Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Es pats savas cirsmas cenas noteicējs!

Redakcija
Redakcija

Cirsmu pārdošana – tā ir augošu koku pārdošana jeb atļauja kādam citam nocirst jūsu mežā augošus kokus un tālāk tos izmantot pēc saviem ieskatiem. Sludinājumos gan internetā, gan reģionālajā presē redzams, ka pērk cirsmas daudzi, bet kā meža īpašnieks var būt drošs, ka cirsmas cena, ko viņam piedāvā kāda firma, patiešām ir izdevīga?

Uzņēmums MRS Vidzeme, kas nodarbojas gan ar mežu pirkšanu, gan ar cirsmu pirkšanu jau gandrīz trīsdesmit gadu, iesaka, kā rīkoties, lai cirsmas pārdošana būtu abpusēji izdevīgs process kā pircējam, tā pārdevējam.

• Jāsāk ar meža dastošanu jeb meža vērtēšanu. Nepaļaujieties uz datiem, kas atrodami jūsu meža inventerizācijas papīros! Inventerizācija tiek veikta “uz aci”, nereti tajā pat koku sugas nav uzrādītās precīzi, bet, ja īpašnieks pārdod cirsmu, tad viņa paša interesēs ir zināt precīzi sava meža sastāvu un vērtību!

• Esiet uzmanīgi ar firmām, kas bez maksas piedāvā jūsu meža novērtēšanu. Šādu pakalpojumu jūs varat izmantot tīri intereses pēc, lai pārbaudītu uzņēmuma godīgumu, taču, lai pārliecinātos, ka cirsmu pārdodat par iespējami labāko cenu, labāk dastošanu uzticēt neatkarīgam profesionālim. Tas, protams, neattiecas uz gadījumiem, kad jums jau ir savs uzticams sadarbības partneris, kuram uzticaties, lai gan arī šādās situācijās nevajag zaudēt modrību – varbūt kādā brīdī ir vērts izmēģināt, ko jums piedāvā citi uzņēmumi, kas pērk cirsmas?

• Cirsmu cena nav lieta, kas ir stabila un kā akmenī iecirsta – tā tiek noteikta, vadoties pēc vairākiem kritērijiem, tāpēc cirsmas pārdošanas gadījumā visprātīgāk ir uzzināt pēc iespējas vairāk piedāvājumu no potenciālajiem pircējiem. Jūs varat sazināties ar firmām, kas piedāvā cirsmu pirkšanu, bet paralēli varat ievietot arī sludinājumu, ka pārdodat cirsmu, un lai firmas sazinās ar jums. Ja vien nauda par cirsmu nav akūti nepieciešama, varat ar šo procesu nesteigties, nogaidot vislabāko reālo piedāvājumu – augošu koku pārdošana tādā ziņā ir pateicīga, jo, piemēram, pārdodot gatavus kokmateriālus, ilgi gaidīt nav ieteicams, taču cirsmai gan nekas slikts nenotiks. Tāpēc esiet prātīgs – cirsmu cenas patiešām mēdz būtiski atšķirties, nav jēgas steigties ar pirmo cirsmu pirkšanas piedāvājumu.

• Esiet uzmanīgi ar formulējumiem līgumā, un vispār – nepieļaujiet nekādu darbu uzsākšanu, kamēr līgums nav parakstīts un nauda nav jūsu kontā! Diemžēl krāpnieku netrūkst, bet gudram saimniekam krāpnieks neko nodarīt nespēj.