Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā pasargāt savu maciņu no nepatīkamiem pārsteigumiem?

Redakcija
Redakcija

Ir grūti iedomāties ko ļaunāku par situāciju, kad tu cītīgi centies dzīvot, vadoties pēc sava budžeta plāna, taču pēkšņi notiek kas negaidīts, un parādās papildus izdevumi. Tev šķiet, ka tu esi atbildīga, visu pārdomā, bet te pēkšņi mašīnai jāmaina bremzes, un jāliek lietā bankas karte. Un, kad tu jau biji atmaksājusi visus kredītus, atkal nonāc atpakaļ iepriekšējā stadijā. Un tā tas turpinās – šķiet, ka tu esi iestrēgusi vāveres ritenī, no kura nevar izkļūt. Vai tas vispār ir iespējams? Jā, laicīgi domājot par to, kā novirzīt līdzekļus neplānotiem izdevumiem.

Izvairies no situācijām, kas var izbojāt tavu budžeta plānu
Par laimi, neplānotu izmaksu plānošana ir pavisam vienkārša. Ir divi izdevumu veidi – tie, kurus tu vari paredzēt un tie, kuri rodas pēkšņi. Tām izmaksām, kuras ir regulāras un paredzamas, tu vari veidot gada budžetu. Savukārt, lai jebkurā mirklī tu būtu gatava situācijām, kad būs nepieciešami papildu līdzekļi, ir vērts sākt veidot uzkrājumus.
Jā, piekrītu, tā nav pati aizraujošākā nodarbe dzīvē, taču šādu ietaupījumu veidošana kalpos kā stabils pamatakmens tava nākotnes budžeta plānošanā, turklāt tas darbosies ilgtermiņā.

Ņem vērā to, ka neplānoti izdevumi eksistē
Katru gadu mēs pērkam Ziemassvētku dāvanas, dzimšanas dienas dāvanas, ejam ciemos pie draugiem, radiem utt. Tāpat ir citi izdevumi, kuri, lai arī neregulāri, parādās mūsu ikdienā. Pamēģini atsaukt atmiņā pagājušo gadu, un pieraksti tās situācijas, kurās visbiežāk tev radās papildus izmaksas, lai ar tām rēķinātos arī šogad.

Izveido budžetu gadam
Ir labi, ka esi izveidojusi mēneša budžetu. Tas ir pats vieglākais uzdevums, kuru iesaka izpildīt tiem, kas tikai sāk mācīties plānot savas finanses. Sākumā tu vari veidot plānu pat nedēļai, pakāpeniski pagarinot laiku. Taču ne visas izmaksas ir iespējams iekļaut nedēļas vai mēneša griezumā. Veidojot gada budžetu, tu redzēsi, kuros mēnešos tev gaidāmi lielāki izdevumi, un laicīgi tiem varēsi sagatavoties.

Taču, kas varētu būt tās lietas, kuras grūti ieplānot, taču jāņem vērā? Sniegšu dažus piemērus. Tās var būt ar bērniem saistītās izmaksas – apģērbs, apavi, dzimšanas dienas, skolas piederumi, sporta inventārs, dalība pulciņos, dāvanas svētkos, ekskursijas. Ar māju saistītās neregulārās izmaksas – īpašuma nodoklis, apdrošināšana, remonts, iekārtu, mēbeļu u.c. lietu iegāde. Ar auto saistītās izmaksas arī var būt neregulāras, piemēram, eļļas maiņa, nodokļi, uzturēšana, riepu nomaiņa, tehniskā apskate, remonts utt. Tāpat arī viena no biežāk pazīstamākajām jomā, kurā rodas neplānoti izdevumi, ir veselība – zāļu receptes, ārstu apmeklējumi, brilles vai lēcas, grūtniecība utt. Papildus tam jāpadomā arī par kāzu apmeklēšanu, dāvanām dažādos notikumos, saslimušu mājdzīvnieku un tā uzturēšanu kopumā, kā arī sporta zāles apmeklēšana utt.

Pielieto savu gada budžetu realitātē
Brīdī, kad esi noskaidrojusi, kāds būs tavs budžets gada griezumā, ieteicams pievērsties katram mēnesim atsevišķi. Neaizmirsti iekļaut arī kredītus un citas saistības, jo tās ir ļoti svarīga daļa no tava budžeta. Papildus tam, izvērtē, vai un kā būtu iespējams sākt veidot iekrājumus, ja tu vēl to neesi sākusi darīt. Ja šķiet, ka pagaidām nav iespējams atlicināt papildus līdzekļus šim mērķim, iespējams, tev ir jāpārskata savu izmaksu saraksts, pievēršot uzmanību tām jomām, kurās izdevumus varētu samazināt, piemēram, izklaidei, ceļošanai, apģērbiem utt.

Kā ieplānot neparedzamo?
Budžeta plāns gadam ir ļoti laba ideja, taču, kad notiek, kad neplānota saslimšana tev neļauj doties uz darbu vienu vai divas nedēļas? Vai arī tava uzticamā mašīna pēkšņi saplīst, un remonts izmaksā vairāk nekā plānots? Diemžēl, mēs neesam gaišreģi, tādēļ nākotni paredzēt nevaram. Tādēļ ir jāsaprot, ka vienmēr var gadīties izmaksas, kuras mēs negaidīsim. Tieši šī iemesla dēļ tev ir nepieciešami iekrājumi!

Iedomājies, ka iekrājumi darbojas kā tavs drošības spilvens, kurš neļauj nonākt bezizejas situācijā, kad notiek kas neplānots. Šis noteikti ir prātīgāks variants, kā sagatavoties nākotnei. Protams, mūsdienās ir pieejama arī otra alternatīva – kredīti, taču šajā gadījumā ir jābūt pārliecinātiem, ka aizdevumu varēsit atmaksāt.

Iekrājumi un noguldījumi cilvēkus ir pasargājuši no neplānotām izmaksām jau daudzus gadus. Šī metode ir pārbaudīta, un tā strādā. Jautājums ir, vai tu spēj savu budžetu saplānot tā, lai katru mēnesi varētu atvēlēt noteiktu summu, kuru novirzīt krāšanai?

Krāt var dažādi – izmanto bankas kontu, īpašu krājkontu, lādīti mājās, vai pat veco, labo metodi ar krāšanu zeķē, ja tev tā šķiet ērtāka. Galvenais ir fakts, ka tu domā par nākotni.

Ja tev līdz šim nav ienākusi prātā doma par iekrājumu veidošanu, ir pēdējais laiks to sākt darīt. Padomā, ja tu līdz šim esi mēģinājusi iekļūt no apburtā loka, atmaksājot vienu neplānotu rēķinu, nonākot pie nākamā, tavā dzīvē nepieciešams kaut ko mainīt. Un, iespējams, šis ir tas solis, kas tev palīdzēs doties pareizajā virzienā.

Gaidot neparedzamo
Ja rūpīgi sekosi iepriekš minētajiem padomiem un veidosi mēneša, kā arī gada budžetu, iekļaujot iekrājumus neplānotām situācijām, mēs ticam, ka tev vairs nevajadzēs dzīvot no algas līdz algai! Un, tici man, kad pirmo reizi izbaudīsi to sajūtu, tu sapratīsi, cik nozīmīga ir budžeta plānošana. Kad tavi izdevumi un ienākumi tiek stingri kontrolēti, tu pilnībā pārvaldi savu dzīvi, un zini, ko vari un nevari atļauties. Tad arī neplānotas situācijas nespēj tevi izsist no līdzsvara. Lai veicas!