Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:106, Did:0, useCase: 3

Alus degustācijas rezultāti šokē dalībniekus

Redakcija
Redakcija

Alus degustācijas rezultāti šokē dalībniekus
Pirmie epadomi.lv alus eksperti Arūns Aleksandravičus un Kaspars Vītols.

Foto: Iveta Apškrūma

Kā Jums liekas, cik no 8 populārām Latvijas ražotāju gaišā alus šķirnēm Jūs atpazītu, nezinot, kas ieliets kausā. Visas? Piecas? Nu pusi noteikti? Vakar notika pirmais epadomi.lv "Alus eksperts" degustācijas pasākums, kura rezultāti pārsteidza gan pasākuma rīkotājus, gan pašus dalībniekus.

Ideja par šādu pasākumu radās, jo daudz dzirdēts runājam,- man negaršo ... darītavas alus, dzeru tikai ...alu, negribu gāzēto, dzeru tikai dzīvo vai otrādi utml, tāpēc nolēmām noskaidrot, cik daudz tās ir tukšas runas, un cik tad labi protam atšķirt dažādas Latvijā populāras alus šķirnes. Atpazīto, vai pareizāk, neatpazīto alus šķirņu skaits pārsteidza gan pasākuma rīkotājus, gan pašus dalībniekus.

Pirmais degustācijas pasākums notika SIA ARN veikala/kafejnīcas "Lats" telpās, Pārdaugavā, Kuldīgas ielā. Bez alus šeit iespējams nobaudīt pareizi pagatavotu, ļoti garšīgu kafiju un tēju, kā arī iepatikušos šķirni iegādāties. Šeit arī plaša pārtikas produktu un dzērienu izvēle, bet internetveikalā Kategorijas A-Z - Interneta veikals. iespējams pasūtīt visu nepieciešamo birojam, sākot ar kafiju un kancelejas precēm un beidzot ar datorgaldu un gleznām pie sienas.

Noteikumi:

8 populāru Latvijas alus ražotāju gaišo alus šķirņu degustācijā noskaidrojām labāko alus pazinēju, kā arī garšīgāko alu 12 dalībnieku vērtējumā. Degustācijai šoreiz pieteicās 8 puiši un 4 meitenes. Dalībnieki vecumā no 21 līdz 36 gadiem.

Visiem 12 dalībniekiem 2 stundu laikā piedāvājām nobaudīt 8 dažādu ražotāju, Latvijā iecienītas gaišā, stikla pudelēs nopērkamā alus šķirnes ( optimālā alus vēsuma temperatūrā, katras glāzes tilpums 100 ml ) . Dalībnieki zināja visu alus šķirņu nosaukumus, kas piedalās akcijā, bet nezināja kādā secībā, kurā brīdī, kāds alus tiek piedāvāts.

Degustācijā piedalījās:

Aldara "Zelta", Bauskas "Gaišais", Cēsu "Premium", Lāčplēša "Gaišais", Līvu 'Senču", Piebalgas "Piebalga", Tērvetes "Gaišais", Užavas "Gaišais".

Dalībnieku uzdevums

1. noteikt katras izdzertās glāzes alus šķirni
2. sarindot visu izdzerto alus šķirņu kvalitātes savā ranga secībā- no 1 līdz 8, kur 8 ir visgaršīgākais alus, ko šodien pagaršoju

Labākie alus pazinēji

Sāksim ar alus šķirņu atpazīšanu, kas mazliet šokēja visus klātesošos- izrādījās, ka lielākais atpazīto alus šķirņu skaits 12 dalībnieku konkurencē ir 2. Divas no astoņām alus markām atpazina uzreiz 6 dalībnieki (2 meitenes, 4 puiši) . 2 dalībnieki neatpazina nevienu, bet 4 tikai vienu no piedāvātajām astoņām alus šķirnēm.

Papildus kārtā visiem sešiem tika piedāvāts viens un tas pats alus- šoreiz izloze krita uz Līvu- un atkal nekā, nevienas pareizas atbildes. Trešajā papildus kārtā Lāčplēša alus garšu atpazina reizē 2 dalībnieki, kā izrādījās pieredzējušākie, un abi tika pasludināti par pirmajiem epadomi.lv un ARN alus ekspertiem.

epadomi.lv un ARN pirmie "Alus eksperti" ir 30 gadu vecais Kaspars Vītols un Arūns Aleksandravičus ( 36 g). Šoreiz uzvarēja abi gados vecākie akcijas dalībnieki. Šie puiši arī bija no tiem dažiem, kas izvēlējās alus garšas noskalot- Arūns ar ūdeni, bet Kaspars pat ar šokolādi. Laikam zināja, ko dara.

