Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

„Nacionālais braukšanas tests” noskaidros tipiskāko Latvijas autobraucēju

Redakcija
Redakcija

Latvijā lielākā apdrošināšanas sabiedrība BALTA (RSA Grupa) kopā ar Valsts policiju, „Drošas Braukšanas Skolu” un portālu „Delfi” ar „Nacionālā braukšanas testa” palīdzību no 22.marta līdz 19.aprīlim noskaidros, vai Latvijas autobraucēji ir „Zirgspēku pavēlnieki”, „Saprātīgi braucēji”, „Pagriezienu meistari”, „Satiksmes eksperti” vai cita tipa šoferi. Testā tiks noteikts Latvijā biežāk sastopamais autobraucēja tips, aicinot autovadītājus uzlabot savu braukšanas kultūru.

„Nacionālais braukšanas tests” no šodienas ir pieejams saitē Kā Tu brauc un sociālajos tīklos Facebook.com, Twitter.com un Draugiem.lv. Tā mērķis ir noskaidrot, kādi autobraucēju tipi ir visizplatītākie Latvijā, kā arī dot iespēju katram šoferim individuāli uzzināt, vai viņš ir „Zirgspēku pavēlnieks”, „Pagriezienu meistars” vai cita tipa šoferis, liekot ikvienam aizdomāties par savu braukšanas kultūru un satiksmes drošību Latvijā. „Nacionālā braukšanas testa” kopējie rezultāti piecās sieviešu un vīriešu kategorijās ļaus noteikt Latvijā izplatītāko stiprā un daiļā dzimuma autobraucēja tipu.

„Droša braukšana un tās veicināšana Latvijā ir viena no BALTA prioritātēm jau vairākus gadus. Svarīgi, lai autovadītāji saredzētu iespējas pilnveidot savu braukšanas kultūru un apzinātos, ka satraucošā statistika, ar kuru vēl joprojām saskaramies, ir mūsu pašu un katra individuālā atbildība. Tāpēc augstu vērtējam partnerību ar Valsts policiju, „Drošas Braukšanas Skolu” un portālu „Delfi”, kuri atsaucās un iesaistījās, lai kopīgi aicinātu autovadītājus aizdomāties par savu braukšanas kultūru un kopējo satiksmes drošību Latvijā,” norāda BALTA valdes loceklis Kristians Pudans.

Sadarbībā ar Valsts policiju notiks arī Ceļu policijas darbinieku anketēšana. „Autobraucēju uzskati par savām prasmēm ir viens viedoklis, taču šajā jautājumā pastāv vairāki aspekti. Vadoties pēc mūsu darbinieku pieredzes, akcijas laikā noskaidrosim, kādi ir autovadītāji Latvijā un vai tiešām tas, ko par sevi domā šoferi, sakrīt ar Valsts policijas redzējumu par reālo situāciju uz Latvijas ceļiem,” stāsta Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Testa rezultāti un Latvijā tipiskāko autobraucēju profili tiks prezentēti akcijas noslēgumā aprīļa beigās. „Drošas Braukšanas Skolas” pārstāvis Artūrs Priednieks atzīst: „Ieguvēji no akcijas būs visa sabiedrība un ikviens autovadītājs, jo svarīgi ir būt objektīviem un saprast savu prasmju vājās vietas. Ņemot vērā sev raksturīgās braucēja īpašības un apvienojot tās ar pavisam vienkāršām izmaiņām savā ikdienā, mēs varam būtiski uzlabot braukšanas kultūru un saskarsmi ar citiem autovadītājiem.”

„Nacionālo braukšanas testu” atbalsta arī sabiedrībā zināmi cilvēki. Kā atklāj sportists Martins Dukurs, viņš pēc testa rezultātiem atbilst „Zirgspēku pavēlnieka” autovadītāja tipam. Martins skaidro: „Testa rezultāts pilnībā atbilst maniem auto vadīšanas paradumiem. Ikdienā pārvietojos ar auto, taču atpūtas braucienos labprāt izvairos no auto vadīšanas un izbaudu ceļojumu kā pasažieris. Auto vadīšanā mani piesaista nosacītā brīvība - pats varu noteikt maršrutu un darīt to, ko vēlos. Taču jāatzīst, ka paralēles starp savu meistarību auto vadīšanā un ātro sporta veidu skeletonu necenšos vilkt, jo apzinos, ka tās ir divas dažādas lietas.”

Savukārt televīzijas sejas Annas Rozītes auto vadīšanas prasme atbilst „Saprātīgās braucējas” tipam. Anna stāsta: „Ņemot vērā, ka vēl esmu maz pieredzējusi autobraucēja, tad tests tik tiešām atbilst man, jo cenšos braukt prātīgi un apdomīgi, nemaz nedomājot par trakošanu. Iespējams, ka mans autovadītājas tips pamazām mainīsies, jo ar laiku uz ceļa jutīšos arvien pārliecinātāka. Man autobraukšana palīdz būt mobilai, vieglāk un ātrāk realizēt savas ieceres un ikdienas plānus. Pagaidām esmu klasiska klišejas "sieviete-autobraucēja" pārstāve, kas ne pārāk droši jūtas parkojoties. Taču ar laiku, iegūstot pieredzi auto vadīšanā, viss mainīsies.”

Marika Ģederte pēc testa rezultātiem atbilst „Pagriezienu meistares” autovadītājas tipam. Viņa atzīst: „Esmu gana prātīga braucēja, lai gan labprāt piedalos arī rallijos. Šogad vienā no rallija pasākumiem finišēju kā devītā, turklāt rallijā kopumā piedalījās 375 ekipāžas. Arī autovadītājas stāžs man ir pietiekami liels, ar auto braucu jau 19 gadus, tāpēc testa rezultāti pilnībā atspoguļo manu autovadīšanas prasmi. Varu arī atzīt, ka mana pirmā mašīna, ar kuru iemācījos braukt, bija „Ford Transit” busiņš.”