Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Kādas jaunas bīstamas tendences mūsdienās parādījušās attiecībās?

Redakcija
Redakcija

Iepazīšanās portālu, mesendžeru un paziņojumu par ziņas izlasīšanu laikmetā mēs arvien vairāk sastopamies ar savstarpēju nesaprašanos. Lai izšķirtos vai paņemtu pauzi attiecībās, vairs nav jāaizcērt aiz sevis durvis vai “jāpaciemojas pie vecmāmiņas laukos”. Pietiek ignorēt ziņojumu. Kādas bīstamas tendences attiecībās šobrīd parādījušās?

Koučs, personīgais un pāru konsultants no Hamburgas, vairāku grāmatu par attiecībām un emocionālo atkarību autors Ēriks Hermans paskaidro jauno tendenču būtību un to, kā šādās situācijās izturēties.

Rēgošanās (angļu – ghosting, ghost – rēgs, spoks)

Viens no partneriem neko nepaskaidrojot pēkšņi pārtrauc komunicēšanu, pazūd kā spoks, kā rēgs. Ignorē mēģinājumus aprunāties un noskaidrot iemeslus. Ziņojumi var būt atzīmēti kā izlasīti, bet atbildes netiek sniegtas. Tas var notikt pat tad, kad jūsu attiecības jau sāka pārtapt par nopietnu pieķeršanos.

“Ko es izdarīju nepareizi? Kāda ir mana vaina? ”Jautājumu sarakstu sev var turpināt bezgalīgi. Ikviens, kurš kļuvis par tādu spoku, ir gļēvulis, apgalvo Ēriks Hermans, pretējā gadījumā viņš būtu atklāti pateicis, ka nav laimīgs attiecībās, vai ka atradis citu, vai paskaidrojis, ka viņam ir grūts periods, un vajadzīga pauze. Jebkurš skaidrojums būtu problēmas risinājums. Bet viņš to nespēj. Viņa stratēģija ir aizbēgt.

Kā reaģēt? Tev jāatceras, ka ne pie kā neesi vainīgs. Neprāto, kādi “nopietni šķēršļi” neļāva viņam atrast veidu, kā sazināties. Kad mums vajag, mēs ejam cauri sienām. Bet viņš vai viņa to nedarīja. “Spokam” ir savi psiholoģiski procesi un iekšējie konflikti. Netērē laiku un enerģiju, gaidot no viņa atbildi. Mēģini ātri atgūties pēc nepatīkama incidenta un koncentrēties uz tiem, kuri izrāda nopietnu interesi.

Angļu - mosting (most – visvairāk, ļoti)

Rēgošanās paveids. Īpatnība – iesākumā partneris burtiski dievina savu izredzēto, izrāda uzmanību, bārsta komplimentus un atzīstas mīlestībā gandrīz jau pirmajā randiņā. Tam vajadzētu darīt piesardzīgu – tu saproti, ka nopietnām jūtām vajadzīgs laiks un dažu dienu laikā tās noteikti neradīsies. Bet tu esi tā noilgojies pēc komplimentiem un dievināšanas!

Kad esi emocionāli pilnībā iesaistījies attiecībās un gandrīz simtprocentīgi pārliecināts, ka saticis mūža mīlestību, tu saņem triecienu. Tavs "iemīļotais" pēkšņi pazūd, zvani un ziņas tiek ignorētas, tikšanās atceltas.

Kā reaģēt? Nonācis tādu toksisko attiecību epicentrā, vari uz ilgu laiku zaudēt ticību partnera patiesumam. Visi komplimenti šķitīs uzspēlēti. Paturi prātā: ne katrs vīrietis vai sieviete šādi rīkojas. Svarīgi iepazīstoties ātri atpazīt šos cilvēkus un izvairīties no viņiem. Pirmais signāls ir pārāk bagātīgā un neadekvātā komplimentu straume un runas par laulībām, lieliem nākotnes plāniem un mīlestību uz visu dzīvi. Redzi? Sarkanā gaisma jau iedegās!

Angļu - hyping (hype – maldināšana, apmānīt)

Īpatnība - šādās attiecībās tu esi mierinājuma balva, starpposma stacija. Partneris tāpat apber ar komplimentiem, kaļ grandiozus kopīgus plānus. Viņš ir glaimots, ka tu uzķeries uz viņa ēsmas, aizrautīgi saki paldies. Bet viņš zina, ka tava sajūsma ir tikai viņa dopings. Tā viņš paaugstina savu pašnovērtējumu.