Šoreiz gan nevaram teikt, ka ekspertu uzvara bija izteikta. Daudz pārliecinošāka aina pavērās apskatot tabulas, kurās dalībnieki novērtēja alus garšu, nezinot tā marku.

Garšīgākais alus- prātā Užavas, reāli pārliecinoši Tērvetes Gaišais

Rezultātus aicinām uztvert ar vēsu prātu. Degustācijā piedalījās 12 brīvprātīgie, kas noteikti neatspoguļo visas Latvijas alus mīļotāju viedokli, iespējams piedāvātais alus daudzums varētu būt lielāks vai mazāks, iespējams jāpiedāvā plašs uzkodu klāsts vai jāsalīdzina pavisam citas alus šķirnes. Pilnīgi objektīvu vērtējumu iegūt varbūt ir neiespējami un uz to arī nepretendējam. Rezultāti atspoguļo konkrētā laikā, konkrētu 12 jaunu cilvēku viedokli, bet tendences iezīmējas un mēs turpināsim iesākto jau lielākā mērogā.

Tātad degustatoru alus kvalitātes vērtējām pēc piešķirtajiem punktiem- katram dalībniekam bija jānovērtē numurētā glāzē nezināmais alus pēc skalas 8-1, kur 8 punkti šai brīdī visgaršīgākajam alum. Šeit godināsim tikai labāko trijnieku, bet pieminēsim, ka pārliecinošas bija 1. 2. un 8. vietas, savukārt, vietas no 3.-7. sarindojās diezgan blīvā secībā. Maksimālais punktu skaits, ko varēja saņemt= 96.

Reāli

VietaAlusPunkti
1.Tērvetes75
2.Piebalgas65
3.Cēsu56
8.35

Salīdzinājumam piedāvājam tabulu, kas izveidojās , saskaitot piešķirtos punktus, ko domājuši dalībnieki vērtējot. Šeit uzvarētājs būtu Užavas alus, kaut reāli šī šķirne nebūt nebija starp atzītākajām. Tas varētu liecināt, ka gribam domāt, ka Užavas alus mums garšo vislabāk, bet dzīvē varbūt tā nemaz nav, savukārt Līvu alus, ko domās dalībnieki novērtējuši viszemāk, reālu vērtējumu ieguvis daudz lielāku.

Prātā

VietaAlusPunkti
1.Užavas77
2.Tērvetes76
3.Bauskas71
4.Piebalgas70
5.Cēsu53
6.Lāčplēsis37
7.Zelta33
8.Līvu28

Tērvetes un Piebalgas alu par labāko nosauca gan vīrieši, gan sievietes. Ja puišiem Tērvetes alus uzvara bija pārliecinoša, tad sievietēm abi uzvarētāji saņēma pa 24 punktiem. Interesanti, ka 3. vietā puiši ierindoja Līvu, bet meitenes Lāčplēsi, bet kopvērtējumā trešo vietu ieguva Cēsu alus.

Interesanti arī, ka tikai 2 dalībnieki var droši teikt, ka viņiem vislabāk garšo kāda noteikta alus šķirne, jo tikai 2 dalībnieki- Andris Maračkovskis un Lauris Vītoliņš, atpazina alus šķirni, kuru uzskatīja par visgaršīgāko

Interesanti salīdzināt arī garšīgāko un atpazīstamāko alus šķirņu tabulas.

Visvairāk atpazītais alus- Aldara "Zelta"

Zelta alu atpazina 4 no 12 degustatoriem ( 3 puiši un 1 meitene), kas varētu būt ļoti labs rādītājs, ja vien glāze ar cipariņu, kas atbilda šai šķirnei kopējā garšīgo alus marku rangā būtu starp labākajām.

Tāpat interesanti, ka pirmo trīs garšīgāko alu atpazīstamība bija ļoti zema- uzvarētāju Tērvetes alu pazina 2, Piebalgas- 1, bet Cēsu neatpazina neviens no 12 degustatoriem.

