Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Kā izvairīties no brīdinājuma lampiņu iedegšanās auto panelī?

Redakcija
Redakcija

Ikviena automašīna prasa rūpes. Nav svarīgi vai tā ir pilnībā jauna, vai jau lietota, visām automašīnām nepieciešama apkope. Tomēr pieredze rāda, ka diezgan liela daļa automašīnu īpašnieku pārāk maz pievērš uzmanību savam spēkratam.

Protams, kad sāk jau auto panelī iedegties brīdinājuma lampiņas, tad gan automašīna tiek vesta uz servisu. Tomēr, ja brīdinājuma lampiņas jau iedegušās, problēmas var būt jau diezgan lielas. Lai izvairītos no tām un nevajadzētu atstāt auto servisā lielu naudas summu, ir svarīgi regulāri sekot līdzi sava spēkrata tehniskajam stāvoklim.
Raksta turpinājumā būs noderīga informācija, kā izvairīties no brīdinājuma lampiņu iedegšanās auto panelī.

Brīdinājuma signāli
Automašīnām, kas ir diezgan modernas, var būt pat 70 dažādas auto paneļa lampiņas. Tās ziņo par bojājumiem vai kļūdām, kā arī nepieciešamību mainīt kādu rezerves daļu. Mūsdienās attīstoties tehnoloģijām, arī brīdinājuma lampiņu kļūst vairāk, tāpēc ne vienmēr var saprast, ko katra lampiņa nozīmē. Tomēr ir viens paņēmiens, kā saprast, cik nopietna ir problēma, par ko signalizē konkrētā lampiņa – jāvēro, kādā krāsā tā ir iedegusies.

Sarkanas krāsas lampiņa
Ja pamani, ka Tavas automašīnas panelī ir iedegusies sarkanas krāsas lampiņa, tad tas nozīmē, ka ir radies kāds bīstams bojājums. Lai pasargātu gan sevi, gan citus cilvēkus, redzot šādu paziņojumu, nevajadzētu turpināt ceļu. Šādā situācijā ieteicams apstāties ceļa malā un atrast veidu, kā auto pēc iespējas ātrāk nogādāt servisā.

Oranžas krāsas lampiņa
Šādas krāsas lampiņa signalizē par bojājumiem, ar kuriem vēl drīkst turpināt braukšanu. Lielākoties šādas krāsas lampiņas signalizē par kādas rezerves daļas nolietojumu. Tāpēc jāņem vērā, ka jau laikus vajadzētu ieplānot servisa apmeklējumu, kamēr konkrētā detaļa nav pilnībā saplīsusi.

Baltas, zaļas vai kādas citas krāsas lampiņa
Šādu krāsu lampiņas nesignalizē par kādu bojājumu, bet kalpo kā informatīvs signāls. Piemēram, ja brauc ar ieslēgtām tālajām gaismām, tad panelī parādās tumši zilas krāsas lampiņa, savukārt, ja brauc ar kuīza kontroli, tad panelī būs redzama baltas krāsas lampiņa.

Regulāra automašīnas apskate
Vienīgais veids, kā izvairīties no brīdinājuma lampiņu iedegšanās auto panelī, ir regulāra automašīnas apskate. Ir lietas, ko ikkatrs autovadītājs var pārbaudīt, nedodoties uz servisu, piemēram, tehniskos šķidrumus.

Tehnisko šķidrumu pārbaude
Nepieciešams reguāri pārbaudīt motoreļļas līmeni. Tikai jāatcerās, ka tas jādara, kad automašīnai nav ieslēgts motors, kā arī tad, kad auto stāv uz līdzenas vietas. Pretājā gadījumā nevarēs notiekt precīzu eļļas līmeni. Ja līmenis nav normas robežās, tad autovadītājs paša spēkiem to var papildināt.

Vasaras laikā svarīgi pārbaudīt motora dzesēšanas šķidruma līmeni. Iespējams, ka esi redzējis pāris auto, kas pārkarsuši stāv ceļa malā. Lai nekas tāds neatgadītos ar Tavu auto, nepieciešams sekot līdzi arī šim šķidruma līmenim. Tāpat paša spēkiem var pārbaudīt bremžu šķidruma līmeni. Vēl vasaras laikā ļoti svarīgs ir tīrs vējstikls, jo vasarā apkārt ir daudz kukaiņu, kas paliek uz vējstikla. Pirms doties ceļā nepieciešams pārbaudīt, vai ir pietiekami daudz logu mazgājamā škidruma.

Par nepietiekamu tehnisko šķidrumu līmeni auto panelī noteikti iedegsies brīdinājuma lampiņa. Varētu teikt, ka nepieļaut šo lampiņu iedegšanos ir diezgan vienkārši, un to var izdarīt pašu spēkiem.

Vēl paša spēkiem noteikti var sekot līdzi auto apgaismes ierīcēm. Arī atsevišķas rezerves daļas var apsekot, neapmeklējot servisu. Īsāk sakot, lai nepieļautu, ka panelī iedegas brīdinājuma lampiņas, jābūt atbildīgam automašīnas īpašniekam un pašam regulāri jāapseko savs spēkrats. Ja pašam sagādā grūtības noteikt auto tehnisko stāvokli, droši var doties uz servisu, kur to izdarīs meistari.