Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

No kā labāk izvairīties, pērkot riepas

Redakcija
Redakcija

Tagad, kad viens no aktuāliem pirkumiem ir riepas automašīnai, jo tuvojas sezonu maiņa, ir jāatgādina, ka vieglākais un lētākais ceļš ne vienmēr ir tas labākais, ja runa ir par preces kvalitāti. Un riepu gadījumā tas ir tiešām kritiski svarīgi, jo riepas ir tas auto elements, kas notur spēkratu uz ceļa un arī visvairāk ietekme visus drošības aspektus.

Tāpēc, izvēloties riepas, nebūs prātīgi vadīties pēc tiem pašiem principem, ko izmanto, ja meklē lētāku pārtiku vai apģērbu. Tur vilšanās par kvalitāti var būt tikai mirkļa sarūgtinājums, bet riepu gadījumā tas var maksāt ļoti dārgi — gan naudas ziņā, gan veselības un pat dzīvības ziņā.

Tāpēc šoreiz nevis par to, kur un kādas labāk pirkt riepas, bet gan par to, no kā labāk riepu iegādes procesā izvairīties. Arī šādi padomi var noderēt, jo skaidrs, ka joprojām ir daudz cilvēku, kas izvēlas šos riskantos variantus, nedomājot, kādas sekas tam var būt.

1. Nepērc riepas lielveikalā!

Droši vien daudzi būs pamanījuši, ka lielajos veikalos, kur ir visvisādas preces, sākot no pārtikas līdz pat skrūvēm un būvmateriāliem, ir arī riepas. Tās glīti sakrautas kaudzēs vai saliktas rindās, arī cenas šķiet diezgan pievilcīgas, kādreiz ir pat ļoti vilinošas akcijas. Un tā vien gribas kopā ar citiem pirkumiem paķert arī jaunas riepas savam auto un ietaupīt diezgan labu summiņu. Un nebūs taču jābrauc uz riepu centru. Tā teikt — visu nopirkšu pie viena!

Bet… tas tomēr nav prāta darbs. Riepas ir specifiska prece, kam svarīgi ievērot uzglabāšanas noteikumus. Lielveikalā par šo nav lielas pārliecības, lai gan vārdos varbūt tiks apstiprināts, ka viss notiek pēc labākās prakses. Tāpat kā mēs lielveikalā nevaram nopirkt recepšu medikamentus, ko paši brīvi izvēlamies, tāpat nevajadzētu tirgot arī riepas, jo to ietekme uz cilvēku dzīvi ir pārāk nozīmīga. Lielveikali bieži vien arī iepērk kādu nezināmu ražotāju riepas par ļoti niecīgu cenu. Pircēji ir sajūsmā par iespēju ietaupīt, bet fakts par kvalitāti un drošību paliek otrajā plānā, lai gan tai vienmēr vajadzētu būt prioritātei.



2. Pirkumam sludinājumu portālā nav garantijas

Vēl viens izplatīts, bet ne īsti atbalstāms paradums ir pirkt riepas ar sludinājumu starpniecību. Tur pārdevēji ir gan privātpersonas, gan kādi nelieli komersanti. Un patiesībā pircējs par pārdevēja godprātību nekad nevar būt pārliecināts. Sludinājumu portālos redzam plašu piedāvājumu — jaunas, lietotas, atjaunotas riepas. Un cenas ir pievilcīgākas par tām, ko redzam specializēto pārdevēju veikalos un interneta vietnēs. Tas arī mudina ļauties šiem piedāvājumiem.

Bet sekas tam var būt nepatīkamas. Labākajā gadījumā tā ir zaudēta nauda, bet sliktākajā — uz ceļa radīsies kādas problēmas, kas novedīs pie avārijas un cietušajiem. Pērkot riepas “no rokas”, vienmēr ir daudz risku, kuriem sevi un savus tuviniekus pakļauj pircējs. Ja arī defekti precei tiks atklāti ātrāk un nekas slikts nenotiks, tad diezin vai pārdevējs par to uzņemsies atbildību. Varbūt pat vispār nebūs atrodams. Kas tās ir par riepām? Kā ir uzglabātas? Kā ekspluatētas? Vai virtuāls pārdevējs sniegs godīgu atbildi uz šiem jautājumiem? Viņam galvenais ir ātri gūta peļņa. Tālāk nav nekādas atbildības, ko arī pircējs nevarēs panākt, jo nav pirkuma čeka, nav garantijas.



3. Lietotas riepas ir kā bumba ar laika degli

Lietotu riepu iegāde ir faktors, kas jāizceļ atsevišķi, jo tā ir bieža parādība, uz ko mudina ekonomiskā situācija. Tomēr, pērkot lietotas riepas, jāapzinās visi riski, ko ar to pircējs uzņemas. To, kāda ietekme bijusi uz riepām, kādiem apstākļiem tās pakļautas, kā tās glabātas, ne vienmēr var noskaidrot. Un tas var neatbilst vēlamajiem drošības standartiem, bet pircējs jau parasti to neuzzina.

Lietotu riepu gadījumā vajadzētu rūpīgi novērtēt riepas vizuāli, kāds ir gumijas stāvoklis, cik dziļš protektors. Tāpat jāpaskatās ražošanas gads. Ja riepas jau tuvojas desmit gadu vecumam, tad šāds pirkums nav prāta darbs.

Lietotas riepas mūžs noteikti būs īsāks. Un to, kad tas beigsies, nevar paredzēt. Tā savā ziņā ir bumba ar laika degli. Jā, kādās situācijās tā var būt īstermiņa izeja, bet tam nevajadzētu būt ieradumam, ka savam auto pērk lietotas riepas.

4. Zināma patiesība — skopais maksā divreiz

Gan lietotu riepu, gan lielveikalu gadījumā viens no tālākajiem scenārijiem ir tas, ka galu galā nākas maksāt divreiz. Sākotnējā vēlme ietaupīt beigu beigās var novest pie tā, ka iztērē vēl vairāk, nekā būtu iztērēts tad, ja uzreiz nopirktu jaunas riepas. Lietotas var pievilt jau pēc dažiem mēnešiem, pat nesagaidot sezonas beigas. Un lielveikalā pirktās derēs varbūt vienai vai divām sezonām, tā vietā, lai ar kvalitatīvām riepu centrā pirktām nobrauktu divtik ilgāk.

Galu galā jauni izdevumu attiecībā uz riepām pienāks daudz ātrāk, nekā būsiet cerējuši. Ja domā matemātiski, tad jaunas riepas, kas kalpo līdz pat pieciem gadiem ir finansiāli visizdevīgākais lēmums, ko var pieņemt tālredzīgs auto vadītājs.