Alus šķirņu atpazīstamība:

VietaAlusPareizas atbildes
1.Zelta4
2.Bauskas3
3./5.Užavas2
3./5.Lāčplēsis2
3./5.Tērvetes2
6./7.Līvu1
6./7..Piebalgas1
8.Cēsu0

Vēl kāds interesants fakts- 5 dalībnieki no 12 uzskatījuši, ka alus, kurš šodien garšo vislabāk ir Užavas gaišais, bet tikai 2 gadījumos tas patiešām bijis Užavas alus, pie kam Užavas alus kopējā vērtējumā nav atrodams starp labākajiem.

Ja vari labāk- seko informācijai, piesakies un pierādi

Kopējais pareizo atbilžu skaits ir 15 no 96 mēģinājumiem, kas sastāda 15,6 %

Šobrīd mums šis ir pirmais atskaites punkts. Daudzi iebildīs- nebija pareizās šķirnes, trūkst vēl tāda un tāda. Piekrītam- visas nebija, nākamreiz mēģināsim papildināt klāstu vai pamainīt, bet varam apliecināt, ka nekādā mērā neesam ieinteresēti iespaidot rezultātu, tāpēc šīs akcijas atbalstītāju vidū nav un nebūs kāds no alus ražotājiem. Tas gan nebūt nenozīmē, ka neuzklausīsim kāda no alus ražotāja ietiekumiem vai vēlmēm pārbaudīt to vai citu brūvējumu. Tāpat aicinām izteikt viedokli un ieteikumus par degustēšanas un salīdzināšanas veidu.

Vēl vairāk alus cienītāju noteikti teiks- nebija pareizie degustatori, es varu labāk. Pagaidām nepiekrītam- seko informācijai epadomi.lv, draugiem.lv, sportacentrs.com, twitter.com un piesakies nākamajiem epadomi.lv "Alus eksperts" pasākumiem, kuri noteikti tuvākajā laikā notiks kādā no Rīgas krogiem un liec mums piekrist, ka esi labāks latviešu alus pazinējs.

Šobrīd uzdrošināmies izaicināt un apgalvot, ka 85% Latvijas alus mīļotāju nepamanītu iecienītākās alus markas klusu un nelietīgu nomaiņu pret citu, līdzīgu alus šķirni.

Nobeigumā personīgs paldies interneta veikala Kategorijas A-Z - Interneta veikals., kā arī veikala/ kafejnīcas vadītājam Arnoldam Taukulim par drosmi un atbalstu un informējam, ka sīkāka informācija par katra dalībnieka atbildēm, kopējo rezultātu tabulu, foto un video var atrast speciālā epadomi.lv "Alus eksperts" sadaļā, Priecīgus Jāņus un atgādinām, ka

Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai!

Video, foto un dažādi rezultāti

Sadaļā Alus eksperts 2010 Šeit

Pasākuma fotogalerija Šeit

Pasākuma videoapskats Šeit

Visi vērtējumi, minējumi un gala rezultāti Šeit

  +1 [+] [-]

, 2010-06-22 14:56, pirms 14 gadiem
120 dalībniekus vajadzētu, bet intresanti. tas 8. vuetā gan jau aldara zelta tad

  -1 [+] [-]

, 2010-06-23 10:40, pirms 14 gadiem
tas jau ari nav nekāds alus, bet čurūdens

     [+] [-]

, 2010-07-02 00:07, pirms 14 gadiem
kas to būtu domājis, ka tik maz var atpazīt

     [+] [-]

, 2010-08-01 23:05, pirms 14 gadiem
vajadzētu vēl valmiermuižas pielikt, to var atšķirt, un nav jau brīnums, ka atpazina zelta, jo tas vissuudiigaakais...

     [+] [-]

, 2010-08-26 14:42, pirms 14 gadiem
Principā jau visi ali ir no iesala pulvera un visi ir no viena maisa. Kas arī redzams pēc rezultātiem.

     [+] [-]

, 2010-09-14 23:44, pirms 14 gadiem
VISI ali no iesala pūlvera??????????????????
No kurienes tu to izrakiUn kāds tad tas pūlveris izskatās???????