Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Ieteikumi rudens lapu savākšanai

Redakcija
Redakcija

Ikviens priecājas par krāšņu rudeni. Krāsu virpulis, kādā pārvēršas koku lapotnes, iedvesmo un priecē gan bērnus, gan pieaugušos. Tomēr, domājot par zelta rudeni, parasti aizmirstam, ka lapas drīz vien būs zemē un būs jāsavāc. Daudzi dārzu īpašnieki, visticamāk ,ir domājuši, ka vieglāk būtu lapas atstāt zemē, bet sekojiet šiem ieteikumiem un rudens lapu savākšana kļūs mazāk nogurdinoša.

Izvēlieties pareizos rīkus lapu savākšanai

Rudens lapu savākšanu viennozīmīgi atvieglos pareizi izvēlēti rīki. Pirmkārt, iegādājieties lapu grābšanai piemērotu grābekli. Ieteicams izvēlēties vieglu grābekli ar pietiekami garu rokturi, lai, grābjot lapas, Jums nav jāpieliecas. Īpaši ērti ir grābekļi, kuriem ir pielāgojams platums, tādējādi varēsiet sagrābt lapas arī šaurākās vietās, piemēram, starp puķu dobēm.

Ja jāsakopj liela platība un esiet gatavi investēt šī darba atvieglošanā, piemērotākais rīks būs lapu pūtējs. Lapu putējs rudens lapu savākšanu padarīs vairāk par pastaigu.

Cita alternatīva lapu savākšanai ir to pārvēršana mulčā. Parasti mulča sagatavošanai tiek izmantots zaru smalcinātājs un to biežāk veido tieši no koka zariem. Taču arī sasmalcinātas nokaltušas koku lapas izveidos mulču. Izmantojiet zāles pļāvēju un sasmalciniet koku lapas, lai tās kļūtu par mēslojumu zālājam. Jāuzsver, ka šāds risinājums būs efektīvs tikai tad, ja Jūsu dārzā nav daudz koku.

Pārāk biezs lapu slānis ne tikai nespēs uzsūkties augsnē, bet var izjaukt augsnes skābuma līmeni. Nokaltušās lapās ir liels oglekļa daudzums, kas ir divas līdz trīs reizes augstāks nekā augsnē, līdz ar to trūdošās lapas piesaistīts augsnē esošo slāpekli un noplicinās augsni.

Izvēlieties īsto laiku

Protams, lielā mērā brīdis, kurā varēsiet savākt rudens lapas atkarīgs no Jūsu ikdienas gaitām un grafika. Visērtāk ir sagaidīt brīdi, kad koki atbrīvojušies no visām lapām, lai dārzs nav jāgrābj vairākkārtīgi. Ja tiks izmantots lapu pūtējs, iespējams, darbu varēsiet paveikt vienā dienā, bet, ja tomēr grābsiet lapas ar grābekli, ieteicams nepārpūlēties un kasīt lapas pa laikam.

Jāpievērš uzmanība arī laikapstākļiem, jo slapjas, salijušas lapas savākt būs daudz grūtāk, savukārt stiprs vējš savāktās lapas atkārtoti izdzenās.

Savākšanas stratēģijas

Katrs dārzs ir citādāks, tāpēc jāatrod individuāli piemērota pieeja savējam. Lai atvieglotu savu darbu, ieteicams kasīt lapas virzienā uz komposta kaudzi vai tvertni, kurā lapas tiks ievietotas. Savukārt, ja lapu savākšana notiek vējainā dienā, sekojiet vēja virzienam!

Izvairieties no visu lapu sagrābšanas vienā lielā kaudzē, jo to būs grūti pārvietot. Tā vietā izmantojiet plēvi, uz kuras sakasīt nelielu kaudzi, ko uzreiz var aiznest vai aizvilkt uz kompostu vai atkritumiem.

Ja lapu savākšanai izmantojat grābekli, atceraties, ka lapu grābšana ir fiziska aktivitāte un nepārpūlējieties. Ņemiet regulārus pārtraukumus un grābiet lapas pareizā stājā. Neliecieties, bet kustiniet kājas. Laiku pa laikam samainiet rokas, lai ļautu strādāt abām ķermeņa pusēm, un atcerieties - ceļot lapu kaudzes, izmantojiet kājas, nevis muguru.

Izplānojiet, ko darīsiet ar lapām

Protams, tas, ko darīsiet ar lapām, ir lielā mērā atkarīgs no tā, cik liels dārzs Jums ir un cik daudz koku tajā zaudē lapas. Ja Jums ir vieta, tad lapas var ievietot kompostā. Tomēr, ja lapu ir daudz vairāk, nekā Jums nepieciešams kompostam, pārbaudiet, kādi noteikumi ir Jūsu pilsētas pārvaldei. Iespējams pilsēta nodrošina lapu izvešanu privātmāju teritorijās, Jums tikai atliek tās savākt!

Ja Jums šim rudens darbam vajadzīgs lapu pūtējs, zaru smalcinātājs vai kāda cits palīgrīks, ieskatieties interneta veikala 220.lv piedāvājumā, kur atradīsiet labākos instrumentus lapu savākšanai un citiem dārza darbiem.