Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Piecu bērnu māmiņa lūdz palīdzību jaunākā dēla ārstēšanai

Redakcija
Redakcija

Šī kuplā ģimene dzīvo Suntažos, 70 km no Rīgas. Zaigai ir divas meitas un trīs dēli. Pašam jaunākajam - četrgadīgajam Andrejam - ir nepieciešams nopietns terapijas kurss. Tuvākajiem piecpadsmit mēnešiem nepieciešami 3600 eiro. Valsts ārstēšanos neapmaksā, bet ģimenei šādas naudas nav. “Mana vienīga iespēja ir vērsties pēc palīdzības pie atsaucīgiem cilvēkiem”, saka māmiņa.

Kā palīdzēt?

Lai palīdzētu Zaigai apmaksāt Andreja ārstēšanu, aicinām ziedot, zvanot pa tālruni 9 000 63 84 (1, 42 eiro par zvanu)
Pārskaitīt jebkuru summu var arī uz labdarības fonda BeOpen oficiālo mērķziedojumu kontu:
Labdarības fonds BeOpen
Reģ.Nr. 50008218201
Konta Nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Mērķis: Zaļā lampa, palīdzība Andrejam Gafijčukam

Zaiga ar vīru Juri dara visu iespējamo, lai dāvātu sirds siltumu un uzmanību visiem saviem pieciem bērniem un sirmajai vecmāmiņai, kas dzīvo kopā ar viņiem sērijveida četristabu dzīvoklī. Juris strādā mēbeļu ražotnē, ņem papildu maiņas un virsstundas, bet Zaiga visu savu laiku un pūles velta Andrejam - viņa nevar atstāt dēlēnu vienu ne uz mirkli.

Problēmas sākās, kad Andrejam bija gadiņš – puisēns ne par ko negribēja celties kājās un ļoti ilgi nevarēja sākt staigāt. Ārsti atklāja viņam mitohondriālo miopātiju, kas izpaužas kā muskuļu vājums, muskuļu tonusa pazemināšanās un fizisko slodžu nepanesība. Kad Andrejs trīs gadu vecumā beidzot sāka staigāt, tie bija svētki visai ģimenei. Šobrīd puisēns vēl joprojām ir neveikls un izjūt problēmas ar līdzsvara noturēšanu, tāpēc pa kāpnēm viņš var iet tikai ar māmiņas atbalstu.

Līdztekus miopātijai ārsti diagnosticēja Andrejam autismu. Puisēns nerunā, un tā ir māmiņas lielākā sāpe. Saprast viņa domu gājienu ir ļoti grūti. Zēns nespēj pateikt, ko viņš grib un kas viņam sāp. Neraugoties uz to, Andrejs ir ļoti apķērīgs un uzcītīgs mazulis. Zaiga ir pārliecināta, ka dēlēns spēj izdarīt daudz vairāk, nekā varētu šķist pirmajā brīdī. Andrejam ir nepieciešama regulāra kompleksa terapija, kuras apmaksai māmiņa lūdz sabiedrības palīdzību. Viens speciālista apmeklējums maksā 30 eiro. Terapija ir vajadzīga divas reizes nedēļā. Tas nozīmē, ka katru mēnesi ģimenei ir jāatlicina ārstiem no 240 līdz 290 eiro (ja mēnesī ir piecas nedēļas) plus ceļa izmaksas no Suntažiem uz Rīgu. Zaiga, lai izvadātu dēliņu uz nodarbībām (šobrīd audiologopēds un fizioterapija) ir spiesta īrēt vienistabas dzīvoklīti Rīgā, kur arī aiziet daļa no ģimenes budžeta līdzekļiem. Vadīt auto Zaiga neprot. Viņas sapnis ir iziet kursus un iegūt autovadītāja apliecību. Taču pagaidām tas ir nereāli.

Uz ģimeni, kas audzina bērnu-invalīdu, gulstas ne tikai medicīniskas, bet arī finansiālas un sociālpsiholoģiskas problēmas. Bet, ja tā ir daudzbērnu ģimene, kurā aug pieci bērni, atbildības un pienākumu nastu ir grūti pat iztēloties. Zaigai ir 35 gadi. Vecākajai meitiņai Elizabetei - 15. Viņa ir galvenais māmiņas palīgs. Šogad Elizabete ir izlēmusi iestāties tehnikumā, lai apgūtu vizāžista un manikīra meistara profesiju, lai varētu sākt strādāt un palīdzēt ģimenei. Adrianam ir 14 gadi, bet Kristapam - 7. Vasarā puikas cenšas palīdzēt vecākiem dārza darbos. Andreja mīlulei Alisei septembrī paliks 10 gadi. Visvecākais un cienījamākais ģimenes loceklis ir vecmāmiņa Elza (91.) Agrāk viņa palīdzēja Zaigai mājas solī, taču tagad viņai pašai ir vajadzīga palīdzība un atbalsts.

