojas salīdzinoši maz un ziemā, kā jau minējām, lielākoties brauc pa ceļiem, kurus nesedz sniega un ledus kārta.

Atceries – vissezonas riepām ir īpaši apzīmējumi!

Foto: Pexels.com

Ja esi nolēmis, ka arī tavam transportlīdzeklim piemērotākais risinājums būtu ziemas riepu komplekts, ir svarīgi saprast, kā atpazīt šādas riepas. Vissezonas riepām ir šādi apzīmējumi: AW, 4S un All Season, kas attiecīgi nozīmē All Weather jeb visi laikapstākļi; 4 Seasons jeb četras sezonas; visas sezonas. Veikalu plauktos iespējams redzēt arī riepas ar M+S jeb Mud + Snow (dubļi un sniegs) apzīmējumu, un nereti arī tās tiek uzskatītas par vissezonas riepām. Taču šāds apzīmējums nozīmē vien to, ka riepas paredzētas braukšanai pa dubļiem un sniegu, taču tās nekvalificējas kā vissezonas riepas!

Ko varam secināt? Vissezonas riepām ir gan būtiskas priekšrocības, gan trūkumi, tāpēc katram pašam jāsaprot, vai šādu riepu iegāde un izmantošana ir piemērota konkrētajai situācijai. Bet varbūt tavā rīcībā vēl ir iepriekšējais ziemas vai vissezonas riepu komplekts, ko grasies izmantot arī šogad? Šādā gadījumā ir svarīgi saprast, vai riepas vēl ir izmantojamas, un šādu informāciju vari atrast Vivus.lv blogā!