Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Bedrainos ceļos visbiežāk cieš „Volkswagen”, „BMW” un „Audi” markas auto

Redakcija
Redakcija

Lai gan šogad ziema nebija ilgstoša, vēl joprojām varam novērot temperatūras svārstības, kas rada arvien vairāk jaunas bedres uz Latvijas ceļiem. Tāpēc arī šis gads tomēr nav izņēmums – bedru izraisītie automašīnu bojājumi spēkratu īpašniekiem ir radījuši iespaidīgus finansiālos zaudējumus. Kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības BALTA dati, 2015. gada pirmajos divos mēnešos atlīdzībās par bedru izraisītiem negadījumiem izmaksāti jau vairāk nekā 15 tūkstoši eiro. Pēdējo četru gadu laikā visbiežāk no bedrēm cietušas „Volkswagen”, „BMW” un „Audi” markas automašīnas, par šiem negadījumiem atlīdzinot no 102 līdz pat 9640 eiro lielus zaudējumus. Tāpat bedre ir bijusi pie vainas arī pavisam nelāgam negadījumam – automašīnai pēc iebraukšana bedrē sprāga riepa, un tā avarēja, pilnībā iznīcinot visu auto 50 590 eiro vērtībā.

Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA statistikas dati, pēdējo četru gadu laikā bedru izraisītu bojājumu dēļ vislielākie finansiālie zaudējumi radīti kravas auto „DAF”, autopiekabei „Schmitz”, kā arī „Bentley” un „Volvo” vieglajām automašīnām - zaudējumi sasnieguši līdz pat deviņiem tūkstošiem eiro. Kopumā nekvalitatīva ceļa seguma dēļ visbiežāk cieš „Volkswagen”, „BMW” un „Audi” marku automašīnas.

„Latvijas ceļi gadu no gada sevi arvien pierāda kā spēcīgi „riteņlauži”. Lai arī šī ziema nebija tik barga kā citus gadus, bedres savus posta darbus tik un tā paspēja veikt. Šī gada laikā vien BALTA par bedru izraisīto negadījumu bojājumiem atlīdzībās ir izmaksājusi jau vairāk nekā 15 tūkstošus eiro. Lielai daļai autovadītāju spējām operatīvi palīdzēt, jo teju 30% negadījumu lēmums par atlīdzības izmaksu tiek pieņemts vienas dienas laikā,” skaidro BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Nekvalitatīvā ceļa izraisīto spēkrata bojājumu smaguma pakāpe mēdz būt atšķirīga. To pierāda arī BALTA izmaksāto atlīdzību summu intervāls, kas svārstās vidēji no 102 līdz pat 9640 eiro par vienu negadījumu. Diemžēl ir reizes, kad bedres izraisa īpaši nopietnus un smagus negadījumus, kā, piemēram, pērn, „Volvo” markas spēkratam iebraucot bedrē, pārsprāga vadītāja puses aizmugurējā riepa. Automašīna avarēja un tika pilnīgi iznīcināta. Par šo gadījumu BALTA atlīdzībā izmaksāja 50 590 eiro.

I.Savickis arī norāda, ka visbiežāk bedres bojā automašīnu riteņu diskus un riepas, kā arī buferus, kuru remonta izmaksas var būt augstas. Tāpēc ikvienam autovadītājam ieteicams būt uzmanīgam, ievērojot katrā ceļa posmā norādīto ātruma ierobežojuma zīmi, kā arī drošības labad samazinot braukšanas ātrumu tajos ceļa posmos, kuros redzams, ka ceļa segums nav kvalitatīvs.

Pagājušajā gadā par bojājumiem, kas radušies uz nekvalitatīviem ceļiem, apdrošināšanas sabiedrība BALTA atlīdzībās izmaksāja teju 132 tūkstošus eiro, kas ir par 33% vairāk nekā 2013. gadā.