Šajā ģimenē astoņas reizes gadā svin dzimšanas dienas un astoņas reizes - vārda dienas. Ziemassvētkos zem eglītes vienmēr ir vesela kaudze kastīšu un dāvanu maisiņu - visi ir sarūpējuši viens otram pārsteigumus. “Mēs ar vīru nolēmām netērēt naudu dāvanām viens otram – labāk lai šī naudiņa paliek ģimenes budžetā, bērniem visu laiku kaut kas ir vajadzīgs,” stāsta Zaiga. “Kristaps šogad iet pirmajā klasē (Kristapiņam arī nepieciešamas audiologopēda konsultācijas), tagad mums jau ir veseli trīs skolnieki. Elizabetei tehnikumam arī daudz kas nepieciešams. Plus mums vēl ir kredīta maksājumi par dzīvokli. Grozies kā gribi, naudu Andreja ārstēšanai atlicināt nav iespējams”.
Lai pabarotu savu kuplo komandu, Zaiga gatavo ēdienu 10 litru katlā. Vienai ēdienreizei aiziet 3-4 kilogrami kartupeļu. Par laimi, Zaigai ir pieredze - viņa ir strādājusi bērnudārzā par pavāra palīgu un jau no bērnības ir palīdzējusi savai mammai virtuvē.

Ļoti grūti bija, kad pandēmijas laikā bērni mācījās attālināti – katram bija savs tiešsaistes stundu grafiks, bet pēc tam vēl bija jāpārbauda mājasdarbi...

Zaiga nevar atļauties krist izmisumā, raudāt vai iegrimt depresijā. Ar Andreja slimību un invaliditāti viņa ir samierinājusies, pieņēmusi situāciju, lai dzīvotu tālāk un saglabātu ģimenē mīlestības gaisotni.

Vēl šajā ģimenē ir lieliska tradīcija - uz katru dzimšanas dienu cept mājas torti. Pēc izglītības Zaiga ir konditore, taču darboties profesijā ir sanācis neilgi - starplaikos starp grūtniecībām Zaiga strādāja maizes ceptuvē. Savukārt pēdējos četrus gadus pēc Andreja piedzimšanas viņas ikdiena sastāv no nepārtrauktām rūpēm par bērnu un ārstu apmeklējumiem. Zaigai ir biezs bloknots, kurā viņa pieraksta visas darāmās lietas - ārstus, receptes, medicīniskos norīkojumus, vecāku sapulces, veicamos pirkumus …

Bet tortes ir viņas svētku vaļasprieks. Procesā parasti piedalās visa ģimene - tā ir kopīga radošā nodarbe. Īpaši bērniem patīk dekorēt gatavo kūku, savukārt svinīgākais mirklis ir, kad māmiņa ar krēmu rotā torti ar jubilāra vārdu un gadu skaitli. Zaiga glabā visu savu kūku bildes, tās viņai kalpo kā silto atmiņas mirkļu kalendārs. Nesen, sveicot vecmāmiņu dzimšanas dienā, Juris savām rokām izremontēja viņas istabu. Vecmāmiņa bija laimīga.
Valsts mēroga jautājums

Šobrīd Latvijā nav sistemātiska, organizēta, valsts finansēta atbalsta bērniem ar autiskā spektra traucējumiem, tāpēc šie bērni ir pilnībā atkarīgi no ģimenes finansiālajām iespējām un labdarības organizāciju palīdzības. Par šo problēmu jau vairākus gadus skaļi runā gan Bērnu slimnīcas fonds, gan virkne vecāku organizāciju. 2021. gada sākumā iniciatīva “Par valsts apmaksātu pakalpojumu ieviešanu bērniem ar autiskā spektra traucējumiem” portālā manabalss.lv divu nedēļu laikā savāca 12 000 balsu. Šāds sabiedrības atbalsts liecina par to, ka problēma ir ļoti sasāpējusi. Jebkura iniciatīva, kas atbilst Saeimas noteiktajiem juridiskajiem kritērijiem un kuru parakstījuši vismaz 10 000 iedzīvotāju, tiek nosūtīta izskatīšanai Saeimā. Taču 2022. gada budžetā šim mērķim atkal netika paredzēts ne centa. Visi bērnu-autistu vecāki burtiski ar asarām acīs runā par to, cik bezpalīdzīgi viņi ir šajā situācijā. Vecāki ļoti cer, ka, veidojot nākamā gada budžetu, valdība tomēr padomās par viņu īpašajiem bērniem. Ir pierādīts, ka, saņemot atbilstošu atbalstu, šādi bērni ir apmācāmi, spējīgi pabeigt skolu, iegūt izglītību un strādāt.

Bet šobrīd māmiņai Zaigai un viņas četrgadīgajam mazulim Andrejam ir ļoti nepieciešama mūsu palīdzība ABA terapijas apmaksai. Tuvākajiem piecpadsmit mēnešiem nepieciešami 3600 eiro.

Oficiālais mērķziedojumu konts:
Labdarības fonds BeOpen
Reģ. nr. 50008218201
Konta nr. LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Mērķis: Zaļā lampa, palīdzība Andrejam Gafijčukam
No ziedotajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.