Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

25 interesanti fakti par delfīniem- fantastiskākajiem šīs zemes iemītniekiem

Redakcija
Redakcija

Delfīni ir pārsteidzošas radības, kas ļoti līdzinās cilvēkam. Viņi, tāpat kā mēs, elpo ar plaušu palīdzību, viņiem ir četrkambaru sirds un gandrīz tāds pats smadzeņu svars. Gan delfīni, gan cilvēki ir siltasiņu būtnes, un pat izmēri mums ir līdzīgi- garumā delfīni ir no 1,5 līdz 2 metriem. Tulkojumā no grieķu valodas delfīns nozīmē- brālis. Un tik tiešām- viņi ir draudzīgi, labsirdīgi un izpalīdzīgi, tā it kā tiešām būtu mūsu radinieki.

1. Delfīni dzīvo baros, kr visi bara pārstāvji ir saistīti savā starpā ar radniecīgām saitēm. viņi viens otru atbalsta un palīdz. Delfīni nekad nemēdz būt ļauni un naidīgi. Viņi ir mīlestības un visa labā iemiesojums.

2. Delfīniem, tāpat kā cilvēkiem, ir plašs emociju diapazons, tai skaitā laba humora izjūta.

3. Delfīnu vidējais ātrums, ar kādu tie pārvietojas, ir 5-12 km stundā. Ātrākie šīs sugas pārstāvji spēj sasniegt pat 32 km/h.

4. Ļoti interesants un pārsteidzošs fakts, kas atklāts tikai nesen- delfīniem ir vārdi, pēc kuriem tie viens otru atšķir. Pie kam vārds mazajam delfīnam tiek dots uzreiz ppēc tā piedzimšanas.

5. Delfīnu saruna nav tikai noteikti signāli, tā ir īsta, saturīga valoda, līdzīgi, kā tas ir cilvēkiem. Pie kam delfīni izmanto arī žestu valodu.

6. Sarežģītu dzmedību gadījumā viena delfīnu mātīte palīdz otrai. Pārējie delfīni atrodas turpt netālu un rūpējas par aizsradzību un drošību.

7. Delfīni atpazīst sevi spogulī.

8. Senie grieķi delfīnus dēvēja par "svētajām zivīm". Par delfīna nogalināšanu pienācās nāvessods.

9. Arī senajiem romiešiem delfīni bija svēti. Viņi uzkatīja, ka ar delfīna palidzību pēc nāves iespējams nokļūt no šīs pasaules citā- labākā.

10. Delfīni elpo ar plaušu palīdzību. viņiem nav žaunu. Zem ūdens bez elpas viņi spēj pavadīt 7- 15 minūtes.

11. Tikai 1 ēdamkarote ūdens, nokļūstot delfīna plaušās, spēj viņu nogalināt. Tajā pat laikā cilvēkam, lai noslīktu, nepieciešamas 2 ēdamkarotes ūdens plaušās.

12. Delfīnu mazuļi ēšanas laikā aiztur elpu. Tādējādi viņu plaušās neieklūst ūdens.

13. Gan mazie, gan pieaugušie delfīni labprāt kontaktējas ar cilvēkiem un visādi cenšas mums palīdzēt. Sevišķi viņiem patīk mazie cilvēkbērni.

14. Delfīni guļ ļoti neparasti. Kamēr viena smadzeņu puslode atpūšas, otra ir nomodā un seko normālai orgānu darbībai, kā arī drošībai . Pirmajā savas dzīves mēnesī delfīni vispār neguļ.

15. Delfīni redz ne tikai ar acīm, bet arī ar eholokācijas palīdzību, kas darbojas līdzīgi radaram.

16. Delfīni, tāpat kā cilvēki, atšķir skābu, sāļu, saldu un rūgtu garšas.

17. Dabā tikai divas radības izbauda tuvību patīkamo sajūtu dēļ- tie ir cilvēki un delfīni.

18. Delfīni nespēj redzēt un sajust zveju tīklus un šī iemesla dēļ katru gadu iet bojā milzum daudz šo brīnišķīgo radījumu.

19. Delfīna smadzenes ir nedaudz apjomīgākas (vidēji 1,7 kg) un smagākas par cilvēka (1,4 kg) smadzenēm.

20. Delfīniem ir ļoti augsts sāpju slieksnis. Pat iegūstot nopietnus savainojumus, viņi turpina spēlēties un būt jautri.

21. Delfīniem ļoti ātri sadzīst pat lieli ieveainojumi, neatstājot rētas.

22. Delfīniem ir ļoti laba imūnsistēma un noturība pret slimībām. Viņi praktiski neslimo.

23. Pateicoties īpašiem magnētiskajiem kristāliem viņu smadzenēs, delfīni jūt Zemes magnētisko lauku un, pateicoties šai spējai, bez grūtībām orientējas okeāna plašumos.

24. Delfīni jau no liela attāluma spēj sajust elektroimpulsus, ko sūta citas dzīvas būtnes. Šo īpašību viņi izmanto arī barības meklēšanai.

25. Absolūti unikāla delfīnu spēja ir- ieskatīties cilvēka iekšienē, tieši tāpat kā to dara ultraskaņas ierīce. Piemēram, viņi ļoti ātri spēj noteikt, ka sieviete ir stāvoklī. Un šis fakts delfīnus sevišķi sajūsmina.

Delfīni ir tiešām fantastiskas un neparastas būtnes, kas, ņemot vērā viņu pārsteidzošās spējas, ļoti atšķiras no citām dzīvām radībām uz zemes.

Cilvēkam kontaktēšanās ar delfīnu ir sevišķi labvēlīga un palīdz daudzos saslimšanu gadījumos. Peldēšana kopā ar tiem stiprina imunitāti, atbrīvo no hronoskām sāpēm un pat attīsta runas spejas maziem bērniem.