Bieži vien tā rīkojas indivīdi, kuriem ir nosliece uz narcismu. Viņi mīl nevis tevi, bet tavu mīlestību pret viņiem. Jo ātrāk tu aizraujies, jo viņiem interesantāk un azartiskāk. Izbaudījuši uzvaras garšu, viņi, tāpat kā pirmajos divos veidos, pamet tevi, paziņojot, ka nav gatavi nopietnām attiecībām.

Kā reaģēt? Cietušais paliek ar sajūtu, ka ticis izmantots. Ēriks Hermans iesaka biežāk "testēt realitāti" - salīdzināt vārdus ar darbiem un ieslēgt kritisko domāšanu. Uzdod jautājumus: kā tu to darīsit, kā tad tiks sakārtota mūsu dzīve? Bieži vien, sarunā nonākot pie detaļām un konkrētām darbībām, “stāstnieks” nevar atbildēt neko konkrētu, izņemot “es tev zvaigznes no debesīm nonesīšu”. Ieklausies intuīcijā - tā bieži vien dod signālus, bet tā negribas tiem ticēt!

Riņķošana (angļu – orbiting)

Pārsteidzoši, bet rēgi var atgriezties. Viņi var “apdomāties”, izlemt, ka ir pārsteigušies. Viņiem pēkšņi patīk tava ziņa vai fotoattēls vai viņš uzraksta īsu komentāru, tā parādot – es tepat vien esmu. Dažreiz tā būs ļoti sena fotogrāfija un tu būsi patīkami pārsteigts: viņam taču vajadzēja pacensties, lai atrastu to manā profilā. Varbūt es joprojām neesmu viņam vienaldzīgs? Vai arī atstājiet īsu komentāru, parādot jums: es esmu šeit.

Taču nosaukums runā pats par sevi: viņi mūs notur orbītā. Mēs nelidojam garām kā komēta šim dīvainajam personāžam. Viņš mūs tur tādā attālumā, ka esam viņa redzeslokā un par to zinām. Parasti viņi neveido tiešu kontaktu - īsziņās, pa tālruni un vēl jo vairāk personīgi satiekoties.

Kā reaģēt? Tu nesaproti, kas notiek - ja mēs izšķīrāmies bez paskaidrojumiem un es viņam nederēju, kāpēc viņš atgādina par sevi? Vienkāršākais un drošākais, ko var darīt, ir nobloķēt “orbītu” visos sociālajos tīklos. Tikai tad viņš sapratīs, ka esi brīvs/-a no viņa.

Rezervists (angļu – benching)

Partneris tur tevi uz rezervistu soliņa. Laiku pa laikam viņš sūta ziņojumus, var uzaicināt uz tasi kafijas. Tu redzi viņa ieinteresētību, viņš ir burvīgs, pieklājīgs, pēc visām pazīmēm tu viņam patīc, bet nākamo soli nevari sagaidīt.

Dažkārt tāda saziņa neatstāj virtuālo telpu. Viņš var sarakstīties (un visai atklāti) ar tevi nedēļām ilgi un nepiedāvā tikties. Partneris nav pārliecināts, ka esi labākais, ko viņš jebkad sastapis. Jāpietur tevi tuvumā nopietni neaizraujoties – ja nu pēkšņi satiks kāds ideālāku.

Kā reaģēt? Nevienam nepatīk cepties uz lēnas uguns. Tu nesaproti, kas par lietu. Cik ilgi jāgaida? Atklātība, godīgums, patiesa tuvība un nevis fantāzijas par to - tas ir tas, ko sagaidām no attiecībām. Saziņa, kas to nesniedz, ir neauglīgs zieds. Vai esi gatavs atklāti pateikt, ka nevēlies sēdēt uz rezervistu soliņa?

Barot ar maizes drupačām (angliski – breadcrumbing)

Iepazīstoties tiešsaistē, tā ir diezgan izplatīta parādība. Tipiskas drupačas ir īsi komentāri fotoattēliem, spontānas īsziņas, piemēram, “Tikko iedomājos par tevi”, vai neskaitāmi “patīk” un emociju zīmes, kas tiek ievietoti atkal un atkal. Un tā tas var ilgt nedēļas un mēnešus. Un tālāk? Nekas. Bieži vien šādiem “barotājiem” jau ir attiecībās reālajā dzīvē, varbūt viņi nav ar tām apmierināti, bet nevēlas kaut ko mainīt vai arī nespēj izlemt. Drošā viedtālruņa vidē viņi paaugstina savu pašnovērtējumu.

Kā reaģēt? Izbeigt šīs attiecības - no tām nekas nesanāks. Tā jau sākotnēji bija spēle vienos vārtos.